Home » Modules » Projectmanagement – Praktijk

Projectmanagement – Praktijk

Met de module Projectmanagement – Praktijk van Bedrijfskunde Opleiding Utrecht rond je je post-hbo-opleiding Projectmanagement af. Met het eindproduct voeg je direct waarde toe aan de organisatie waarin je werkzaam bent.

ADVIES OF INSCHRIJVEN?

IN HET KORT

START

Datum volgt

DUUR

2 maanden

LOCATIE

Utrecht (nabij Jaarbeurs en CS)

LESDAGEN

per module 2x vrijdag en 2x zaterdag (9.00-16.30)

INVESTERING

1.695

Post-hbo Projectmanagement – Praktijk

Ben je klaar om je post-hbo-opleiding Projectmanagement af te ronden en je kennis en vaardigheden naar een hoger niveau te tillen? Voordat je het diploma post-hbo-Projectmanagement in ontvangst kan nemen en toetreedt als deskundige op het gebied van projectmanagement, heb je een reeks essentiële modulen doorlopen, waaronder Strategie, Veranderkunde, Persoonlijk leiderschap, Leiderschap en Teammanagement, Projectmanagement IPMA D, AgilePM® en PRINCE2®. Deze modulen hebben je voorbereid op de afrondende module van deze opleiding.

​Bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht kun je naast de complete opleiding Projectmanagement de afzonderlijke modules ook los volgen. Je kunt meerdere keren per jaar starten.

Projectmanagement – Praktijk bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

In de afrondende module van de post-hbo-opleiding Projectmanagement staan vier samenhangende beroepsproducten centraal. Deze producten dragen direct waarde toe aan de organisatie waarin je actief bent:

 1. Het projectvoorstel: Hierin leg je de fundamenten voor het project dat je binnen je eigen organisatie gaat uitvoeren. Dit voorstel wordt officieel goedgekeurd door de opdrachtgever, wat het startsein vormt voor de daadwerkelijke uitvoering.
 2. Het projectplan: In dit product breng je structuur aan in het project door een gedetailleerde planopzet te creëren. Dit plan is gebaseerd op een productgerichte structuur en dient als leidraad voor het effectieve management van de uitvoering.
 3. De business case: Hier werk je aan zowel financiële als niet-financiële onderbouwingen voor je project. Deze case biedt een solide basis waarop zowel jij als je organisatie te allen tijde kunnen vertrouwen, en het vormt een waardevol hulpmiddel bij besluitvorming.
 4. Reflectie: Reflectie is cruciaal in de wereld van projectmanagement. Je gaat diep in op alle IPMA-competenties door middel van de STAR3T-methode (Situatie, Taak, Acties, Resultaat – Reflectie vanuit de literatuur op de STAR – Reflectie op jezelf in de STAR, Toekomstbestendige keuzen). In deze reflectie rechtvaardig je je handelen, zoals toegepast in het project dat je voor je organisatie hebt opgezet en deels hebt uitgevoerd.

Na de module post-hbo Projectmanagement – Praktijk:

 • kan je op basis van een situatieanalyse een kwalitatief hoogwaardig projectvoorstel schrijven
 • weet je hoe je potentiële risico’s beoordeelt en preventieve maatregelen formuleert
 • kan je interventie-strategieën ontwikkelen voor het effectief betrekken van en communiceren met stakeholders
 • beschik je over leiderschapsvaardigheden om projectteams te leiden, motiveren en inspireren om gezamenlijke doelen te bereiken
 • kan je projectresultaten evalueren en aanbevelingen doen voor toekomstige projecten

Thema’s die aan bod komen:

 • strategische analyse en projectafbakening
 • projectvoorstel schrijven en presenteren
 • risicoanalyse en -beheer
 • stakeholdermanagement
 • projectstructuur en -plan
 • projectuitvoering en -beheer
 • projectevaluatie en -afsluiting
 • reflectie op inzet projectmanagementcompetenties

Lesdagen

Je hebt 1 collegedag waarna je verder werkt  in een intervisiegroepje dat tijdens de collegedag wordt samengesteld.

Je kunt de collegedag 5x per jaar volgen. De collegedagen die vallen in het collegejaar 2024-2025 worden in het voorjaar toegevoegd.

  Locatie

  De lessen vinden plaats op Cursus- en vergadercentrum Domstad, Koningsbergerstraat 9 te Utrecht. Door de centrale ligging is Domstad vanuit heel Nederland goed bereikbaar met het OV en met de auto (of natuurlijk met de fiets, als je uit Utrecht of omgeving komt). De locatie heeft een lift en is rolstoeltoegankelijk.

  Investering

  De losse module post-hbo Projectmanagement – Praktijk kost 1.695. Ben je eenmaal student bij ons en volg je de module als extra module, dan kost deze je slechts 995.

  Studiemateriaal

  Het studiemateriaal voor deze module kost ca. 35. Je kunt de boeken tegen een kleine meerprijs bij ons bestellen maar je kunt er ook voor kiezen deze zelf aan te schaffen. In dat geval ontvang je van ons een literatuurlijst.

  De opleiding Projectmanagement – Praktijk is vrijgesteld van btw.

  IN HET KORT

  STARTDAG

  Datum volgt

  DUUR

  2 maanden

  LOCATIE

  Utrecht (nabij Jaarbeurs en CS)

  LESDAGEN

  per module 2x vrijdag en 2x zaterdag (9.00-16.30)

  INVESTERING

  1.695

  Projectmanagement PRINCE2 & Agile

  Anders kijken, anders denken, anders doen

  Deze afrondende module is de kroon op je harde werk en inzet gedurende de hele opleiding. Het stelt je in staat om je expertise in projectmanagement te bewijzen en je organisatie te voorzien van waardevolle instrumenten en inzichten om toekomstige projecten met succes aan te pakken. Tijdens het eindassessment onderbouw je de waarde die je projectvoorstel oplevert voor je organisatie. Ook maak je de rol van projectmanager en de wijze waarop jij die rol uitvoert, goed zichtbaar. Bereid je voor om je prestaties te presenteren en te verdedigen en je bent klaar om je post-hbo-diploma Projectmanagement met trots te behalen.

  Bedrijfskunde Opleiding

  Deze module is het afsluitend onderdeel van de opleiding Projectmanagement. 

  Docent

  Roel Riepma, docent post-hbo Projectmanagement bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

  Roel Riepma

  Docent Projectmanagement - Praktijk

  l

  Inschrijven

  Schrijf je hier in voor een opleiding van Bedrijfskunde Opleiding in Utrecht. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om de inhoud en het startmoment van je opleiding af te stemmen.

  Adviesgesprek

  Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan. Wij maken daarna graag een afspraak met je om de mogelijkheden te bespreken. We vinden het belangrijk dat de opleiding bij je past.