Home » Modules » Projectmanagement

Projectmanagement

Module Projectmanagement van Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

ADVIESGESPREK AANVRAGEN

Met projectmanagement laten we trajecten en veranderingen zo effectief en efficiënt mogelijk verlopen. Projectmatig werken zetten we in om binnen een bepaalde periode en budget concrete resultaten en doelen te realiseren. Projectmanagement kent enerzijds een instrumentele of technische kant – denk aan plannen, monitoren, realiseren, faseren en beslissen – en anderzijds de menskant, want realiseren van projectdoelen wordt in belangrijke mate bepaald door de mensen die in het project werken en bij het project betrokken zijn. Wil jij leren hoe je een succesvol project opzet in een complexe omgeving, rekening houdend met alle teamleden en verschillende afdelingen? Tijdens de module post-hbo Projectmanagement leer je effectiever leidinggeven aan projecten.

Bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht kun je naast de complete opleiding Technische Bedrijfskunde ook de losse module post-hbo Projectmanagement volgen. Ook is de module een keuzemodule bij de opleiding Bedrijfskunde en de opleiding Bedrijfskunde in de Zorg. Je kunt meerdere keren per jaar starten.

Opleiding Projectmanagement: IPMA bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

In de module Projectmanagement volgen we op hoofdlijnen het programma van IPMA. IPMA staat voor International Project Management Association. De vereniging is actief in 59 landen. Bij de Nederlandse vereniging zijn ruim 3.000 projectmanagers aangesloten. Naast een certificaat van Bedrijfskunde Opleiding Utrecht, bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan het examen voor IPMA-D (optioneel).

Anders kijken, anders denken, anders doen

Werken volgens IPMA is geen projectmethode als bijvoorbeeld Prince2, Agile of Scrum. IPMA schrijft geen formats voor waarlangs je een project kan opzetten en uitvoeren. IPMA richt zich op competenties: vakbekwaamheid, persoonlijk leiderschap en omgevingsgevoeligheid. Hierdoor leer je om tools en methodieken in te zetten afhankelijk van het vraagstuk of de opdracht, de stakeholders waar je mee werkt en de context waarbinnen je moet opereren. Dus niet standaard de watervalmethode, Prince2 of agile inzetten, ongeacht het vraagstuk, maar situationeel werken.

Naast de instrumentele kant van het managen van projecten, speelt de mens een belangrijke rol. In deze module ontdekken we dus ook hoe we stakeholders of belanghebbenden bij een project kunnen betrekken, draagvlak creëren en commitment voor een succesvolle realisatie van het project verwerven.

Thema’s die aan bod komen:

 • Basiskennis van projectmanagement: doelen stellen, faseren, beheersen en beslissen
 • Tijd, geld, scope en kwaliteit
 • Projectorganisatie versus lijnorganisatie
 • Projectmodellen, structuren en methoden
 • Leiderschap, teamvorming en communicatie
 • Interactie met opdrachtgever en teamleden
 • Planningstechnieken zoals CPM, PERT en Gantt
 • Work Breakdown Structure
 • Werken in projectteams
 • Praktijksituaties en voorbeelden
 • Examentraining

NA DE MODULE PROJECTMANAGEMENT:

 • Weet je welke methodiek past bij het vraagstuk
 • Kun je projecten opzetten, monitoren en bijsturen
 • Kun je een opdrachtgever managen
 • Overzie je het speelveld met alle betrokkenen
 • Heb je meer inzicht in context, relevantie en complexiteit
 • Kun je projecten analyseren en verbeteren
 • Kun je effectiever leidinggeven aan projecten

Startmoment

januari

Myrthe Westerhout, docent Projectmanagement bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

Myrthe Westerhout

Docent Projectmanagement

Joost Lodeweges, docent Projectmanagement bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

Joost Lodeweges

Docent Projectmanagement

Startdag 12 januari 2024
Lesdata Periode C: 13 en 19 januari en 3 en 10 februari 2024
Lestijd 09:00 – 16:30 uur
Locatie Hogeschool Utrecht, Domstad: Koningsbergerstraat 9
Kosten €1.695,- (losse module)
Niveau post-hbo: 10-15 uur per week
Materiaal Studieboek €82
Diploma Certificaat
Doelgroep De module post-hbo Projectmanagement is bedoeld voor werkende professionals die beschikken over een hbo-diploma of aantoonbaar hbo-werk- en denkniveau, drie jaar (relevante) werkervaring en een geschikte werkomgeving.
Opleiding Deze module is onderdeel van de opleiding Technische Bedrijfskunde. Ook is de module een keuzemodule bij de opleiding Bedrijfskunde en de opleiding Bedrijfskunde in de Zorg.

 

INSCHRIJVEN

Schrijf je hier in voor een opleiding van Bedrijfskunde Opleiding in Utrecht. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om de inhoud en het startmoment van je opleiding af te stemmen.

ADVIESGESPREK

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan. Wij maken daarna graag een afspraak met je om de mogelijkheden te bespreken. We vinden het belangrijk dat de opleiding bij je past.