Home » Modules » Financieel Management in de Zorg

Financieel Management in de Zorg

Module Financieel Management in de Zorg van Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

ADVIESGESPREK AANVRAGEN

Als zorgprofessional wil je jezelf steeds verder ontwikkelen. Je wilt impact hebben in je organisatie en begrijpen wat er gebeurt, maar zeker ook waarom. In deze module helpen wij je in- en externe cijfers te duiden en de juiste vragen te stellen. Je krijgt inzicht in de manier waarop de zorg wordt gefinancierd en welke impact dat heeft op jouw organisatie. Steeds staan de vragen centraal: wat zie ik hier nu, en wat betekent dit voor mijn team?

Bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht kun je naast de complete opleiding ook de losse module post-hbo Financieel Management in de Zorg volgen. Je kunt meerdere keren per jaar starten.

Opleiding Financieel Management in de Zorg: kritisch durven kijken

Je wilt impact hebben in je organisatie. Dat kan alleen als je kritisch naar informatie kunt en durft te kijken. Anders kijken vraagt kennis maar ook gewoon lef. Lef om “domme” vragen te stellen en te horen dat “domme”  vragen niet bestaan. Veel dingen in de zorg gebeuren omdat het altijd zo ging. Daarom is het tijd om kritisch te kijken, te denken vanuit een ander perspectief en daarnaar te handelen.

In deze module gaan we in op de structuur van de zorg en de manier waarop deze wordt gefinancierd. We behandelen de do’s en dont’s in de financiering van jouw team en gaan in op het hoe en wat van budgetteren. Met welke stakeholders houd je rekening en hoe zorg je ervoor dat je goede contractafspraken maakt?

Anders kijken, anders denken, anders doen

De zorg verandert, het speelveld is veranderd en een goed zicht op financiële kaders en oordeelsvorming bepaalt het succes van je organisatie. In de module Financieel Management in de Zorg nemen we je mee in het specifieke speelveld van de zorg, met haar eigen financiële taal en verantwoording.

Thema’s die bod komen:

 • financiering van de zorg en de impact van het zorgprestatiemodel
 • impact van Good Governance in de zorg
 • budgetteren in de zorg – do’s en don’ts
 • financiële ratio’s in de zorg en wat zeggen ze nu echt?
 • jaarverslaggeving in de zorg
 • risicomanagement en het maken van keuzes

Nadat je de module post-hbo Financieel Management in de Zorg hebt afgerond:

 • heb je inzicht in de financiële dilemma’s van je organisatie
 • weet je welke keuzes je kunt maken binnen je budget
 • help je de bestuurder te sturen op echt relevante KPI’s
 • heb je oog voor de afweging tussen controle en vertrouwen
 • kun je een business case bouwen en verdedigen

Startmomenten

mei 2024

Jan Bos BKOU

Jan Bos

Docent Financieel Management in de Zorg

Startdag 26 april 2024
Lesdata Periode E 2024: 17 en 31 mei 2024, 14-15 juni 2024
Lestijd 09:00 – 16:30 uur
Locatie Hogeschool Utrecht, Domstad: Koningsbergerstraat 9
Kosten €1.695,- (losse module)
Niveau post-hbo: 10-15 uur per week
Materiaal Studieboek: €40,-
Diploma Erkend CPION-diploma (of certificaat bij losse module)
Doelgroep De module Financieel Management in de Zorg is bedoeld voor werkende professionals die beschikken over een hbo-diploma of aantoonbaar hbo-werk- en denkniveau, drie jaar (relevante) werkervaring en een geschikte werkomgeving.
Opleiding Deze module is onderdeel van de opleiding Bedrijfskunde in de Zorg. Projectleiders in de zorg kunnen de module kiezen bij hun opleiding Projectmanagement.

INSCHRIJVEN

Schrijf je hier in voor een opleiding van Bedrijfskunde Opleiding in Utrecht. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om de inhoud en het startmoment van je opleiding af te stemmen.

ADVIESGESPREK

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan. Wij maken daarna graag een afspraak met je om de mogelijkheden te bespreken. We vinden het belangrijk dat de opleiding bij je past.