Home » Modules » Financieel Management in de Zorg

Financieel Management
in de Zorg

Wegwijs worden in het complexe financiële speelveld van de zorg? Schrijf je in voor de module post-hbo Financieel Management in de Zorg van Bedrijfskunde Opleiding Utrecht en draag als zorgprofessional met gezond bedrijfskundig zorgmanagement bij aan kwalitatief goede en betaalbare zorg.

ADVIES OF INSCHRIJVEN?

IN HET KORT

START

november en mei

DUUR

2 maanden

LOCATIE

Utrecht (nabij Jaarbeurs en CS)

LESDAGEN

per module 2x vrijdag en 2x zaterdag (9.00-16.30)

INVESTERING

1.695

Post-hbo Financieel Management in de zorg

Als zorgprofessional wil je jezelf steeds verder ontwikkelen. Je wilt impact hebben in je organisatie en begrijpen wat er gebeurt, maar zeker ook waarom. In deze module helpen wij je in- en externe cijfers te duiden en de juiste vragen te stellen. Je krijgt inzicht in de manier waarop de zorg wordt gefinancierd en welke impact dat heeft op jouw organisatie. Steeds staan de vragen centraal: wat zie ik hier nu, en wat betekent dit voor mijn team?

Bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht kun je naast de complete opleiding post-hbo Bedrijfskunde in de Zorg ook de losse module post-hbo Financieel Management in de Zorg volgen. Je kunt meerdere keren per jaar starten.

Opleiding Financieel Management in de Zorg: kritisch durven kijken

Je wilt impact hebben in je organisatie. Dat kan alleen als je kritisch naar informatie kunt en durft te kijken. Anders kijken vraagt kennis maar ook gewoon lef. Lef om “domme” vragen te stellen en te horen dat “domme”  vragen niet bestaan. Veel dingen in de zorg gebeuren omdat het altijd zo ging. Daarom is het tijd om kritisch te kijken, te denken vanuit een ander perspectief en daarnaar te handelen.

In deze module gaan we in op de structuur van de zorg en de manier waarop deze wordt gefinancierd. We behandelen de do’s en dont’s in de financiering van jouw team en gaan in op het hoe en wat van budgetteren. Met welke stakeholders houd je rekening en hoe zorg je ervoor dat je goede contractafspraken maakt? Je leert een business case schrijven met economisch en maatschappelijk nut.

Nadat je de module post-hbo Financieel Management in de zorg  hebt afgerond:

 • heb je inzicht in de financiële dilemma’s van je organisatie
 • weet je welke keuzes je kunt maken binnen je budget
 • help je de bestuurder te sturen op echt relevante KPI’s
 • heb je oog voor de afweging tussen controle en vertrouwen
 • kun je een business case bouwen en verdedigen

Thema’s die aan bod komen:

 • financiering van de zorg en de impact van het zorgprestatiemodel
 • impact van Good Governance in de zorg
 • budgetteren in de zorg – do’s en don’ts
 • financiële ratio’s in de zorg en wat zeggen ze nu echt?
 • jaarverslaggeving in de zorg
 • risicomanagement en het maken van keuzes

 

Lesdagen

Je hebt per module 4 collegedagen die afwisselend op vrijdag en zaterdag (9.00-ca. 16.30) worden verzorgd.

Blok B 2024-2025:

Start: vrijdag 25 oktober 2024 (kennismaking)

Collegedagen: 8-16-30 november en 6 december 2024

Blok E 2024-2025:

Start: zaterdag 10 mei 2025 (kennismaking)

Collegedagen: 16 en 17 mei, 6 en 21 juni 2025

Locatie

De lessen van de opleiding Financieel Management in de Zorg vinden plaats op Cursus- en vergadercentrum Domstad, Koningsbergerstraat 9 te Utrecht. Door de centrale ligging is Domstad vanuit heel Nederland goed bereikbaar met het OV en met de auto (of natuurlijk met de fiets, als je uit Utrecht komt). De locatie heeft een lift en is rolstoeltoegankelijk.

Investering

De losse module post-hbo Financieel Management in de zorg kost 1.695. Ben je eenmaal student bij ons en volg je de module als extra module, dan kost deze je slechts 995.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal voor deze prijs kost ca. 40. Je kunt de boeken tegen een kleine meerprijs bij ons bestellen maar je kunt er ook voor kiezen deze zelf aan te schaffen. In dat geval ontvang je van ons een literatuurlijst.

De opleiding financieel management in de zorg is vrijgesteld van btw.

IN HET KORT

STARTDAG

April/mei 2024

DUUR

2 maanden

LOCATIE

Utrecht (nabij Jaarbeurs en CS)

LESDAGEN

per module 2x vrijdag en 2x zaterdag (9.00-16.30)

INVESTERING

1.695

Projectmanagement PRINCE2 & Agile

Anders kijken, anders denken, anders doen

De zorg verandert, het speelveld is veranderd en een goed zicht op financiële kaders en oordeelsvorming bepaalt het succes van je organisatie. In de module Financieel Management in de Zorg nemen we je mee in het specifieke speelveld van de zorg, met haar eigen financiële taal en verantwoording.

Bedrijfskunde Opleidingen

Deze module is onderdeel van de opleiding Bedrijfskunde in de Zorg. Projectleiders in de zorg kunnen de module kiezen bij hun opleiding Projectmanagement.

Docent

Jan Bos BKOU

Jan Bos

Docent Financieel Management in de Zorg

l

Inschrijven

Schrijf je hier in voor een opleiding van Bedrijfskunde Opleiding in Utrecht. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om de inhoud en het startmoment van je opleiding af te stemmen.

Adviesgesprek

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan. Wij maken daarna graag een afspraak met je om de mogelijkheden te bespreken. We vinden het belangrijk dat de opleiding bij je past.

REVIEWS

{

“Goede docent met duidelijk veel vakinhoudelijke kennis. Het lezen en beoordelen van een jaarrekening en het berekenen van een kostprijs was nieuw voor me. De docent wist deze op zich droge stof op een fijne manier over te brengen.”

Tamara
Financieel Management in de Zorg
Coördinator in de zorg
{

“Financieel management is meer dan cijfers! Het is een breed thema met veel raakvlakken op verschillende plekken in de organisatie. Ik heb echt een andere kijk gekregen op financieel management. Complimenten aan de docent. Hij is zeer ervaren en heeft veel aandacht voor de klas.”

Roy
Financieel Management in de Zorg
Hoofd Technische Dienst
{

“Een heel geschikte module als je je financiële kennis wilt vergroten. Ik heb veel geleerd, van de docent én van mijn medestudenten.”

Nicky
Financieel Management in de Zorg