Home » Modules » Procesmanagement

Procesmanagement

Processen in je organisatie leren analyseren en verbeteren? Schrijf je in voor de module post-hbo Procesmanagement van Bedrijfskunde Opleiding Utrecht en voeg met jouw aanbevelingen waarde toe aan je organisatie.

ADVIES OF INSCHRIJVEN?

IN HET KORT

START

Maart 

DUUR

2 maanden

LOCATIE

Utrecht (nabij Jaarbeurs en CS)

LESDAGEN

per module 2x vrijdag en 2x zaterdag (9.00-16.30)

INVESTERING

1.695

Post-hbo Procesmanagement

Bij Procesmanagement (of Operations Management) staat het op effectieve en efficiënte wijze leveren van producten en diensten aan klanten centraal. Je leert hoe je processen inricht, analyseert en verbetert. Om waarde te creëren voor de klant. En om doelen te bereiken. Doelen op het gebied van duurzaamheid, veiligheid, snelheid, kwaliteit en euro’s.

Bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht kun je naast de complete opleiding Technische Bedrijfskunde ook de losse module post-hbo Procesmanagement volgen. Uit vanuit de opleiding Bedrijfskunde, Bedrijfskunde in de Zorg en Projectmanagement kun je de module volgen. Je kunt meerdere keren per jaar starten.

Opleiding Procesmanagement: Richting, Inrichting, Verrichting

Bij procesmanagement draait het om richting, inrichting en verrichting. Richting gaat over de strategische koers die de organisatie volgt om haar doelen te bereiken. Je leert hoe je de missie en visie van je organisatie concreet maakt in SMART doelstellingen voor processen. De inrichting van de operatie en processen moet passen bij de richting. Je kijkt daarbij naar de tactische keuzes die nodig zijn om de strategie uit te voeren, bijvoorbeeld door processen efficiënter in te richten. Hierdoor verloopt de verrichting van processen naar tevredenheid: de dagelijkse werkzaamheden verlopen soepel en er vindt continue verbetering plaats.

De drie aspecten richting, inrichting en verrichting zorgen ervoor dat een bedrijf haar doelen op een efficiënte en effectieve manier kan realiseren.

Tijdens de bijeenkomsten staat het toepassen van kennis en inzichten voor de eigen praktijksituatie centraal. Als eindopdracht werk je aan een beroepsproduct waarin je een bedrijfsproces analyseert en verbetert. Zo pas je wat je leert tijdens je procesmanagement opleiding, direct toe in je eigen praktijk.

 

Nadat je de module post-hbo Procesmanagement hebt afgerond:

 • heb je meer kennis van doelstellingen, prestatie-indicatoren en invloedsfactoren
 • kun je SMART doelstellingen formuleren
 • weet je op welke wijze je invloedsfactoren kunt (her)inrichten om prestaties te realiseren
 • kun je prestaties analyseren én processen analyseren
 • ken je procestypologieën
 • ken je verschillende procesverbetermethoden.

Thema’s die aan bod komen:

 • waarde: de stem van de klant
 • het formuleren van procesdoelen
 • het werken met prestatie indicatoren
 • waardenstromen en procesmodelleringen
 • invloedsfactoren (materiaal, materieel, medewerker, moment, milieu, methode)
 • verbetermethoden (PDCA, 8D, Kaizen, Kata, TOC, DMAIC)
 • borgen van processen
 • modellen

 

Lesdagen

Je hebt per module 4 collegedagen die afwisselend op vrijdag en zaterdag (9.00-ca. 16.30) worden verzorgd.

Blok D 2024-2025:

Start: vrijdag 7 maart 2025 (kennismaking)

Collegedagen: 14 en 22 maart, 4 en 12 april 2025

Locatie

De lessen van de opleiding Procesmanagement vinden plaats op Cursus- en vergadercentrum Domstad, Koningsbergerstraat 9 te Utrecht. Door de centrale ligging is Domstad vanuit heel Nederland goed bereikbaar met het OV en met de auto (of natuurlijk met de fiets, als je uit Utrecht of omgeving komt). De locatie heeft een lift en is rolstoeltoegankelijk.

Investering

De losse module post-hbo Procesmanagement kost 1.695. Ben je eenmaal student bij ons en volg je de module als extra module, dan kost deze je slechts 995.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal voor deze prijs kost ca. 50. We gebruiken voor deze module een speciale digitale leeromgeving waar je voorafgaand aan de module aan wordt gekoppeld.

De opleiding Procesmanagement is vrijgesteld van btw.

IN HET KORT

STARTDAG

Maart 2024

DUUR

2 maanden

LOCATIE

Utrecht (nabij Jaarbeurs en CS)

LESDAGEN

per module 2x vrijdag en 2x zaterdag (9.00-16.30)

INVESTERING

1.695

Projectmanagement PRINCE2 & Agile

Anders kijken, anders denken, anders doen

Tijdens de lessen leer je verschillende modellen en methoden toepassen. Bijvoorbeeld Lean Six Sigma, Scrum, ISO9001, INK, Visgraatdiagram en Theory of Constraints. Je leert procesdoelen formuleren en werken met prestatie-indicatoren. Ook kijken we naar welke factoren van invloed zijn, denk hierbij aan bijv. materiaal, materieel, medewerker, moment, milieu en methode. Je leert verbetermethoden als PDCA, 8D, Kaizen, Kata, TOC en DMAIC toepassen en weet hoe je processen borgt. Maar vooral weet je dat die methoden alleen effectief zijn wanneer de mens er écht voor gaat.

Bedrijfskunde Opleidingen

Deze module is onderdeel van de opleiding Technische Bedrijfskunde. Het is een keuzemodule of extra module bij de opleiding Bedrijfskunde, de opleiding Bedrijfskunde in de Zorg en de opleiding Projectmanagement.

Docent

Gosse Korte

Docent Procesmanagement

l

Inschrijven

Schrijf je hier in voor een opleiding van Bedrijfskunde Opleiding in Utrecht. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om de inhoud en het startmoment van je opleiding af te stemmen.

Adviesgesprek

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan. Wij maken daarna graag een afspraak met je om de mogelijkheden te bespreken. We vinden het belangrijk dat de opleiding bij je past.

REVIEWS

{

“De docent heeft veel praktijkervaring en inhoudelijke kennis en had veel persoonlijke aandacht voor alle studenten.”

A.S.
Procesmanagement
Process engineer
{

“Veel theoretische kennis met praktische oefeningen tijdens de les.”

Bart
Procesmanagement
Service Manager
{

“Ik vond de module Procesmanagement inhoudelijk erg goed en direct toepasbaar in de praktijk.”

Jan
Procesmanagement
Projectmanager