Home » Modules » Procesmanagement

Procesmanagement

Module Procesmanagement van Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

ADVIESGESPREK AANVRAGEN

Bij Procesmanagement (of Operations Management) staat het op effectieve en efficiënte wijze leveren van producten en diensten aan klanten centraal. Je leert hoe je processen inricht, analyseert en verbetert. Om waarde te creëren voor de klant. En om doelen te bereiken. Doelen op het gebied van duurzaamheid, veiligheid, snelheid, kwaliteit en euro’s.

Bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht kun je naast de complete opleiding Technische Bedrijfskunde ook de losse module post-hbo Procesmanagement volgen. Je kunt meerdere keren per jaar starten.

Opleiding Procesmanagement: Richting, Inrichting, Verrichting

Bij procesmanagement draait het om richting, inrichting en verrichting. Richting gaat over de strategische koers die de organisatie volgt om haar doelen te bereiken. Je leert hoe je de missie en visie van je organisatie concreet maakt in SMART doelstellingen voor processen. De inrichting van de operatie en processen moet passen bij de richting. Je kijkt daarbij naar de tactische keuzes die nodig zijn om de strategie uit te voeren, bijvoorbeeld door processen efficiënter in te richten. Hierdoor verloopt de verrichting van processen naar tevredenheid: de dagelijkse werkzaamheden verlopen soepel en er vindt continue verbetering plaats.

De drie aspecten richting, inrichting en verrichting zorgen ervoor dat een bedrijf haar doelen op een efficiënte en effectieve manier kan realiseren.

Anders kijken, anders denken, anders doen

Tijdens de lessen leer je verschillende modellen en methoden toepassen. Bijvoorbeeld Lean Six Sigma, Scrum, ISO9001, INK, Visgraatdiagram en Theory of Constraints. Je leert procesdoelen formuleren en werken met prestatie-indicatoren. Ook kijken we naar welke factoren van invloed zijn, denk hierbij aan bijv. materiaal, materieel, medewerker, moment, milieu en methode. Je leert verbetermethoden als PDCA, 8D, Kaizen, Kata, TOC en DMAIC toepassen en weet hoe je processen borgt. Maar vooral weet je dat die methoden alleen effectief zijn wanneer de mens er écht voor gaat.

Tijdens de bijeenkomsten staat het toepassen van kennis en inzichten voor de eigen praktijksituatie centraal. Als eindopdracht werk je aan een beroepsproduct waarin je een bedrijfsproces analyseert en verbetert.

Thema’s die aan bod komen:

 • waarde: de stem van de klant
 • het formuleren van procesdoelen
 • het werken met prestatie indicatoren
 • waardenstromen en procesmodelleringen
 • invloedsfactoren (materiaal, materieel, medewerker, moment, milieu, methode)
 • verbetermethoden (PDCA, 8D, Kaizen, Kata, TOC, DMAIC)
 • borgen van processen
 • modellen

NA DE MODULE PROCESMANAGEMENT:

 • heb je meer kennis van doelstellingen, prestatie-indicatoren en invloedsfactoren
 • kun je SMART doelstellingen formuleren
 • weet je op welke wijze je invloedsfactoren kunt (her)inrichten om prestaties te realiseren
 • kun je prestaties analyseren én processen analyseren
 • ken je procestypologieën
 • ken je verschillende procesverbetermethoden. 

Startmoment

maart 2024

Gosse Korte

Docent Procesmanagement

Startdag 9 maart 2024
Lesdata Periode D: 15-16 maart, 12-13 april 2024
Lestijd 09:00 – 16:30 uur
Locatie Hogeschool Utrecht, Domstad: Koningsbergerstraat 9
Kosten €1.695,- (losse module)
Niveau post-hbo: 10-15 uur per week
Materiaal E-learning
Diploma Erkend CPION-diploma (of certificaat bij losse module)
Doelgroep De module Procesmanagement (of Operations Management) is bedoeld voor werkende professionals die beschikken over een hbo-diploma of aantoonbaar hbo-werk- en denkniveau, drie jaar (relevante) werkervaring en een geschikte werkomgeving.
Opleiding Deze module is onderdeel van de opleiding Technische Bedrijfskunde of een extra module bij de opleiding Bedrijfskunde en de opleiding Bedrijfskunde in de Zorg.

 

INSCHRIJVEN

Schrijf je hier in voor een opleiding van Bedrijfskunde Opleiding in Utrecht. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om de inhoud en het startmoment van je opleiding af te stemmen.

ADVIESGESPREK

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan. Wij maken daarna graag een afspraak met je om de mogelijkheden te bespreken. We vinden het belangrijk dat de opleiding bij je past.