Home » Opleiding Projectmanagement

Opleiding Projectmanagement

Post-hbo-opleiding Projectmanagement

ADVIESGESPREK AANVRAGEN

Als projectmanager of projectleider ben je verantwoordelijk voor het slagen van een project. Tijdens de post-hbo-opleiding Projectmanagement van Bedrijfskunde Opleiding Utrecht leer je hoe je een succesvol project opzet en leidt in complexe omgevingen. Je duikt in de wereld van strategie en veranderkunde, ontwikkelt je competenties als projectleider op IPMA D-niveau en vergroot je vaardigheden op het gebied van persoonlijk leiderschap. Daarnaast leer je hoe je de methoden PRINCE2® en AgilePM® toepast en haal je je PRINCE2® Foundation examen en je Agile® Foundation examen.

Je krijgt les van topdocenten uit de praktijk. Je medestudenten zijn professionals uit uiteenlopende sectoren en organisaties: mensen die vanuit een ander perspectief met dezelfde vraagstukken bezig zijn als jij. Tijdens de opleiding koppel je de theorie aan je eigen praktijk. Op die manier werk je aan je eigen ontwikkeling én ben je van grote toegevoegde waarde voor je organisatie.

De opleiding kent een flexibele opzet. Je kunt vijf keer per jaar instromen en kiest je eigen leerroute en studietempo. We bespreken jouw mogelijkheden graag in een persoonlijk adviesgesprek.

Opzet van de opleiding Projectmanagement

Verandermanagement, leiderschap en strategie maken een belangrijk deel uit van de opleiding Projectmanagement. Je ontwikkelt je persoonlijke leiderschapsvaardigheden ter ondersteuning van het meenemen van veel verschillende stakeholders met uiteenlopende belangen rondom het project. Tijdens de module PRINCE2® leer je de belangrijkste processen, rollen en thema’s haarscherp kennen. In de module AgilePM® leer je hoe je teamwerk optimaal richt op de creatie van waardevol projectwerk.

Bij de module Financieel Management schrijf je een business case en zorg je voor een heldere rechtvaardiging van het project, een steun waarop je als projectmanager altijd terug kan vallen. De module IPMA-niveau D richt zich op de competenties die je nodig hebt om projecten op te zetten, te leiden en in te bedden in de permanente organisatie.

De opleiding Projectmanagement bestaat uit minimaal 8 modules. De kernmodules zijn:

Ook volg je de module Financieel Management. Ben je projectleider in de zorg? Dan kies je de module Financieel Management in de Zorg.

Als je wilt, kun je je opleiding aanvullen met extra modules:

Anders kijken, anders denken, anders doen

Om mensen effectief te winnen, is het essentieel dat je een duidelijk beeld van het projectresultaat hebt. Hierdoor kun je het project zorgvuldig plannen, faseren en monitoren. Deze gestructureerde aanpak brengt de benodigde capaciteiten (mensen, middelen, geld) helder in kaart. Dit is absoluut noodzakelijk om de kern van jouw rol als projectmanager in vaak complexe situaties te vervullen, namelijk: als een regisseur van relaties en resultaten ervoor zorgen dat het projectresultaat wordt behaald.

Tijdens de post-hbo opleiding Projectmanagement leer je:

  • succesvolle projecten opzetten in complexe omgevingen
  • een projectteam aansturen, rekening houdend met diverse stakeholders
  • PRINCE2® en AgilePM® projecten uitvoeren (incl. certificering)
  • je competenties als projectleider ontwikkelen (op IPMA D-niveau)
  • een business case schrijven voor je project

lesdagen

Je hebt per module 4 collegedagen die afwisselend op vrijdag en zaterdag (9.00-ca. 16.30) worden verzorgd.

Locatie

Cursus- en vergadercentrum Domstad, Koningsbergerstraat 9 te Utrecht.

Startmomenten

Je kunt 5 keer per jaar starten. Je begint je opleiding Projectmanagement met een startdag: 12 januari 2024, 9 maart 2024, 26 april 2024, september 2024 of november 2024 (lesdata voor het collegejaar 2024-2025 volgen in het voorjaar van 2024).

Investering

De opleiding bestaat uit minimaal 8 modules. De studiekosten voor de hele opleiding (inclusief catering en exclusief boeken) bedragen:

  • 8 modules: € 9.400,-
  • 9 modules: € 10.100,-
  • Examen PRINCE2 en Agile: € 575,-
  • Optioneel: examen IPMA D: € 780,-
  • Studiemateriaal: € 850,-

Een losse module kost € 1.695,-. 

Ben je eenmaal student bij ons, dan kost een extra module je tijdens of na je opleiding € 995,-.

Flexibel programma

In de post-hbo-opleiding Projectmanagement heb je maximale flexibiliteit. Je kunt vijf keer per jaar instromen. De opleiding is studeerbaar in 14 maanden. Blijkt privé en studie lastiger te combineren dan je dacht? Dan doe je er gewoon iets langer over. Je kiest je eigen leerroute en studietempo.

Praktijk centraal

Tijdens de opleiding krijg je modellen, concepten en theorieën aangereikt die gekoppeld zijn aan de praktijk. Onze docenten zijn experts uit de praktijk die naast hun lessen nog volop werkzaam zijn in hun vakgebied. Ze dagen je graag uit om casussen uit je eigen werkomgeving in te brengen. Ook voor je eindopdracht zet je eigen casuïstiek in. Op die manier ben je van grote waarde voor je organisatie.

 

Modulaire opbouw

De post-hbo-opleiding Projectmanagement bestaat uit acht modules. Na afronding krijg je een post-hbo-diploma van Bedrijfskunde Opleiding Utrecht. Er zit geen volgordelijkheid in de modules. Modules kan je ook los volgen.

Projectmanagement – PRINCE2 en Agile

In deze module leer je de PRINCE2® en de AgilePM® methodiek kennen en ben je voorbereid op het Foundation examen.

Projectmanagement – IPMA D

Met projectmanagement laten we trajecten en veranderingen zo effectief en efficiënt mogelijk verlopen. Projectmatig werken zetten we in om binnen een bepaalde periode en budget concrete resultaten en doelen te realiseren.

Leiderschap & Teammanagement

Leidinggeven is een vak. We kijken o.a. naar de visie op leiderschap, competenties, teameffectiviteit en de succesfactoren van goed teamwork en resultaatgericht aansturen.

Strategisch Management

Strategie bepaalt de koers van de organisatie. Herken strategische vraagstukken en bepaal een goede strategie. Hoe implementeer je deze vervolgens én creëer je draagvlak?

Verandermanagement & Organisatiekunde

In deze module kijken we naar hoe organisaties werken en hoe je een organisatiecultuur kunt beïnvloeden. Je leert hoe je een verandertraject structureert en hoe je mensen hierin meeneemt.

 

Persoonlijk Leiderschap & Ondernemerschap

Succesvol leidinggeven en ondernemen begint met authentiek leiderschap. Verbeter je kwaliteiten en vergroot je persoonlijke effectiviteit. Een ervaren personal coach ondersteunt je in je proces.

Financieel Management

Ontwikkel je tot een volwaardig gsprekspartner op financieel gebied. Je rondt deze module af met een business case – een zakelijke rechtvaardiging voor je project die de toekomstige waarde onderbouwt.

Optioneel: extra modules

Voeg extra modules toe aan je opleiding en ontvang tegen een kleine vergoeding een extra diploma Bedrijfskunde. We denken graag met je mee over wat het best aansluit bij jouw persoonlijke situatie.

Docenten

Onze docenten dagen je tijdens de opleiding uit om casussen uit jouw praktijk in te brengen. Natuurlijk krijg je modellen, concepten en theorieën aangereikt, maar altijd gekoppeld aan de praktijk. Onze docenten zijn experts uit de praktijk die met twee benen in de modder staan.

Starten

De opleiding Projectmanagement start in september, november, januari, maart en mei

Locatie

De colleges worden verzorgd op de locatie Domstad van Hogeschool Utrecht, Koningsbergerstaat 9. Dat ligt op vijf minuten lopen van Centraal Station Utrecht. Rondom is er volop parkeergelegenheid.

Adviesgesprek

Voorafgaand aan de opleiding Projectmanagement voeren wij altijd een adviesgesprek. Dit gesprek is uiteraard vrijblijvend. Hierin bepalen we de toelating, leggen we goed uit hoe wij werken en hoe de opleiding in elkaar zit. Je bent toelaatbaar met een hbo-diploma of aantoonbaar hbo-werk- en denkniveau, drie jaar (relevante) werkervaring en een geschikte werkomgeving.

Verkort MBA-programma

Een aantal modules uit het programma van Bedrijfskunde Opleiding Utrecht leidt tot vrijstellingen van o.a. de pre-master van een verkort MBA-programma bij Business School Nederland in Buren.

Studiebelasting

Per week moet je rekening houden met gemiddeld 10 tot 15 uur studiebelasting, inclusief de collegedagen.

g

Veelgestelde vragen

Ik zoek praktische informatie.

l

Inschrijven

Ik wil me graag inschrijven voor deze opleiding.

Adviesgesprek

Ik wil graag een adviesgesprek plannen.