Home » Opleiding bedrijfskunde in de zorg

Bedrijfskunde in de Zorg

Ben jij teamleider of manager in de zorg en wil je meer theoretische onderbouwing bij de bedrijfsvoering? Met kennis van strategie, financiën, veranderen en teammanagement ben jij voorbereid op de taken die horen bij het bedrijfskundig zorgmanagement. Welkom bij de post-hbo-opleiding Bedrijfskunde in de Zorg!

ADVIES OF INSCHRIJVEN?

IN HET KORT

STARTDATA

januari – maart – mei – september – november

DUUR

12 maanden

LOCATIE

Utrecht (nabij Jaarbeurs en CS)

LESDAGEN

per module 2x vrijdag en 2x zaterdag (9.00-16.30)

INVESTERING

Vanaf 7.700

Opleiding Bedrijfskunde in de zorg

Ben jij een zorgprofessional en wil je je bedrijfskundige kennis en vaardigheden verbreden? Bij de post-hbo-opleiding Bedrijfskunde in de Zorg kijk je vanuit verschillende invalshoeken naar strategische organisatievraagstukken en krijg je inzicht in bedrijfskundige processen. Welke trends en veranderingen zijn er en hoe verbind je de interne zorgorganisatie aan de behoeften van de markt?

Je krijgt les van topdocenten uit de praktijk. Je medestudenten zijn professionals uit uiteenlopende sectoren en organisaties: mensen die vanuit een ander perspectief met dezelfde vraagstukken bezig zijn als jij. Tijdens de opleiding koppel je de theorie aan je eigen praktijk. Op die manier werk je aan je eigen ontwikkeling én ben je van grote toegevoegde waarde voor je organisatie. De opleiding kent een flexibele opzet. Je kunt vijf keer per jaar instromen en kiest je eigen leerroute en studietempo. We bespreken jouw mogelijkheden graag in een persoonlijk adviesgesprek.

Tijdens de post-hbo bedrijfskunde in de zorg leer je:

 • bedrijfskundige uitdagingen methodisch onderzoeken en oplossen
 • je organisatie wendbaar (agile) maken in de snel veranderende omgeving
 • performancegericht denken en werken
 • werken vanuit een growth-mindset
 • de juiste vragen stellen

Opzet van de opleiding Bedrijfskunde in de Zorg

De opleiding bestaat uit minimaal zes modules. De kernmodules zijn:

Daarnaast maak je een keuze uit de volgende modules:

Management in de zorg post-hbo

In de zorg speelt bedrijfskundig zorgmanagement een steeds grotere rol. Speciaal voor studenten uit de zorg is er de module Financieel Management in de Zorg. In deze module krijg je inzicht in de specifieke geldstromen van de zorg, die een eigen financiële taal en verantwoording met zich meebrengen.

Lesdagen

Je hebt per module 4 collegedagen die afwisselend op vrijdag en zaterdag (9.00-ca. 16.30) worden verzorgd.

Locatie

De lessen van de opleiding Bedrijfskunde in de Zorg vinden plaats op Cursus- en vergadercentrum Domstad,bedrijfskundeopleidingutrecht-domstad Koningsbergerstraat 9 te Utrecht. Door de centrale ligging is Domstad vanuit heel Nederland goed bereikbaar met het OV en met de auto (of natuurlijk met de fiets, als je uit Utrecht komt). De locatie heeft een lift en is rolstoeltoegankelijk.

Startmomenten

Je kunt 5 keer per jaar starten (januari, maart, mei, september en november). Je begint je opleiding Bedrijfskunde in de Zorg met een startdag, doorgaans 1 à 2 weken voor de start van je eerste module. Tijdens deze dag krijg je alle benodigde praktische informatie en ontmoet je je nieuwe medestudenten. Ook maak je kennis met de performance- en effectmetingsmethodiek die in elke module terugkomt. Zo maak je een vliegende start met je opleiding en ben je optimaal voorbereid op je eerste collegedag.

De startdagen voor collegejaar 2024-2025 zijn:

 • vrijdag 6 september 2024
 • vrijdag 25 oktober 2024
 • vrijdag 10 januari 2025
 • vrijdag 7 maart 2025
 • zaterdag 10 mei 2025

Ben je verhinderd tijdens de startdag? Geef dat bij of na je inschrijving even aan ons door. We denken graag met je mee over de mogelijkheden.

Investering

De opleiding bestaat uit minimaal 6 modules. De studiekosten voor de opleiding (inclusief catering) bedragen:

 • 6 modules: 7.700 (optie: + boekenpakket 550)
 • 7 modules: 8.600 (optie: + boekenpakket 640)
 • 8 modules: 9.400 (optie: + boekenpakket 730)
 • 9 modules: 10.100 (optie + boekenpakket 820)

Een losse module kost 1.695. Ben je eenmaal student bij ons, dan kost een extra module je tijdens of na je opleiding slechts 995.

Je kunt de boeken bij ons als 1 pakket bestellen maar je kunt er ook voorLuxe catering bij Cursus- en Vergadercentrum Domstad - Bedrijfskunde Opleiding Utrecht kiezen deze zelf aan te schaffen. In dat geval ontvang je van ons een literatuurlijst.

Bij Cursus- en Vergadercentrum Domstad geniet je elke collegedag weer van een luxe lunchbuffet. In het gebouw vind je diverse Coffee Lounges waar je onbeperkt koffie, thee, water en frisdrank kunt nuttigen. De catering is inbegrepen bij de opleidingskosten.

De opleiding is vrijgesteld van btw.

IN HET KORT

STARTDATA

januari – maart – april – september – november

DUUR

12 maanden

LOCATIE

Utrecht (nabij Jaarbeurs en CS)

LESDAGEN

per module 2x vrijdag en 2x zaterdag (9.00-16.30)

INVESTERING

Vanaf 7.700,-

Projectmanagement PRINCE2 & Agile

Anders kijken, anders denken, anders doen

De huidige uitdagingen vragen om andere, om nieuwe oplossingen en dat vraagt om andere perspectieven van waaruit je kijkt. Denk hierbij aan een verschuiving van strategische planning naar strategisch denken, van grote bedrijven naar lokale initiatieven, van lineair naar circulair en van instrumenteel veranderen naar bottom-up.

Flexibel programma

In de post-hbo-opleiding Bedrijfskunde in de Zorg heb je maximale flexibiliteit. Je kunt vijf keer per jaar instromen. De opleiding is studeerbaar in een jaar. Blijkt privé en studie lastiger te combineren dan je dacht? Dan doe je er gewoon iets langer over. Je kiest je eigen leerroute en studietempo.

Toelaatbaarheid

Je bent toelaatbaar met een hbo-diploma (of hbo-denk- en werkniveau), minimaal 3 jaar relevante werkervaring en een geschikte werkplek om de opdrachten in uit te voeren.

Praktijk centraal

Tijdens de opleiding krijg je modellen, concepten en theorieën aangereikt die gekoppeld zijn aan de praktijk. Onze docenten zijn experts uit de praktijk die naast hun lessen nog volop werkzaam zijn in hun vakgebied. Ze dagen je graag uit om casussen uit je eigen werkomgeving in te brengen. Ook voor je eindopdracht zet je eigen casuïstiek in. Op die manier ben je van grote waarde voor je organisatie. 

Modulaire opbouw

De post-hbo-opleiding Bedrijfskunde in de Zorg bestaat uit negen modules waarvan je zes modules moet volgen om een post-hbo-diploma te krijgen. Er valt dus iets te kiezen! Er zit geen volgordelijkheid in de modules. Modules kan je ook los volgen. Wil je niet kiezen, maar alle modules volgen? Dat kan natuurlijk ook. We rekenen dan een kleine meerprijs.

Adviesgesprek

Voorafgaand aan de opleiding bedrijfskunde zorg voeren wij altijd een adviesgesprek. Dit gesprek is uiteraard vrijblijvend. Hierin bepalen we de toelating, leggen goed uit hoe wij werken en hoe de opleiding in elkaar zit. Je bent toelaatbaar met een hbo-diploma of aantoonbaar hbo-werk- en denkniveau, drie jaar (relevante) werkervaring en een geschikte werkomgeving.

Verkort MBA-programma

Na een succesvolle afronding van de opleiding Bedrijfskunde bestaat de mogelijkheid om een verkort MBA-programma bij Business School Nederland in Buren te volgen. De examencommissie van BSN verleent vrijstellingen.

Studiebelasting

Buiten de collegedagen heb je gemiddeld 6 tot 8 uur per week nodig voor de voorbereiding van de collegedagen en de uitwerking van de opdrachten. 

l

Inschrijven

Ik wil me graag inschrijven voor deze opleiding.

Adviesgesprek

Ik wil graag een adviesgesprek plannen.

REVIEWS

{

“Ik haal heel veel uit de opleiding. Je kan de opdrachten binnen je eigen organisatie uitvoeren. Dit geeft een beter beeld van de praktijk. Het is ook nuttig om een beter inzicht te krijgen in de lopende projecten. Ik denk dat de opleiding goed zou zijn voor meerdere collega’s.”

Glyselle H.
Bedrijfskunde in de Zorg
Teamleider
{

“Vooral de sfeer is heel prettig. Het kost veel tijd en energie om de opleiding te volgen, maar ik ervaar geen enorme druk vanuit de opleiding. Ook de verschillende instapmomenten en de persoonlijke benadering (als je iets wilt wijzigen in je programma wordt er meegedacht) is heel fijn en waardevol.”

Esther B.
Bedrijfskunde in de Zorg
Hoofd Facilitaire Dienst
{

“Ik zou de opleiding zeker aanbevelen, sterker nog, dat ben ik al aan het doen! Ik vind de link met het werkveld echt super goed.”

Katja Robberts-Mulder
Bedrijfskunde in de Zorg
Verloskundige/bestuurder
{

“Ik vind het een persoonlijke opleiding, de lunch is lekker en het is waardevol om te connecten met mede-leidinggevenden. Ook de organisatie is erg goed geregeld.”

Alies
Bedrijfskunde in de Zorg
Teamleider Bedrijfsvoering
{

“Ik heb veel geleerd van de praktijkervaring van de docenten en medestudenten. De mix van studenten bedrijfskunde en bedrijfskunde in de zorg maakt dat je van alle sectoren wat meekrijgt. Je kunt zo veel van anderen leren.”

Lena Kok
Bedrijfskunde in de Zorg