Home » Praktische informatie » Post-hbo, wat is dat eigenlijk?

Wat is een post-hbo-opleiding?

Post-hbo-opleiding uitleg

Een post-hbo- of post-bachelor-opleiding kun je zien als een opleiding op hbo-plus niveau. Post-hbo- of post-bachelor-opleidingen zitten tussen Bachelor en Master in. Bachelor-opleidingen worden voornamelijk door hbo-instellingen zoals Hogeschool Utrecht en Hogeschool van Arnhem Nijmegen verzorgd en Master-opleidingen voornamelijk door universiteiten zoals Universiteit van Utrecht. Maar ook hogescholen bieden Master-opleidingen aan en universiteiten bieden ook Bachelor-opleidingen aan.

Hbo-plus-diploma

Je kunt een post-hbo-opleiding volgen wanneer je in het bezit bent van een hbo-diploma. Bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht verwachten we daarnaast minimaal drie jaar werkervaring. In de praktijk zien we ook mensen zonder hbo-diploma bij een adviesgesprek aanschuiven. Wanneer mensen aantoonbaar een hbo-werk- en denkniveau hebben, bijvoorbeeld doordat zij al een aantal jaar werken in een functie waar hbo-niveau wordt vereist, dan zijn zij ook toelaatbaar. Na je post-bachelor-opleiding maar zonder hbo-diploma doorstromen naar een Masteropleiding is echter geen automatisme. Veel Masteropleidingen eisen een hbo-diploma.

Bedrijfskunde Opleiding Utrecht en Business School Nederland

Als Bedrijfskunde Opleiding Utrecht hebben we al een jarenlange samenwerking met Business School Nederland (BSN). BSN is een MBA-aanbieder. MBA staat voor Master of Business Administration en kun je zien als een bedrijfskundige opleiding op Masterniveau. De examencommissie vindt het niveau van de opleidingen van Bedrijfskunde Opleiding Utrecht dermate goed dat zij vrijstellingen verleent. Dat zegt dus ook iets over het niveau waarop wij de post-hbo Bedrijfskunde, post-hbo Bedrijfskunde in de Zorg en post-hbo Technische Bedrijfskunde aanbieden. Dat zit op of tegen het Masterniveau aan, anders kan een examencommissie ook geen vrijstellingen verlenen.

Post-hbo-opleiding: praktijkgerichte opleiding

Voor de meeste post-hbo-opleidingen geldt dat er een stevige koppeling met de (eigen) praktijk wordt gemaakt. Wat je vandaag leert, kun je morgen toepassen. Je leert niet alleen van de docenten uit de praktijk, maar ook veel van je medestudenten. Dit zijn immers ook mensen met de nodige werk- en levenservaring.

Kwaliteit

De overheid ziet streng toe op de kwaliteit van het onderwijs van hbo- en Masteropleidingen. Minimaal eens in de zes jaar moet een opleiding aantonen dat zij aan alle vereisten voldoet. De overheid bemoeit zich niet met de opleidingen tussen Bachelor en Master in, het post-hbo-onderwijs. Gelukkig is daar Stichting Post HBO Nederland (CPION). Post-bachelor-opleidingen kunnen daar worden aangemeld en worden dan door CPION geaccrediteerd. Hierdoor weet je zeker dat je kwalitatief goed onderwijs krijgt op minimaal post-hbo-niveau.

Een post-hbo-opleiding volgen bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

Bedrijfskunde Opleiding Utrecht verzorgt vier post-hbo-opleidingen. Kijk hieronder voor meer informatie per opleiding. Ook kun je de afzonderlijke modules binnen de opleidingen volgen als losse modules.

g

Kwaliteit en accreditatie

Ik wil graag meer weten over kwaliteit en accreditatie

l

Inschrijven

Ik wil mij graag inschrijven voor deze opleiding!

Adviesgesprek

Graag zou ik een adviesgesprek willen plannen!