Home » Actueel » Een voorproefje: Persoonlijk Leiderschap en Ondernemerschap

Een voorproefje: Persoonlijk Leiderschap en Ondernemerschap

Waarom doe je wat je doet? Hoe zorg je voor impact in je werk? Hoe krijg ik meer inzicht in mijn gedrag op het werk? Deze vragen staan centraal in de module Persoonlijk Leiderschap en Ondernemerschap van Bedrijfskunde Opleiding Utrecht. Het begint allemaal met jezelf te leren kennen. Dat doen we aan de hand van een aantal opdrachten en oefeningen. Mijn meest favoriete oefening is die van: ‘Het ouderlijk nest’, waarbij je de relaties tussen jou en de rest van je gezin tekent en verbindt. Dus de één tekent een kerk en de ander een kasteel met een slotgracht. Gewone rijtjeshuizen komen ook voor.

Wat we vervolgens doen is op basis van die relaties er achter komen wat de belangrijkste boodschappen zijn geweest vanuit dat basisgezin. Was jij degene die altijd moest zorgen, of was er weinig aandacht voor je en moesten altijd jouw schouders er onder? Veel leidinggevenden hebben boodschappen meegekregen waarbij een groot verantwoordelijkheidsgevoel er soms voor zorgt dat je in je werk alles overneemt van anderen. Maar dit zelfde verantwoordelijkheidsgevoel maakt jou ook tot een zeer betrouwbare leidinggevende. Door het doen van deze oefening krijg je inzicht in jouw patronen en in jouw gedrag.

Vaak leidt dat bij BKOU studenten tot de vraag of ze de eigen doelstellingen wel kunnen bereiken als ze altijd ditzelfde gedrag blijven vertonen. Voor ons is dat bij de opleiding mooi om te zien want dan ontstaat er ruimte voor groei en het maken van impact. Persoonlijke groei start immers met een reëel beeld over wie jezelf bent en hoe jij over komt op anderen.

Wil je dit nu zelf ook eens ervaren?

Geef je dan op voor een adviesgesprek en maak kennis met deze en andere modules van Bedrijfskunde Opleiding Utrecht. We zien er naar uit je te ontmoeten!

Deze blog is geschreven door Ria van Dinteren, docent Persoonlijk Leiderschap en Ondernemerschap. Tevens vervult zij de functie van Organisatie Adviseur en is zij professioneel spreker en auteur van meerdere managementboeken.

Meer weten over de oefening ‘Het Ouderlijk nest’? In onderstaande video licht Ria van Dinteren de oefening nader toe.

Adviesgesprek aanvragen

Overweeg je deelname aan een van onze opleidingen en wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan met onze programmamanager. Samen verken je de mogelijkheden die de opleiding biedt en kijk je hoe jouw behoeften en de opleiding met elkaar matchen.