Home » Actueel » Waar ga je voor: lijnmanager of projectmanager?

Waar ga je voor: lijnmanager of projectmanager?

Onlangs had ik een mooi gesprek met Anke, misschien kom je haar wel tegen bij de opleiding. Anke was toe aan een volgende stap in haar werkzame bestaan, maar twijfelde tussen een verdere ontwikkeling als lijnmanager of de afslag naar projectmanagement. Niet veel later bleek uit een ander gesprek dat meer mensen met deze vraag worstelen. En uiteindelijk is dat wel bepalend of je kiest voor bijvoorbeeld de post-hbo-Bedrijfskunde of de post-hbo-opleiding Projectmanagement.

In dit artikel neem ik je mee in verschillen en overeenkomsten, in de hoop dat het je helpt te bepalen welke keuze het beste past bij jouw ambities, persoonlijkheid en professionele doelen. Beide ontwikkelpaden bieden unieke uitdagingen en voordelen, maar vragen om verschillende vaardigheden en benaderingen.

Verschillen

Laten we eerst naar de verschillen kijken. De verschillen zitten vooral op doelstelling, scope en horizon en autonomie en flexibiliteit.

Doelstelling

Lijnmanagers richten zich op de continuïteit van dagelijkse activiteiten binnen een afdeling, met een focus op operationele efficiëntie op de lange termijn. Projectmanagers hebben daarentegen een tijdelijk doel voor ogen, zoals het ontwikkelen van een product of implementeren van een verandering, met een duidelijke begin- en einddatum.

Scope en horizon

Lijnmanagers beheren lopende processen en werken zonder duidelijke einddatum. Projectmanagers werken met strikte deadlines en zijn verantwoordelijk voor de afronding van specifieke projecten binnen een beperkt tijdskader.

Autonomie en flexibiliteit

Lijnmanagemers werken binnen een hiërarchische structuur met vaste beleidskaders. Projectmanageners hebben daarentegen meer flexibiliteit; projectteams kunnen sneller inspelen op veranderingen en hebben vaak meer autonomie, vooral binnen methodieken zoals Agile.

Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

​Overeenkomsten

Misschien dat lijnmanagement en projectmanagement qua beeldvorming nogal uit elkaar lopen, in de praktijk zijn er juist veel overeenkomsten. Om die reden menen wij dat een post-hbo-opleiding Projectmanagement goed past in het rijtje van de post-hbo-opleidingen Bedrijfskunde, Bedrijfskunde in de Zorg en Technische Bedrijfskunde. Laten we overeenkomsten verkennen. Binnen de overeenkomsten zien we wel nuanceverschillen.

Strategische afstemming

Zowel lijnmanagers als projectmanagers opereren binnen de strategische kaders van een organisatie. Hun acties en beslissingen moeten in lijn zijn met de langetermijndoelen van het bedrijf. Waar lijnmanagers zorgen voor soepel lopende operationele processen, werken projectmanagers aan strategische initiatieven.

Stakeholdermanagement

Beide managers onderhouden relaties met een breed scala aan interne en externe belanghebbenden, waaronder werknemers, andere afdelingen, leveranciers en het hoger leidinggevend kader. Lijnmanagers focussen op continue interne samenwerking om operationele processen te ondersteunen, terwijl projectmanagers vaak striktere deadlines en verwachtingen beheren op projectniveau.

Leiderschap en teamontwikkeling

Zowel lijn- als projectmanagers zijn verantwoordelijk voor het leiden en ontwikkelen van hun teams. Lijnmanagers zorgen ervoor dat hun team goed presteert binnen het vaste kader van de organisatie, terwijl projectmanagers tijdelijke teams aansturen die specifiek zijn samengesteld voor een project. In beide gevallen is het essentieel om een productieve en samenwerkende cultuur te bevorderen.

Waar ga je voor?

Tja, wat past het beste bij jou? Ben jij iemand die stabiliteit en langetermijnrelaties waardeert? Dan kies je waarschijnlijk eerder voor lijnmanagement. Zoek je afwisseling, uitdaging en wil je impact maken met tijdelijke initiatieven? Dan past projectmanagement beter bij je. Beide rollen vereisen sterke leiderschaps- en communicatieve vaardigheden, maar de mate van flexibiliteit en het soort uitdagingen dat ze met zich meebrengen verschilt aanzienlijk.

Wat zijn redenen om voor lijnmanagement te kiezen?

Stabiliteit en continuïteit

Je werkt binnen een vaste structuur met continue verantwoordelijkheden en voorspelbare doelen.

Kans om langetermijnrelaties op te bouwen

Je hebt de mogelijkheid om processen te verbeteren en een meer harmonieuze werkomgeving te creëren.

Duidelijk carrièrepad binnen een organisatie

Als lijnmanager groei je makkelijker door naar een hogere managementpositie, zoals directeur of een C-suite rol.

Wat zijn redenen om voor projectmanagement te kiezen?

Afwisseling en dynamiek 

Elke werkdag is anders!

Mogelijkheid om impact te maken op de organisatie en zelfs daarbuiten

Door innovatieve projecten te leiden of maatschappelijke veranderingen te ondersteunen kun je het verschil maken.

Switchen tussen sectoren

Projectmanagementvaardigheden zijn overdraagbaar en gewild in bijna elke sector, van technologie tot gezondheidszorg en financiën. Je verandert makkelijk van sector zonder je carrièrepad te verstoren.

Hoe nu verder?

De keuze is natuurlijk aan jou. Mijn ervaring is dat lijnmanagers prima kunnen uitgroeien tot goede projectmanagers en visa versa. Kies je voor Bedrijfskunde dan betekent dat niet dat een ontwikkeling naar projectmanager niet mogelijk zou zijn en kies je voor Projectmanagement dan kan uiteindelijk ook een lijnmanagementfunctie op je pad komen. Hopelijk helpt dit artikel om tot een goede keuze voor de middellange termijn te komen.

En Anke? Misschien hoeft ze nog niet te kiezen en kan ze alle opties open houden. Ze koos voor de post-hbo-opleiding Bedrijfskunde in de Zorg en  koppelde er een aantal specifieke modules projectmanagement aan vast. Zo kwalificeert ze zich uiteindelijk ook voor de post-hbo-opleiding Projectmanagement.

​Post-hbo Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

Lijnmanager of projectmanagent, Bedrijfskunde, Bedrijfskunde in de Zorg, Technische Bedrijfskunde of Projectmanagement: ben jij er al uit? In een persoonlijk adviesgesprek denken we graag met je mee.

Gert Jan Schop, directeur Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

-Gert Jan Schop, directeur en docent

 

Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

Wil je meer focus op strategie, leiderschap en ontwikkeling? Bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht koppel je theorie aan de praktijk. Je volgt de modules los of kiest voor een volledig post-hbo-diploma Bedrijfskunde, Bedrijfskunde in de Zorg, Technische Bedrijfskunde of Projectmanagement. In een jaar heb je vijf startmogelijkheden. Hierdoor bepaal je makkelijk je eigen leerroute en studietempo. Wij garanderen zichtbaar resultaat in jouw functioneren binnen je organisatie en verdere ontwikkeling als professional.

Adviesgesprek aanvragen

Overweeg je deelname aan een van onze opleidingen en wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan met onze programmamanager. Samen verken je de mogelijkheden die de opleiding biedt en kijk je hoe jouw behoeften en de opleiding met elkaar matchen.