Home » Actueel » Hybride werken en leiderschap

Hybride werken en leiderschap

We gaan half november weer starten met de module Teammanagement en leiderschap. Ik heb weer zin in om met een mooie groep deze module te starten. Het is een spannende tijd waarin we leven met vragen: gaan we geheel of gedeeltelijk terug naar kantoor? En als we dan op kantoor zijn, wat doen we dan anders of beter? Wat betekent dit voor het team en wat betekent dit voor het mooie ambacht ‘leiderschap’? Hele actuele vragen die alles te maken hebben met de kwaliteit, de sfeer en de performance op de werkvloer. Ik prijs me gelukkig dat ik deze module samen verzorg met Janita Moes. Janita gaat met de groep aan de slag rond de onderstroom binnen teams. Zo stelt ze de vragen: wat zie en hoor je dan? Welke analyse kun je erop loslaten? Wat kun je eraan doen? Janita heeft veel gedaan en geschreven over onderstroom en de deelnemers kunnen veel inzichten krijgen door met haar de diepte in te gaan. Meer weten over de onderstroom en Janita? Neem dan een kijkje op haar website: https://www.janitamoes.nl/

Hans@2x

Actuele boeken

We gebruiken in de module interessante en actuele boeken en inzichten. We gebruiken het Handboek Teamcoaching van Martijn Vroemen en ook het actuele boek van Jitske Kramer “Werk heeft het gebouw verlaten”. Met de literatuur en de opdrachten sluiten we enerzijds aan bij de actualiteiten anno 2021 en anderzijds bij datgene waar de deelnemers behoefte aan hebben: het doen van onderzoek, analyse en het bedenken van een changeplan om tot beter leiderschap en teamontwikkeling te komen.
In het genoemde boekje van Jitske Kramer wordt gesproken over de fasen van de coronacultuurshock: we kregen ermee te maken, we worstelen nu om er mee om te gaan, maar er komt ook een eind aan. Dat is het begin van een nieuwe werkelijkheid. Meer weten over deze fases? In deze video wordt dit aan de hand van een animatie uitgelegd:

Hybride werken

Management by walking around? Dat is in tijden dat veel mensen thuiswerken minder goed mogelijk. De leidinggevende moet online zijn leiderschap gaan vormgeven. Kaders zijn dan belangrijk en dat geldt voor het hybride werken zeker. In deze verwarrende en zoekende tijden, is er grote behoefte aan duidelijkheid en sturing, volgens Jitske Kramer (2020). Zij geeft aan: Focus je als leidinggevende op het ‘wat’ en minder op het ‘hoe’. Ga na of het doel en de prioriteiten duidelijk zijn en laat je medewerkers vrij in hoe ze dit oppakken. Stuur op output en wees bereikbaar voor vragen, maar voorkom dat je in de weg staat. Faciliteer het proces, maar neem het niet over. Wijze woorden. Ik kan niet wachten om met studenten hierover het gesprek aan te gaan en wens dat iedereen in de eigen werkpraktijk hier verder mee aan de slag kan.

Geschreven door Hans Prinsen, docent Teammanagement en Leiderschap

Meer leren over Teammanagement en leiderschap? Kijk voor meer informatie over deze module of onze opleidingen op de website of neem contact met ons op.

• contact@bkou.nl
• 030-369 0 468
• 06-534 097 83

Adviesgesprek aanvragen

Overweeg je deelname aan een van onze opleidingen en wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan met onze programmamanager. Samen verken je de mogelijkheden die de opleiding biedt en kijk je hoe jouw behoeften en de opleiding met elkaar matchen.