Onderdeel van de post-hbo-Bedrijfskunde en Bedrijfskunde in de Zorg is een afrondende module: Strategisch Onderzoek & Implementatie. In vijf colleges per jaar worden studenten voorbereid op het onderzoeken van een strategisch onderzoek van de eigen organisatie, het schrijven van adviezen en ontwikkelen van een implementatieplan. Vanuit Bedrijfskunde Opleiding Utrecht bieden we een denkframe voor aan, op basis hiervan kunnen studenten ook na de opleiding grondig en snel strategische vraagstukken aanpakken. Laatst was er weer een groep studenten aan de slag. Hieronder maak je kennis met wat er tijdens zo’n dag allemaal besproken en geleerd wordt.
‘Echte’ casussen
Tijdens de dag hebben we onder andere verschillende casussen verkend en van feedback voorzien. In de organisaties waar de studenten werkzaam zijn, is genoeg uitdagende casuïstiek beschikbaar: een zorginstelling spendeert bijvoorbeeld jaarlijks € 200.000 aan taxikosten om bewoners naar de verschillende locaties te vervoeren voor dagbesteding. Maar er staat ook voor enkele tienduizenden euro’s aan eigen vervoersmiddelen op het terrein. Moeten we deze werkwijze (met bijkomende kosten) handhaven of is het in eigen beheer nemen van het vervoer van cliënten beter en goedkoper? Met dit soort casussen en vragen zetten we onze studenten aan het denken.
Stel je voor: je werkt in een organisatie die een monumentaal pand in bezit heeft en daar een hotel in gaat vestigen. De organisatie heeft geen commercieel plan om het hotel over twee jaar te runnen. Of je organisatie is in de afgelopen jaren gegroeid van één naar zeven medewerkers en is op dit moment aan het ‘boosten’. Hoe zorg je in deze situaties voor meer structuur om groei te realiseren met behoud van zegeningen van de familiaire cultuur? Voorheen kon worden volstaan met overleg tijdens de koffiemomentjes en adhoc-beslissingen, dat is nu wel anders. We gaan bij BKOU het gesprek aan met de studenten en kijken naar welke strategie en oplossingen hierbij passen.
Leren op afstand
Leren op afstand
Eén van onze studenten zit voor een paar weken in Tanzania. Ze werkt voor een hulpverleningsorganisatie en daar hoort ook werken in buitenland bij. Voor de opleiding is dat geen belemmering. Met dank aan de zegeningen van het internet en de ervaringen die we hebben opgedaan tijdens de covid-crisis, is ze de hele dag aanwezig geweest, heeft het college kunnen volgen en haar casus kunnen pitchen. En dat geeft zo’n dag een gouden randje.
Wil je meer weten over Bedrijfskunde Opleiding Utrecht? Neem dan contact met ons op.
- contact@bkou.nl
- 030-369 0 468
- 06-534 097 83
Geschreven door programmamanager Gert Jan Schop.