Home » Actueel » Leiderschap : Licht in de tunnel

Leiderschap : Licht in de tunnel

In deze spannende tijd is het voor iedereen, voor leidinggevenden en medewerkers,  belangrijk om de moed en energie erin te houden. We zijn allemaal ‘corona’-moe en ook de vraag hoe we dit na de zomer gaan aanpakken wordt nu heel belangrijk. Tijdens de BKOU-module Teammanagement & Leidinggeven kwam dit vraagstuk uitgebreid aan de orde. De algehele conclusie was: er komt licht in de tunnel en dat vraagt om concrete acties.

Een van de inspiratiebronnen voor de T&L  module is het boekje van Lidewey van der Sluis : Varen in de mist (2020) . De titel herkennen we wel: het is de  uitspraak van Mark Rutte over de vraag hoe hij tegen de corona-crisistijd aankijkt en welke keuzes hij moet maken. “We varen in de mist” gaf hij aan. Prof. Dr. Lidewey heeft deze uitspraak als titel genomen voor haar nieuwe boek.  Het is een zelfhulpboek voor leiders die zichzelf zien als schipper aan het roer van een organisatie in woelige tijden. Het boek zit vol met goede inzichten, tips en modellen. Een van die modellen past naadloos bij dat wat er nu en later belangrijk is:  perspectief bieden. Zij presenteert het 3 Fasemodel:

In het 3-Fasemodel zie je de eerste periode van corona; Fase 1 en dat is antwoord geven op alle vragen en als leidinggevende empathie tonen. We zitten nu in fase 2 : herstel en vooral hoop (perspectief!!) bieden in de hoop dat we naar de 3e fase, opbouw kunnen en in die fase zijn (nieuwe) doelen nodig. We zoomden daarbij ook in op de theorie van Carol Dweck over fixed en growth mindset en het belang dat de medewerkers zoveel mogelijk in de growth mindset komt en blijft; zichzelf helpt om gemotiveerd en in de energie te blijven.

In deze tijd zitten we eigenlijk tussen fase 2 en 3: We krijgen wat meer hoop en perspectief door de vaccinaties en richting de vraag: hoe nu verder? Gaan we weer allemaal fysiek terug en/of gaan we hybride werken? En als we dan hybride gaan werken: met welke kaders en afspraken dan? In ieder geval: als leidinggevende is het belangrijk om enerzijds korte lijntjes te houden met je mensen; er waakzaam voor te zijn dat hun mindset positief en op “growth’-stijgende lijn blijft.

Een link naar dit boek:

https://www.pwnet.nl/organisatie-strategie/artikel/2020/08/varen-in-de-mist-navigeren-in-crisistijd-10135537

We sloten een deel van de module  af met een nog 10-tal tips die we bedachten voor het brein in ‘crisis-tijd’, voor zowel leidinggevenden en de medewerkers:

  1. Geef structuur aan de dag (maak een realistisch plan)
  2. Houd contact met je team en teamleden individueel
  3. Werk met buddy’s die je vaker ontmoet
  4. Maak elke dag een lijstje met wat er goed is gegaan
  5. Houd je brein in goede conditie door regelmatig te bewegen, gezond te eten en mediteren
  6. Maak van fouten een leerervaring
  7. Help actief anderen uit je team
  8. Denk aan opbrengsten voor de lange termijn
  9. Leer met een collega
  10. Breng afwisseling aan in je werkzaamheden.

Zoals we dit deel van de module afsloten met uit te wisselen over deze acties, zo geldt dat ook in de buitenwereld: leidinggevenden en hun medewerkers die er de tijd voor moeten nemen om goed na te denken over de komende maanden en jaren. Er  komt een nieuwe tijd aan (en wellicht is die er al) , met nieuwe omgangsvormen; nieuwe teamvarianten; nieuw leiderschapsgedrag etc. Kortom tijd voor minder mist, maar meer licht in de tunnel!

Hans Prinsen

Docent Teammanagement en Leidinggeven.

Adviesgesprek aanvragen

Overweeg je deelname aan een van onze opleidingen en wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan met onze programmamanager. Samen verken je de mogelijkheden die de opleiding biedt en kijk je hoe jouw behoeften en de opleiding met elkaar matchen.