Home » Actueel » Teammanagement & Leidinggeven, een student deelt haar ervaring.

Teammanagement & Leidinggeven, een student deelt haar ervaring.

In maart 2021 is Femke van der Kuijp gestart met de module Teammanagement & Leidinggeven van Bedrijfskunde Opleiding Utrecht. Door alle coronamaatregelen was de module online. De docent heeft er alles aan gedaan om alle studenten actief deel te laten nemen, contact tussen studenten te stimuleren en op een prettige manier de kennis over te brengen. Hieronder vertelt Femke meer over haar ervaring met deze module.

“Tijdens de module zijn verschillende onderwerpen aan bod gekomen rondom leiderschap en teamontwikkeling. Een leerzame periode; ook voor mij als niet hiërarchisch leidinggevende van een team. Door deze module heb ik beter inzicht gekregen in hoe ons team, met individuele rollen, functioneert en hoe ik hier zelf een positieve bijdrage aan kan leveren. Voor één van de commissies, waar ik de rol van voorzitter bekleed, zijn we met elkaar gaan kijken naar hoe wij functioneren binnen de organisatie aan de hand van een teamscan.

We hebben gekeken wat de gewenste situatie is en of we voldoende oog hebben voor alle verbindingen en doelen binnen de organisatie, zowel gezamenlijk als individueel. Daarbij is rekening gehouden met weerstand en hoe we hier mee omgaan. Ook de manier van leren binnen de organisatie is onderzocht en meegenomen in het advies.

Daarnaast reflecteer je op je eigen gedrag en stijl van leidinggeven. Zoals het motiveren van een team, hoe het team beïnvloed wordt en welke invloed jij daar op hebt als leidinggevende/voorzitter.

Er worden tijdens de module voldoende modellen aangereikt die kunnen helpen bij het analyseren, verbeteren en uitvoeren van het plan. Eén van de uitkomsten van mijn paper, en bespreekpunten met de verantwoordelijk manager, is de manier van ophalen van informatie op de werkvloer (onderzoeken) en de borging binnen de commissie. Een andere uitkomst is de implementatie van de (vastgelegde) processen samen met de manier van leren.

We hebben afgesproken dat ik mij, in mijn rol als voorzitter van de betreffende commissie, meer zal gaan richten op de bewaking en borging bij het uitvoeren van onderzoek naar het ophalen van de oorzaak bij de bron. Na ieder onderzoek wordt gekeken naar de concrete verbeteracties en op welke manier de medewerkers deze aangereikt willen krijgen. Hierdoor helpen we de leden van de commissie te ontwikkelen in hun proces naar taakvolwassenheid en de resultaatgerichtheid te verbeteren. Door deze aanpassingen in het team willen we de houding en het gedrag bij alle medewerkers positief beïnvloeden.

De eerste stappen zijn hier reeds in gezet rondom het onderwerp van mijn paper. Deze zijn besproken met het Managent Team, de Cliëntenraad en de Raad van Toezicht. Het is mooi om te zien dat er per module al zulke mooie concrete stappen gezet kunnen worden in mijn dagelijks werk.”

Student Femke van der Kuijp is 39 jaar, heeft bedrijfskunde gestudeerd en is momenteel adviseur kwaliteit & veiligheid bij Neboplus. In een kleine organisatie is het prettig als je op een breed vlak mee kunt denken. Om deze reden heeft zij gekozen voor de post-hbo Bedrijfskunde in de Zorg. 

Meer leren over Leiderschap en Teammanagement? Bekijk de module of neem contact met ons op via contact@bkou.nl. Een van onze adviseurs neemt dan zo snel mogelijk contact met je op om een adviesgesprek in te plannen. In dat gesprek kijken we of de opleiding bij je past en kun je al je vragen stellen. Je kunt ook rechtstreeks een adviesgesprek aanvragen.

Leiderschap & Teammanagement

Leidinggeven is een ambacht, een vak. Het managen van teams, het leidinggeven aan professionals is boeiend, maar vraagt ook veel kennis en vaardigheden en het hebben van een visie. Ben jij leidinggevende en wil je je verder ontwikkelen, als persoon en als professional? Over het vak van leidinggeven gaat het expliciet in deze module post-hbo Leiderschap & Teammanagement.

Adviesgesprek aanvragen

Overweeg je deelname aan een van onze opleidingen en wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan met onze programmamanager. Samen verken je de mogelijkheden die de opleiding biedt en kijk je hoe jouw behoeften en de opleiding met elkaar matchen.