Home » Actueel » Gezond verstand als kritische succesfactor in de zorg

Gezond verstand als kritische succesfactor in de zorg

In de zorg is de invloed van data groot. Het lijkt alsof de mens er niet toe doet en dat alles is af te lezen aan cijfers. We gaan zelfs al zo ver dat de computer zichzelf moet leren hoe hij de data moet begrijpen (machine learning vrij vertaald). Bij de module Financieel Management in de Zorg van Bedrijfskunde Opleiding Utrecht, hebben we met elkaar oog voor de data. De belangrijkste vraag is steeds: wat zie ik nu echt en wat doe ik ermee?

Veel studenten ervaren begrotingen, tussentijdse rapportages en jaarrekeningen als een brij van data. Tijdens de module Financieel Management in de zorg gaan we in op de taal van de cijfers, leren de terminologie kennen en sparren met elkaar over conclusies en heilige huisjes.

Als we bijvoorbeeld met elkaar naar de jaarrekening van een zorgbedrijf kijken, worden we in eerste instantie overweldigd door taalgebruik en abracadabra, hierna nemen we met elkaar de cijfers door en gebruiken we onze kennis om te oordelen. Dit is een manier van het doorgronden van data die tijdens de module regelmatig voorkomt.

Als docent wil je dat studenten leren kijken naar cijfers, met een open blik en op basis van kennis. Deze kennis wordt gevoed door relevante toegankelijke literatuur en de laatste inzichten. De open blik kun je alleen overdragen door met elkaar te discussiëren en casussen te bespreken.

Gezond verstand als bron van inzicht, af en toe boerenslim maar ook in de Zorg een bron van betekenis.

Wil je meer over dit mooie vak weten? Schrijf je dan in voor eerstvolgende module. Meer informatie over de post hbo opleidingen van BKOU:

Geschreven door Jan Bos, MBA, data adviseur en adviseert organisaties in de zorg met een open blik en gebruik makend van de beschikbare informatie. Dit is zijn passie.

Adviesgesprek aanvragen

Overweeg je deelname aan een van onze opleidingen en wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan met onze programmamanager. Samen verken je de mogelijkheden die de opleiding biedt en kijk je hoe jouw behoeften en de opleiding met elkaar matchen.