Home » Actueel » Oordelen als leeractiviteit

Oordelen als leeractiviteit

Hoe vaak heb jij ergens vlieg op de muur willen zijn? Of had je bij die vergadering wel eens willen horen wat mensen nu echt vonden van jou? Meestal hoor je niet wat de ongezouten oordelen zijn over jou en je gedrag, terwijl dat nu precies is wat je kan helpen bij je persoonlijke ontwikkeling. Vandaar dat een onderdeel van ons programma Persoonlijk Leiderschap bij BKOU, de intervisie is.

Intervisie

Intervisie is een gestructureerde methode van vragen stellen waarbij je een laagje dieper komt bij je eigen motieven en oordelen. Intervisie is open, veilig en de vragen die gesteld worden zijn er om de casusinbrenger te helpen zichzelf en zijn motieven te ontdekken. Als je steeds tegen hetzelfde aanloopt in je werk, zou dat wel eens een mooie casus kunnen opleveren.

Gericht luisteren

Toch hebben we altijd als deelnemer aan de intervisie oordelen: we vinden wat, we zien iets gebeuren, we vullen in voor de ander en noem maar op. Maar ja, bij intervisie stellen we open vragen. Met die oordelen kun je ook aan de slag tijdens een intervisie als de casusinbrenger dat tenminste wil. We doen dat in de vorm van een ongezouten roddelrondje waarbij de casusinbrenger geen commentaar mag leveren en alleen maar mag luisteren. Gericht luisteren dan waarbij het gaat om herkenning want als de groep het ziet kun je er vergif op innemen dat je ook tijdens werk mensen om je heen hebt die dit vinden maar niet zeggen. Juist het oordeel is dan waar je van leert. De meeste mensen vinden dit confronterend maar enorm helpend.

Wil je deze leeractiviteit ook zelf ervaren? Schrijf je dan in voor de module persoonlijk leiderschap van Bedrijfskunde Opleiding Utrecht. We helpen je graag om een laagje dieper te komen.

  • contact@bkou.nl
  • 030-369 0 468 (algemeen nummer)
  • 06-534 097 83 (rechtstreeks)

Deze blog is geschreven door Ria van Dinteren.

Naast dat Ria van Dinteren docent is bij BKOU heeft zij al meerdere boeken op haar naam staan en heeft zij haar eigen bedrijf Breinwerk.

Adviesgesprek aanvragen

Overweeg je deelname aan een van onze opleidingen en wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan met onze programmamanager. Samen verken je de mogelijkheden die de opleiding biedt en kijk je hoe jouw behoeften en de opleiding met elkaar matchen.