Home » Actueel » Projectmanagement in de zorg: gezond projectmanagement

Projectmanagement in de zorg: gezond projectmanagement

Als zorgprofessional komt er veel op je af. Hoe behoud je je medewerkers, hoe vind je nieuw personeel, hoe verlaag je de werkdruk en hoe zorg je ervoor dat het ziekteverzuim daalt. Je bent vaak druk met brandjes blussen en een langetermijnstrategie belandt vaak… juist, op de lange termijn. Daarnaast word je geacht een project op te zetten en te leiden. Hoe pas je dat in je dagelijkse werkzaamheden en hoe zet je een goed project op?

De zorg is continu onderhevig aan verandering. Innovaties zijn aan de orde van de dag. Om deze door te voeren, wordt meer en meer projectmatig gewerkt. Hoe zorg je ervoor dat dit ook de kwaliteit van de zorg ten goede komt?

Projectmanagement in de zorg

Projectmanagement in de zorg kent een aantal knelpunten. Ten eerste hebben zorgorganisaties te maken met veel bureaucratie. Beslissingen worden niet 1,2,3 genomen en gaan over meerdere schijven. Als projectmanager in de zorg heb je te maken met een grote verscheidenheid aan stakeholders. Denk hierbij aan externe stakeholders zoals gemeenten, zorgverzekeraars, andere zorgaanbieders en omwonenden, maar ook aan interne stakeholders zoals cliënten, medewerkers en de verschillende afdelingen binnen de organisatie. Hoe krijg je de neuzen dezelfde kant op? Hoe hou je alle partijen tevreden en kom je tot een gezamenlijk resultaat?

Gezond projectmanagement

Goed projectmanagement is een kunst, een vak. Veel zorgprofessionals zijn onbekend met projectmatig werken. Kennis van bedrijfsvoering en van het succesvol opzetten, monitoren en bijsturen van projecten maken doorgaans geen deel uit van hun vaak specialistische vooropleiding. Een opleiding verpleegkunde of pedagogiek is immers geen opleiding bedrijfskunde of opleiding projectmanagement. Ook zijn de projecten vaak niet de core business van een zorgprofessional: er moet zorg verleend worden en teams worden aangestuurd. En dat project? Dat leid je tussen de bedrijven door. De uitdaging is daarbij continu: hoe combineer je je projectwerk met je hoofdtaken? En hoe zorg je ervoor dat het resulteert in kwalitatief betere zorg? Binnen de gestelde tijd, met een vastgesteld budget en vooraf afgesproken kwaliteit.

Teamleider

Management in de zorg

In de module Projectmanagement – IPMA D leer je hoe je effectiever leidinggeeft aan projecten. De module maakt onderdeel uit van onze opleiding Bedrijfskunde in de Zorg, een stevige opleiding bedrijfskundig zorgmanagement voor professionals uit de zorg, in de breedste zin van het woord (verpleegkunde, pedagogiek, social work: onze studenten komen uit alle mogelijke sectoren). Met onze opleiding management in de zorg leer je je taken als (team)manager goed combineren met je taken als projectmanager. Je ontdekt hoe je stakeholders en belanghebbenden bij een project betrekt, hoe je draagvlak creëert en commitment verwerft voor een succesvolle realisatie van het project.

Draag bij aan kwalitatief betere zorg – zorg voor gezond projectmanagement in de zorg. Welkom bij de module Projectmanagement!

 

Meer leren over de module of over de opleiding post-hbo Bedrijfskunde, de opleiding post-hbo Bedrijfskunde in de Zorg de opleiding post-hbo Technische Bedrijfskunde of de complete opleiding post-hbo Projectmanagement? Neem contact met ons op via contact@bkou.nl. Een van onze adviseurs neemt dan zo snel mogelijk contact met je op om een adviesgesprek in te plannen. In dat gesprek kijken we of de opleiding bij je past en kun je al je vragen stellen. Je kunt ook rechtstreeks een adviesgesprek aanvragen.

Projectmanagement

Met projectmanagement laten we trajecten en veranderingen zo effectief en efficiënt mogelijk verlopen. Projectmanagement kent enerzijds een instrumentele of technische kant – denk aan plannen, monitoren, realiseren, faseren en beslissen – en anderzijds de menskant, want realiseren van projectdoelen wordt in belangrijke mate bepaald door de mensen die in het project werken en bij het project betrokken zijn. Wil jij leren hoe je een succesvol project opzet in een complexe omgeving, rekening houdend met alle teamleden en verschillende afdelingen? Tijdens de module post-hbo Projectmanagement leer je effectiever leidinggeven aan projecten.

Adviesgesprek aanvragen

Overweeg je deelname aan een van onze opleidingen en wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan met onze programmamanager. Samen verken je de mogelijkheden die de opleiding biedt en kijk je hoe jouw behoeften en de opleiding met elkaar matchen.