Home » Actueel » Fast Track MBA, een goed idee?

Fast Track MBA, een goed idee?

Alexander Veenstra is teammanager bij Sweco. Na afronding van zijn post-hbo Bedrijfskunde is hij begonnen met de Fast Track MBA bij Business School Nederland. Hij vertelt over zijn ervaringen met deze opleidingen: de praktische toepasbaarheid van de post-hbo-opleiding en de meer wetenschappelijke insteek van de MBA.

Fast Track MBA, een goed idee?

“Ja, maar alleen als je er 100% voor wilt gaan. In 2016 heb ik mijn post-hbo Bedrijfskunde aan de Hogeschool Utrecht (HU) met plezier beleefd en succesvol afgerond. Van oorsprong ben ik technisch opgeleid als Civiel Ingenieur. Een prachtig vakgebied, maar na een aantal jaar werkervaring raakte ik ook steeds meer geïnteresseerd in bedrijfskundige vraagstukken en het aanpakken ervan. Op het moment dat ik mij er echt in ging verdiepen, werd mij duidelijk hoe complex en veelomvattend vraagstukken kunnen zijn. Natuurlijk kan iedereen iets bedenken vanuit zijn eigen ervaring of onderbuikgevoel. Maar echt complexe vraagstukken vragen, naast het scherp krijgen van het daadwerkelijke probleem, om een gestructureerde aanpak met aandacht voor mens en omgeving.

Tijdens de post-hbo Bedrijfskunde was het doorlopen van de modules een feest van herkenning. Herkenning en praktische toepasbaarheid geeft studeren voor mij een hele andere dimensie dan vroeger in de schoolbanken. Tegenwoordig weet ik hoe ik moet studeren en het geeft mij veel meer energie dan vroeger. Ik weet waarvoor ik het doe en ik merk dat ik nog steeds beter en scherper word. Dat geeft vertrouwen.

Bedrijfskundige vraagstukken aanpakken binnen eigen organisatie

Gedurende de opleiding ontwikkelde ik kennis en vaardigheden waarmee ik verschillende bedrijfskundige vraagstukken heb kunnen aanpakken binnen mijn eigen organisatie. Ook door veel samen te werken met medestudenten, kreeg ik inzage in de wijze waarop organisaties geheel verschillend georganiseerd zijn. Mijn post-hbo-opleiding heeft echt impact op mij gehad. De keuzes die ik naderhand heb gemaakt, zijn gebaseerd op inzichten die ik tijdens de opleiding heb verkregen. Daarnaast heb ik ook mijn eigen organisatie goed leren kennen en begrijpen.

Vijf jaar na het afronden van mijn post-hbo-opleiding ben ik begonnen aan mijn Master (MBA). Extra uitdagend, omdat ik dit inmiddels moet zien te combineren met een jong gezinsleven. Het is soms bijzonder ingewikkeld, maar met de juiste afspraken en afstemming thuis en op het werk is het wel te doen. Dit soort uitdagingen maakt het halen van de MBA-graad uiteindelijk ook wel weer mooier.

De post-hbo-opleiding Bedrijfskunde en de MBA-opleiding bij Business School Nederland (BSN) sluiten goed op elkaar aan. De post-hbo, eigenlijk een soort Pre-Master, is een goede voorbereiding op een MBA. Wel ervaar ik een duidelijk niveauverschil tussen Master en Bachelor. Voor het behalen van de MBA-graad, ligt de nadruk meer op het doen van onderzoek en het wetenschappelijk onderbouwen hiervan. Persoonlijk heb ik voor BSN gekozen vanwege vrijstellingen vanuit mijn vooropleiding en omdat het grotendeels Nederlandstalig is, geaccrediteerd en internationaal erkend.

Verandering creëren en impact maken

Een MBA-opleiding kan ik van harte aanbevelen aan iedereen die aan zijn professioneel zakelijke en persoonlijke ontwikkeling wil werken. Naast het met wetenschappelijk literatuur kunnen onderbouwen van methoden, keuzes en adviezen, leer je ook om vanuit verschillende perspectieven naar bedrijfskundige problemen en organisaties te kijken. Met doorzettingsvermogen en de juiste motivatie creëer je verandering en maak je impact. Na het middelmatig afronden van de mavo, ben ik met twee bachelor titels – en straks ook mijn Master titel – voor het eerst echt trots op de op ‘school’ behaalde prestaties. Het gaat bij mij nadrukkelijk niet om de titels, maar om de toegevoegde waarde die het voor mij en mijn omgeving heeft. De rest van mijn leven neem ik dit mee. Indien het mij lukt om met mijn verhaal één iemand te inspireren om ook het uiterste uit zichtzelf te halen, dan is het vertellen van mijn verhaal geslaagd. Ik wens iedereen die studeert, naast privé en werk, heel veel plezier en succes.

Hartelijke groet,

Alexander Veenstra volgde een Fast Track MBA na Bedrijfskunde Opleiding UtrechtAlexander Veenstra – teammanager Sweco

Alumnus post-hbo Bedrijfskunde (HU) en MBA-student (BSN)

 

 

Meer leren over hoe een Fast Track MBA aansluit bij de opleiding post-hbo Bedrijfskunde, post-hbo Bedrijfskunde in de Zorg, post-hbo Technische Bedrijfskunde of post-hbo Projectmanagement? Neem contact met ons op via contact@bkou.nl. Een van onze adviseurs neemt dan zo snel mogelijk contact met je op om een adviesgesprek in te plannen. In dat gesprek kijken we of de opleiding bij je past en kun je al je vragen stellen. Je kunt ook rechtstreeks een adviesgesprek aanvragen.

 

Fast Track MBA na Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

Wanneer je de post-hbo-opleiding Bedrijfskunde, Bedrijfskunde in de Zorg, Technische Bedrijfskunde of Projectmanagement succesvol hebt afgerond, bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan een verkort MBA-programma bij Business School Nederland. De Fast Track to Action Learning MBA is speciaal ontwikkeld voor Bedrijfskunde Opleiding Utrecht en sluit aan op onze post-hbo-opleidingen.

Adviesgesprek aanvragen

Overweeg je deelname aan een van onze opleidingen en wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan met onze programmamanager. Samen verken je de mogelijkheden die de opleiding biedt en kijk je hoe jouw behoeften en de opleiding met elkaar matchen.