Home » Actueel » Projectmanagement is meer dan alleen projecten leiden

Projectmanagement is meer dan alleen projecten leiden

Projectmanagement is meer dan alleen projecten leiden

Bij het managen van projecten komt heel wat kijken. Niet alleen is elke dag anders, je komt ook regelmatig voor uitdagingen te staan die heel specifiek zijn voor een projectmanager. Wat maakt de rol van projectmanager zo uniek?

Een tijdelijke organisatie leiden

Als projectmanager bouw je aan een tijdelijke organisatie. Je brengt verschillende afdelingen samen en werkt samen aan een gemeenschappelijk doel. Maar het is meer dan verschillende mensen bij elkaar zetten. Je moet ervoor zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan en dat iedereen gemotiveerd en betrokken is.

Leiderschap

Als projectmanager is het daarom belangrijk dat je niet alleen over goede organisatorische vaardigheden beschikt, maar dat je ook goed met mensen kunt omgaan. Een tijdelijke organisatie leiden verschilt enorm van een permanente afdeling leiden. Je hebt immers als projectmanager (vaak) geen hiërarchisch leiderschap. Hoe krijg je de mensen in het projectteam mee?

Post-hbo-opleiding Projectmanagement

Het belang van een goede business case

Wil jouw project een kans van slagen hebben, dan begin je met een heldere financiële onderbouwing. Een sterke business case is essentieel. Als projectmanager is het aan jou om de waarde van het project te bewijzen aan het hoger management. Dit vraagt om strategisch inzicht en het vermogen om verder te kijken dan de cijfers. Welke waarde heeft dit project voor de organisatie? Het is belangrijk dat je een resultaatgericht plan uitwerkt.

Persoonlijk leiderschap

Een projectmanager moet stevig in zijn of haar schoenen staan. Je moet beslissingen durven nemen, ook als die niet populair zijn. Je moet het team kunnen motiveren, ook in moeilijke tijden. Je houdt daarbij altijd het einddoel voor ogen. Je moet regelmatig goed voor jezelf opkomen en dicht bij jezelf blijven als de druk hoog is. Leiderschap begint bij jezelf, met stevig persoonlijk leiderschap. Alleen als je jezelf goed kent, ben je in staat om een goed leider te zijn.

Verandermanagement

De tijdelijke organisatie van een project kun je zien als een verandering. Hoe neem je mensen mee in een duurzame verandering? Een mens is van nature niet geneigd om te veranderen. Je stuit dan ook regelmatig op weerstand en bent continu bezig met het creëren van draagvlak. Ook dit is een specifiek kenmerk van de rol van projectleider. Verandermanagement is dan ook een belangrijke discipline.

Directe impact

De rol van projectmanager is uitdagend, maar altijd boeiend. Je hebt de kans om een directe impact te maken op de organisatie en te zien hoe jouw werk tot leven komt. Het vraagt om een mix van organisatorische vaardigheden, strategisch en financieel inzicht en persoonlijke kracht.

Post-hbo-opleiding Projectmanagement

Voor al diegenen die projecten leiden en zich willen professionaliseren, is er de post-hbo-opleiding Projectmanagement. In deze praktijkgerichte, modulair opgebouwde opleiding komen bedrijfskundige expertise, projectmanagementvaardigheden en (persoonlijk) leiderschap samen. Met deze opleiding ben je optimaal voorbereid voor het managen van (complexe) projecten.

Wil jij ontdekken hoe de opleiding Projectmanagement jou als (project)professional en je organisatie verder helpt? Bekijk de opleiding Projectmanagement en vraag een persoonlijk adviesgesprek aan. Tijdens dit gesprek bespreken we samen de mogelijkheden.

Dianne Duijs, programmamanager Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

-Dianne Duijs, programmamanager

 

 

Opleiding Projectmanagement

Als projectmanager of projectleider ben je verantwoordelijk voor het slagen van een project. Tijdens de post-hbo-opleiding Projectmanagement van Bedrijfskunde Opleiding Utrecht leer je hoe je een succesvol project opzet en leidt in complexe omgevingen. Je duikt in de wereld van strategie en veranderkunde, ontwikkelt je competenties als projectleider op IPMA D-niveau en vergroot je vaardigheden op het gebied van persoonlijk leiderschap. Daarnaast leer je hoe je de methoden PRINCE2® en AgilePM® toepast en haal je je PRINCE2® Foundation examen en je Agile® Foundation examen.

Adviesgesprek aanvragen

Overweeg je deelname aan een van onze opleidingen en wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan met onze programmamanager. Samen verken je de mogelijkheden die de opleiding biedt en kijk je hoe jouw behoeften en de opleiding met elkaar matchen.