Home » Actueel » Wat doet een bedrijfskundige nu eigenlijk?

Wat doet een bedrijfskundige nu eigenlijk?

Daar waar bijvoorbeeld HR-adviseurs of controllers op een specifiek gebied in de organisatie worden ingezet, moet een bedrijfskundige juist in de breedte van de organisatie kunnen kijken en meedenken. Op tactisch en strategisch niveau kan de bedrijfskundige worden gezien als het organisatorisch schaap met de vijf poten.

Bedrijfskundige

Een bedrijfskundige speelt een cruciale rol in de organisatorische structuur en het management van bedrijven. Hun primaire doel is het verbeteren van de efficiëntie en effectiviteit van bedrijfsprocessen, strategieën en activiteiten. Dit omvat een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden, variërend van het analyseren van bedrijfsmodellen en operationele processen tot het adviseren over managementpraktijken en het implementeren van veranderingen om doelstellingen te bereiken.

Analyse en advisering

Een bedrijfskundige analyseert de huidige operationele processen, financiële prestaties, marktpositie en concurrentieomgeving van een organisatie. Op basis van deze analyse bieden zij strategisch advies om de efficiëntie te verbeteren, kosten te verlagen, inkomsten te verhogen en een sterke marktpositie te behouden of te verwerven. Dit kan ook het identificeren van nieuwe zakelijke kansen of het aanbevelen van nieuwe technologieën en systemen omvatten.

Strategieontwikkeling en implementatie

Een bedrijfskundige helpt bij het ontwikkelen van zakelijke strategieën die gericht zijn op het bereiken van langetermijndoelstellingen. Ze werken nauw samen met het managementteam om plannen te formuleren die coherent zijn met de visie en missie van de organisatie. Vervolgens spelen ze een actieve rol in de implementatie van deze strategieën, door het leiden van projecten, het begeleiden van teams en het monitoren van de voortgang richting de gestelde doelen.

Verandermanagement

Organisaties ondergaan voortdurend veranderingen, of het nu gaat om interne processen, technologische upgrades of strategische heroriëntatie. Een bedrijfskundige faciliteert deze veranderingen door verandermanagementtechnieken toe te passen. Dit omvat het plannen van veranderingsinitiatieven, het communiceren met betrokkenen, het overwinnen van weerstand tegen verandering en het waarborgen van een soepele overgang.

Foto van Gert Jan Schop docent post-hbo Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

Operationeel management

De dagelijkse operationele efficiëntie van een organisatie verbeteren is een andere belangrijke verantwoordelijkheid. Bedrijfskundigen evalueren processen om knelpunten te identificeren, stellen verbeteringen voor en implementeren oplossingen voor operationele problemen. Dit kan betrekken het herontwerpen van workflows, het optimaliseren van supply chains of het invoeren van kwaliteitscontrolesystemen.

Personeelsmanagement en organisatieontwikkeling

Hoewel niet altijd hun primaire focus, kunnen bedrijfskundigen ook betrokken zijn bij aspecten van HR-management, zoals het ontwikkelen van talentmanagementstrategieën, het bevorderen van een positieve bedrijfscultuur en het leiden van initiatieven voor organisatieontwikkeling. Hun doel hierbij is het creëren van een werkomgeving die innovatie, efficiëntie en werknemerstevredenheid bevordert.

Financieel beheer

Bedrijfskundigen werken ook aan financieel beheer door budgetten op te stellen, financiële analyses uit te voeren en kosteneffectieve oplossingen voor te stellen. Ze helpen bij het nemen van beslissingen over investeringen, prijsstelling en financiële planning om de financiële gezondheid van de organisatie te waarborgen.

Leidinggevende, adviseur of beleidsadviseur

De rol van een bedrijfskundige in een organisatie is dus veelzijdig en omvat het verbeteren van operationele efficiëntie, het ontwikkelen en implementeren van strategieën, het begeleiden van veranderingsprocessen, en het ondersteunen van financieel en personeelsmanagement. Door hun uitgebreide kennis en vaardigheden zijn bedrijfskundigen essentieel voor het succes en de groei van elke organisatie.

Zelden komen we in de organisatie een medewerker tegen met het ‘etiket’ bedrijfskundige. Wanneer een medewerker echt als bedrijfskundige wordt ingezet, dan is dit meestal een adviseur, organisatieadviseur, beleidsadviseur of bijvoorbeeld strategisch partner.

Een opleiding bedrijfskunde is ook weggelegd voor leidinggevenden. Veel leidinggevenden hebben een specifieke opleiding gehad en worden vanwege bepaalde kwaliteiten leidinggevende in hun organisatie. Ook een leidinggevende moet in de breedte van de organisatie kunnen kijken en denken. Een opleiding bedrijfskunde gaat verder dan alleen het ontwikkelen van leidinggevende kwaliteiten.

Post-hbo Bedrijfskunde

Wil je ook in de breedte van de organisatie leren kijken en denken en die veelzijdige rol van bedrijfskundige vervullen, wees dan welkom om in een adviesgesprek te ontdekken of een bedrijfskundige post-hbo-opleiding bij je past.

Gert Jan Schop

-Gert Jan Schop, directeur en docent

 

Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

Wil je meer focus op strategie, leiderschap en ontwikkeling? Bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht koppel je theorie aan de praktijk. Je volgt de modules los of kiest voor een volledig post-hbo-diploma Bedrijfskunde, Bedrijfskunde in de Zorg, Technische Bedrijfskunde of Projectmanagement. In een jaar heb je vijf startmogelijkheden. Hierdoor bepaal je makkelijk je eigen leerroute en studietempo. Wij garanderen zichtbaar resultaat in jouw functioneren binnen je organisatie en verdere ontwikkeling als professional.

Adviesgesprek aanvragen

Overweeg je deelname aan een van onze opleidingen en wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan met onze programmamanager. Samen verken je de mogelijkheden die de opleiding biedt en kijk je hoe jouw behoeften en de opleiding met elkaar matchen.