Home » Actueel » Zorg en data – een goede match?

Zorg en data – een goede match?

Onlangs kwam ik in het Financieel Dagblad de term “Holistisch Databeleid”* tegen. Columniste Sanne Kanis gaf uitleg over het verband tussen inzicht uit data halen en het meenemen van de werknemers die willen zien wat hun bijdrage is aan het grotere geheel. Veel te vaak worden allerhande kengetallen en metrics over de schutting gegooid in het kader van interne cijfers. Veel zorgprofessionals knikken begrijpend en zeggen bij voorkeur iets slims en stoppen het stuk dan weer in de la.

Waarde van data

De waarde van data neemt toe als we de volgende vragen durven (!) stellen:

  • Wat is er gebeurd?
  • Waarom is het gebeurd?
  • Wat gaat er gebeuren (voorspellend)?
  • Hoe laten we het gebeuren (pro-actief)?
Teamleider

Wees kritisch

Vragen stellen over interne cijfers wordt al snel als “dom” ervaren. Maar domme vragen bestaan niet. Elkaar bevragen over data draagt bij aan discussie en begrijpen waarom iets gebeurt. Oftewel wees kritisch, bevraag jezelf, je team maar ook degene die deze cijfers opstelt. Ga met elkaar in discussie over belang en waarde en durf zaken ter discussie te stellen.

  • Wat zegt de omzet van je afdeling, als deze voor jou en je team een gegeven is?
  • Wat is de waarde van een loonratio (verhouding omzet versus personeelskosten) als je geen invloed hebt op de component personeel?

Data driven en kritisch denken

In de module Financieel Management in de Zorg gaan we met elkaar in discussie over deze vragen en hebben we impact voor onze organisatie. Data driven is het toverwoord, kritisch denken is het medicijn.

Geschreven door Jan Bos, docent Financieel Management in de Zorg

 

*Artikel Holistisch databeleid in het Financieel Dagblad (gratis registreren of als je abonnee bent, even inloggen).

Vragen over de module Financieel Management in de Zorg of opleidingen van Bedrijfskunde Opleiding Utrecht? Neem dan contact met ons op, we staan je graag te woord.

•  contact@bkou.nl
•  030-369 0 468 (algemeen nummer)
•  06-534 097 83 (rechtstreeks)

Adviesgesprek aanvragen

Overweeg je deelname aan een van onze opleidingen en wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan met onze programmamanager. Samen verken je de mogelijkheden die de opleiding biedt en kijk je hoe jouw behoeften en de opleiding met elkaar matchen.