Home » Actueel » Leiderschap en Teammanagement

Leiderschap en Teammanagement

Het is zover: de naam van de module Teammanagement en Leidinggeven is veranderd in Leiderschap en Teammanagement. Het is niet zomaar cosmetisch, maar vooral ingegeven door de veranderende tijden. Leiderschap is “hot”. Er wordt veel gevraagd van leidinggevenden in deze roerige tijden. Eerlijk gezegd besteedden we al de laatste tijd in de module veel meer aandacht aan het vak van leidinggeven, het ambacht dat elke dag om scherpte, flexibiliteit en empathisch vermogen vraagt.

Omgaan met veranderingen

Orde scheppen, richting geven in deze woelige wereld is van vitaal belang. Coronacrisis of niet, er zijn veel veranderingen en er heerst onzekerheid. Een directeur van een groot bedrijf zei: “De enige constante bij ons is dat er steeds veranderingen zijn. Het is mijn voornaamste taak om de mensen te leren omgaan met al die veranderingen. We zitten niet in een tijdperk van veranderingen, maar in een verandering van tijdperk”. Oftewel: in een crisis worden de leiders van de losers gescheiden.

Stevige leiders

Een leidinggevende anno nu zal een stevige leidinggevende moeten zijn. De letters van ‘stevig’ kun je koppelen aan: Stimulerend en sterk, Empathisch en energiek, Veerkrachtig, Integer en intelligent en Geduldig, gericht. Stevige leiders hebben een visie over essentiële thema’s: zichtbare resultaten;  diversiteit; integrale kwaliteit; techniek en digitalisering,  de noodzaak van (echte)  samenwerking en teamwork; de performanceverbetering op de werkvloer; de nieuwste wetenschappelijke inzichten over de werking van het brein. Zij spreken zich uit, ze spreken mensen aan en er is symmetrie in hun voorbeeldgedrag en datgene waarin zij zich uiten. Daarmee is de leidinggevende zeker gericht op teamontwikkeling en dat wat nodig is.

Leiderschap en teamontwikkeling

In de module Leiderschap en teammanagement worden diverse modellen en inzichten gebruikt om kritisch naar leiderschap en teamontwikkeling te kijken. We maken daarbij onder andere dankbaar gebruik van het model van de negen velden van Geary Rummler. Ook helpt het zeer om op systeemniveau naar de organisatie te kijken en oplossingen te bedenken die passend zijn en vooral werken.

Teamleider

Leidinggeven: vak met impact

Leidinggeven is een ambacht, een vak. De een heeft van nature meer aanleg en leert snel, de ander zal het met vallen en opstaan steeds beter doen. Leidinggeven is een vak apart, met impact. Het gaat niet om het toepassen van tips en trucs, maar om jezelf verder te ontwikkelen als persoon en als leider. Daar heb je je hele leven wat aan en ook de mensen aan wie je dagelijks sturing en leiding geeft. Je bedrijf heeft er wat aan: je richt je op het behalen van belangrijke doelstellingen, gericht op meetbare resultaten en performanceverbetering. Het is nogal wat, maar echt, dit komt allemaal bij elkaar in de module Leiderschap en teammanagement.

Geschreven door docent Hans Prinsen, docent Leiderschap en Teammanagement

Vragen over de module Leiderschap en Teammanagement of opleidingen van Bedrijfskunde Opleiding Utrecht? Neem dan contact met ons op, we staan je graag te woord.

•  contact@bkou.nl
•  030-369 0 468 (algemeen nummer)
•  06-534 097 83 (rechtstreeks)

Leiderschap & Teammanagement

Meer leren over Leiderschap en Teammanagement? Bekijk de module of neem contact met ons op via contact@bkou.nl. Een van onze adviseurs neemt dan zo snel mogelijk contact met je op om een adviesgesprek in te plannen. In dat gesprek kijken we of de opleiding bij je past en kun je al je vragen stellen. Je kunt ook rechtstreeks een adviesgesprek aanvragen.

Adviesgesprek aanvragen

Overweeg je deelname aan een van onze opleidingen en wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan met onze programmamanager. Samen verken je de mogelijkheden die de opleiding biedt en kijk je hoe jouw behoeften en de opleiding met elkaar matchen.