Home » Actueel » Afstudeeronderzoek als basis voor verbeterplannen

Afstudeeronderzoek als basis voor verbeterplannen

Sanne van Schaick-Boot, kwaliteitsmanager & manager externe samenwerkingen bij het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven, studeerde in december 2022 af aan de post-hbo-opleiding Bedrijfskunde in de Zorg. Cum laude nog wel! Zij deed onderzoek naar ‘Voorop blijven in borstkankerzorg’. We spraken met Sanne en met haar werkgever, bestuurder Mieke van Schuppen, over het onderzoek dat zij heeft uitgevoerd.

Allereerst: wat is het Alexander Monro Ziekenhuis?

“Het Alexander Monro Ziekenhuis is opgericht in 2013 en gevestigd in Bilthoven. Het is het eerste en enige gespecialiseerde ziekenhuis in Nederland voor borstkanker, goedaardige borstaandoeningen, erfelijke aanleg, familiair verhoogd risico, screening en vervolgtrajecten vanuit het bevolkingsonderzoek. Het ziekenhuis is landelijk toegankelijk en de zorg wordt vergoed door alle zorgverzekeraars.”

Sanne, heb je altijd al in de zorg gewerkt?

“Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik ooit in een andere sector dan de zorg wilde werken. Het beroep binnen de zorg heb ik wel lang over getwijfeld. Maar dat het iets in de zorg moest zijn, dat stond al vroeg vast. Verpleegkunde werd het. Prachtig en intens vak. Net 21 jaar en ik was klaar met mijn studie. En nu? Ik besloot om door te leren en begon aan de studie Gezondheidswetenschappen aan de VU. En ondertussen werkte ik als verpleegkundige in het VUmc. Ik had er immers al wat jaren studiefinanciering op zitten! Na het behalen van mijn master ben ik het vak van Kwaliteit & Veiligheid ingerold. En nu werk ik alweer zes jaar met veel plezier als Kwaliteitsmanager in het Alexander Monro Ziekenhuis.”

Waarom ben je destijds begonnen met de opleiding Bedrijfskunde?

“2020 of ook wel hét coronajaar. Een druk jaar in het Alexander Monro Ziekenhuis. Tevens liep ik dat hele jaar ook mee als stagiair in de Raad van Toezicht van het BovenIJ ziekenhuis via de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn (NVTZ). Dat jaar heeft me getriggerd om verder te kijken dan alleen mijn eigen werkgebied. Het werd de post-hbo opleiding Bedrijfskunde en in november 2020 ben ik gestart. Het fijne aan deze studie is de modulaire opbouw. Echt een pluspunt. Hierdoor kon ik tussendoor makkelijk een pauze inlassen en de focus leggen op de komst van onze tweede zoon. Om vervolgens de draad (enigszins vermoeider door de gebroken nachten) weer op te pakken!”

Afstudeerzitting Sanne van Schaick

Kun je iets vertellen over wat de opleiding je heeft opgeleverd?

“Ik heb veel theoretische kennis opgedaan op het vlak van o.a. HRM, marketing, verander- en organisatiekunde, financiën en strategisch management. En daar bleef het niet bij. De kennis werd direct vertaald naar de praktijk door het maken van de opdrachten die van meerwaarde waren voor zowel mijzelf als mijn werkgever, een win-win situatie dus!”

Voorop blijven in borstkankerzorg

Over het onderzoek dat Sanne deed binnen de organisatie, vertelt bestuurder Mieke van Schuppen:

“Sanne heeft heel gedegen onderzoek gedaan. Dit heeft echt nut gehad voor zowel Sanne als het ziekenhuis. Het Alexander Monro Ziekenhuis is gespecialiseerd in borst(kanker)zorg en uniek in z’n soort. Sanne heeft onderzocht of onze unique selling points nog onderscheidend genoeg zijn. Hierbij heeft ze goed gekeken naar de bestaande literatuur, de wensen van onze patiënten en de mogelijkheden binnen ons ziekenhuis. Dat heeft geresulteerd in uitkomsten die we vanuit het veld en de dagelijkse praktijk wel deels opmerkten, maar nu verder inzichtelijk zijn gemaakt met een heldere onderbouwing. Dit vormt een goede basis voor verdere ontwikkeling en verbeterplannen.

We gaan de uitkomsten van haar onderzoek verder bespreken en ze onder andere gebruiken voor het meerjarenbeleidsplan. We hebben echt bewondering voor hoe zij een pittige studie heeft opgepakt in een tijd waarin corona veel vroeg van haar afdeling Kwaliteit en Veiligheid, naast een aantal veranderingen in haar team én een druk gezinsleven. We zijn heel trots op haar.”

Sanne en Mieke, bedankt voor dit gesprek!

Meer leren over de post-hbo opleiding Bedrijfskunde , de opleiding Bedrijfskunde in de Zorg, de opleiding Technische Bedrijfskunde of de opleiding Projectmanagement? Neem contact met ons op via contact@bkou.nl. Een van onze adviseurs neemt dan zo snel mogelijk contact met je op om een adviesgesprek in te plannen. In dat gesprek kijken we of de opleiding bij je past en kun je al je vragen stellen. Je kunt ook rechtstreeks een adviesgesprek aanvragen.

Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

Wil je meer focus op strategie, leiderschap en ontwikkeling? Bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht koppel je theorie aan de praktijk. Je volgt de modules los of kiest voor een volledig post-hbo-diploma Bedrijfskunde, Bedrijfskunde in de Zorg of Technische Bedrijfskunde. In een jaar heb je vijf startmogelijkheden. Hierdoor bepaal je makkelijk je eigen leerroute en studietempo. Wij garanderen zichtbaar resultaat in jouw functioneren binnen je organisatie en verdere ontwikkeling als professional.

Adviesgesprek aanvragen

Overweeg je deelname aan een van onze opleidingen en wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan met onze programmamanager. Samen verken je de mogelijkheden die de opleiding biedt en kijk je hoe jouw behoeften en de opleiding met elkaar matchen.