Home » Actueel » Leiderschap, een lastig maar wenkend perspectief

Leiderschap, een lastig maar wenkend perspectief

​Oekraïne, inflatie, energiecrisis, overspannen arbeidsmarkt, demotivatie personeel etc. Als leidinggevende kijk je ernaar, je ondergaat het en je vraagt je af: hoe chef ik dat met mijn mensen? In deze hectische tijd staat leiderschap behoorlijk in de belangstelling. Want wat vraagt dit tijdsgewricht anno 2022 veel van iedereen. We hebben nog nooit zoveel korte lontjes gehad. Onlangs zei een wethouder van een grote stad tegen me: “De enige zekerheid is dat we nog veel onzekerheden zullen krijgen en leidinggevenden hebben de taak de mensen te leren met de vele veranderingen om te gaan.”

Nou, ga er maar aanstaan als leidinggevende. In diverse advertenties over leiderschapsopleidingen vind je termen als ‘dienend leiderschap, informeel leiderschap en transactioneel leiderschap’. Het rolt over elkaar heen. Ik denk dan altijd: houd het simpel. Het gaat om de mensen met wie je dagelijks werkt. Mijn waarde collega Stephan Obdeijn zegt het heel mooi in zijn praktisch en leesbare boekje “Investeer als een kip met kop” (EMC-uitgave 2020): verdiep je in de taal van de mensen en wees oprecht geïnteresseerd. Elke dag weer.

Teamleider

​Het ambacht van leiderschap

In de module Leiderschap en Teammanagement zoomen we diepgaand in op het vak, het ambacht van leiderschap en wat dat betekent in deze tijd. We gebruiken daarbij het handzame en (nog steeds) actuele boek van Jitske Kramer “Werk heeft het gebouw verlaten” (2020). Jitske zegt onder andere: “In deze toch wel verwarrende en zoekende tijden, is er een grote behoefte aan duidelijkheid, sturing en controle. De neiging in veel organisaties is om deze verantwoordelijkheid bij de leiders neer te leggen. Het risico is dat ze gaan controleren, gaan micro-managen.”

Jitske pleit ervoor om met de mensen in gesprek te blijven, er te zijn voor ze. “Focus je als leidinggevende op het ‘wat’ en minder op het ‘hoe’. Ga na of het doel en de prioriteiten duidelijk zijn en laat je medewerkers vrij in hoe zij dit oppakken. Faciliteer het proces, maar neem het niet over”.

Welkom bij de module Leiderschap en Teammanagement en doe en denk met ons mee!

-Hans Prinsen, docent Leiderschap & Teammanagement

Meer leren over Leiderschap en Teammanagement? Bekijk de module of neem contact met ons op via contact@bkou.nl. Een van onze adviseurs neemt dan zo snel mogelijk contact met je op om een adviesgesprek in te plannen. In dat gesprek kijken we of de opleiding bij je past en kun je al je vragen stellen. Je kunt ook rechtstreeks een adviesgesprek aanvragen.

Leiderschap & Teammanagement

Leidinggeven is een ambacht, een vak. Het managen van teams, het leidinggeven aan professionals is boeiend, maar vraagt ook veel kennis en vaardigheden en het hebben van een visie. Ben jij leidinggevende en wil je je verder ontwikkelen, als persoon en als professional? Over het vak van leidinggeven gaat het expliciet in deze module post-hbo Leiderschap & Teammanagement.

Adviesgesprek aanvragen

Overweeg je deelname aan een van onze opleidingen en wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan met onze programmamanager. Samen verken je de mogelijkheden die de opleiding biedt en kijk je hoe jouw behoeften en de opleiding met elkaar matchen.