Home » Actueel » Afstuderen: eer van je werk!

Studenten sluiten onze opleidingen Bedrijfskunde, Bedrijfskunde in de Zorg en Technische Bedrijfskunde af met de afstudeermodule Strategisch Onderzoek en Implementatie. Wat moet je je voorstellen bij dat afstudeertraject?

Het afstudeertraject is een stevig traject, waarbij je in je eigen organisatie een ‘real life’ probleem beetpakt, onderzoekt, van een oplossing voorziet en deze oplossing ook gaat doorvoeren. Dit vergt niet alleen onderzoeksvaardigheden, maar vooral ook overtuigingskracht en doorzettingsvermogen om je collega’s en management mee te krijgen. Uiteraard helpen je medestudenten en docenten je hierbij.

Presentatie en verdediging afstudeeronderzoek

Vlak voor de zomervakantie was het voor 8 studenten dé dag om hun laatste module af te ronden met een presentatie en verdediging van hun onderzoek. Voorafgaand hieraan hadden zij een uitvoerig verslag geschreven dat door ons als docenten kritisch was bestudeerd en beoordeeld.

Opvallend was ook dit keer weer de actualiteit en vooral ook de omvang van de onderzochte vraagstukken en kwaliteit van de aangedragen en vaak al doorgevoerde oplossingen. Stuk voor stuk cases waar de organisatie (veel) beter van wordt, kosten mee zal besparen, meer en betere zorg kan leveren of de concurrentiepositie fors zal verbeteren.

Wat komt er zoal voorbij aan onderwerpen voor het afstuderen?

De onderwerpen die we bespraken waren heel divers:

  • het verbeteren van de serviceverlening bij het repareren of verstrekken van reserve-onderdelen van zware machines.
  • het terugdringen van onnodige beddenbezetting door sneller patiënten naar huis te sturen of naar een hersteloord te laten gaan.
  • het betrekken van burgers bij het doen van wetenschappelijk onderzoek.
  • het anders organiseren van paramedische zorg in een instelling.
  • het mogelijk maken van toediening van complexe medicatie thuis in plaats van in een ziekenhuis.
  • het toekomstbestendig maken van de wijkverpleging.
  • de invoering van het complexe en ook wat abstracte principe van Waardegedreven Zorg, wat de ambitie is van een groot ziekenhuis.

Iets simpels als het invoeren van een beter fietsplan, met als doel om medewerkers op de elektrische fiets naar het werk te krijgen, bleek ingewikkelder dan in eerste instantie gedacht: geld is niet alleen voldoende om je auto te laten staan en de fiscus is soms je vriend, soms je vijand.

Al met al aansprekende cases die goed aantonen waar onze opleiding toe (op)leidt: professionals die een bedrijfskundig vraagstuk in de breedte en diepte kunnen overzien, onderzoeken en weten op te lossen. Gert Jan Schop en ik waren verrast en ook vereerd om zulke professionals te mogen afleveren.

Strategisch Onderzoek & Implementatie

Wil je leren hoe je complexe organisatievraagstukken oplost? Tijdens de afstudeermodule post-hbo Strategisch Onderzoek & Implementatie pas je alle kennis toe die je in je opleiding Bedrijfskunde, Bedrijfskunde in de Zorg of Technische Bedrijfskunde hebt geleerd. Zo heb je maximaal impact op je organisatie én eer van je werk! Vraag een adviesgesprek aan en ontdek of de opleiding bij je past.

François van Heurn, docent Strategisch Management bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

-François van Heurn, docent en examinator

 

Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

Wil je meer focus op strategie, leiderschap en ontwikkeling? Bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht koppel je theorie aan de praktijk. Je volgt de modules los of kiest voor een volledig post-hbo-diploma Bedrijfskunde, Bedrijfskunde in de Zorg, Technische Bedrijfskunde of Projectmanagement. In een jaar heb je vijf startmogelijkheden. Hierdoor bepaal je makkelijk je eigen leerroute en studietempo. Wij garanderen zichtbaar resultaat in jouw functioneren binnen je organisatie en verdere ontwikkeling als professional.

Adviesgesprek aanvragen

Overweeg je deelname aan een van onze opleidingen en wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan met onze programmamanager. Samen verken je de mogelijkheden die de opleiding biedt en kijk je hoe jouw behoeften en de opleiding met elkaar matchen.