Home » Actueel » Een post-hbo volgen zonder hbo-diploma

​Een post-hbo volgen zonder hbo-diploma, kan dat?

Je hebt inmiddels heel wat jaren werkervaring, je zit in een leidinggevende of adviserende functie en je schuift regelmatig aan bij vergaderingen met de directie. Veel van wat je doet, gaat goed: dat doe je op gevoel, op basis van je jarenlange praktijkervaring of door kennis die je hebt opgedaan in interne of externe trainingen.

Nu wil je je verder ontwikkelen, om theoretisch onderbouwd mee te kunnen praten op strategisch niveau. Je wilt meer grip op processen, meer inzicht in financiën en extra tools voor het leidinggeven. Dat leidinggeven gaat je misschien van nature goed af, maar er komt wél veel bij kijken.

Bedrijfskunde studeren

Wil je je in de breedte ontwikkelen, dan is een bedrijfskundige opleiding een goede keuze. Je krijgt grondige kennis van alle facetten van bedrijfsvoering. Inhoudelijke kennis over modellen, methodieken, strategie en financiën wordt aangevuld met meer mensgerichte vakken zoals verandermanagement, persoonlijk leiderschap en teammanagement. Ook onze post-hbo-opleiding Projectmanagement kent een groot gehalte aan bedrijfskundige thema’s. Bedrijfskunde is een brede en veelzijdige discipline waarbij je overstijgend leert denken en kijken in de organisatie.

Hbo-opleiding of post-hbo-opleiding?

Bedrijfskunde studeren kun je bij veel opleidingsinstituten en op veel verschillende niveaus. Kies je voor een reguliere hbo-opleiding, dan duurt je opleiding 4 jaar. De toelatingseis is havo/mbo4/vwo of 21+ toelatingsonderzoek en je hebt een geschikte werkplek nodig.

Kies je voor een post-hbo-opleiding, dan duurt je opleiding 1 jaar en zijn je medestudenten professionals die net als jij putten uit een rijk vat van levens- en (minimaal 3 jaar relevante) werkervaring. Je past de geleerde theorie toe in je eigen praktijk. In 1 jaar tijd maak je een enorme groei door, zowel op persoonlijk als professioneel vlak, en praat je mee op strategisch niveau. Alleen… je hebt geen hbo-diploma.

Een post-hbo zonder hbo-diploma

​Post-hbo studeren zonder hbo-diploma?

Kun je een post-hbo volgen zonder hbo-diploma? Het is een vraag die we soms gesteld krijgen. Eigenlijk is de vraag zelf al veelzeggend. Die stel je alleen als je zelf al het idee hebt dat je op een hoger niveau denkt en werkt dan dat het vergeelde diploma thuis vermeldt. Soms is de werkgever overtuigd van je (hbo) niveau en wil daar best schriftelijk garant voor staan. Dat hoeft niet.

Je hebt misschien goede redenen dat je nooit aan een hbo-opleiding bent begonnen of deze niet hebt afgemaakt. Misschien ben je gewoon een laatbloeier. Je zou niet de enige zijn wiens hoofd niet naar studeren stond op jonge leeftijd en die na een mbo-opleiding direct is gaan werken en nooit meer aan een hbo-opleiding is toegekomen.

De mens achter de professional

Er zijn veel manieren om werkervaring op te doen en om een bepaald niveau te behalen. Wij kijken naar de mens achter de professional. Hbo-werk- en denkniveau is absoluut een must voor onze opleiding – die is op hbo+ niveau, tussen hbo- en masterniveau in, iets dichter zelfs bij masterniveau – maar we staren ons niet blind op een papiertje.

Persoonlijk adviesgesprek

We gaan met je in gesprek en bespreken jouw specifieke situatie: waar sta je nu, welke route heb je afgelegd om daar te komen en waar wil je uiteindelijk naartoe? Zien jij en wij het zitten maar is er toch nog wat twijfel, dan kun je eerst starten met een losse module. Om er na al die jaren weer in te komen en om in de praktijk te ervaren hoe het studeren je bevalt.

Losse module volgen

Gaat het goed en wil je verder? Dan verrekenen wij de kosten van de – in verhouding iets duurdere losse module – met de kosten van de totale opleiding. Je bent dan niet duurder uit en kunt toch ‘veilig’ beginnen. Laat je het bij die ene module? Dan heb je heel wat kennis opgedaan die je kunt toepassen in je eigen praktijk en ben je hoe dan ook wijzer geworden!

Vraag jij je af of je op je plek bent bij een van onze post-hbo-opleidingen? Twijfel niet en vraag een adviesgesprek aan, dan kijken we samen naar jouw mogelijkheden.

Dianne Duijs, programmamanager Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

-Dianne Duijs, programmamanager

 

 

 

Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

Wil je meer focus op strategie, leiderschap en ontwikkeling? Bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht koppel je theorie aan de praktijk. Je volgt de modules los of kiest voor een volledig post-hbo-diploma Bedrijfskunde, Bedrijfskunde in de Zorg, Technische Bedrijfskunde of Projectmanagement. In een jaar heb je vijf startmogelijkheden. Hierdoor bepaal je makkelijk je eigen leerroute en studietempo. Wij garanderen zichtbaar resultaat in jouw functioneren binnen je organisatie en verdere ontwikkeling als professional.

Adviesgesprek aanvragen

Overweeg je deelname aan een van onze opleidingen en wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan met onze programmamanager. Samen verken je de mogelijkheden die de opleiding biedt en kijk je hoe jouw behoeften en de opleiding met elkaar matchen.