Home » Actueel » Personeelstekorten hot item én actueel!

Personeelstekorten hot item én actueel!

De trein staat stil omdat er geen verkeersleider meer is…

“Door gebrek aan verkeersleiders staan treinen stil”, kopt een recent artikel op diverse nieuwssites. Dat kunnen we natuurlijk niet hebben, zeker niet met de herfst en de winter voor de deur! Je vraagt je af hoe zo iets kan… In deze blog vertelt Edger Gubbels – docent HRM – meer over hoe dit artikel aansluit bij de start van een collegedag van de module HRM.

Actueel nieuws

BKOU Studenten vinden het een leuk en interessant artikel om te lezen, zeggen ze. Omdat het over de actualiteit gaat, ze herkennen de personeelstekorten uit hun eigen sector en praktijk: kijk maar naar de hoge tekorten in de zorg, of bijvoorbeeld het tekort aan vrachtwagenchauffeurs, leerkrachten of ingenieurs. Maar wat is nou de oorzaak hiervan? En waarom is het zo belangrijk om te weten hoe het komt?

Van actueel nieuws naar de oorzaak

Personeelstekorten ontstaan niet zomaar vanzelf. Wat voor de verkeersleiders geldt bij de treinen, geldt ook in andere beroepsgroepen: vaak zie je personeelstekorten van ver aankomen. Het heeft met vraag en aanbod te maken. Aanbod van werk vraagt om voldoende personeel. En als je stelselmatig te weinig nieuwe mensen in bepaalde beroepsgroepen opleidt, dan zal er vroeg of laat een tekort optreden bij een aanhoudende of versnelde vraag naar personeel. En dat is precies wat er is gebeurd bij de spoorwegen en hun verkeersleiders: jarenlang heeft men de toename van vervoer van mensen en goederen zien groeien op het spoor. Toch heeft men er niet op tijd op ingespeeld door voldoende nieuwe verkeersleiders op te leiden. Nu staat men met lege handen…

Horeca: recent voorbeeld van een snelle wisseling in personele bezetting. Door Corona geen horeca meer open > personeel wordt ontslagen wegens gebrek aan werk en inkomsten > de Coronamaatregelen worden opgeheven > de horeca gaat weer open (en mensen zijn gevaccineerd én het is mooi weer) de terrassen zitten vol > groot te kort aan horecapersoneel, dat vaak inmiddels elders een baan heeft gevonden, of niet terug wil…

SPP

Het op tijd inspelen op de vermoedelijke vraag naar personeel, heet in het HRM vak Strategische Personeelsplanning (SPP). Dat vraagt om breder te kijken dan de recente toekomst, dus goed kijken naar economie (vraag en aanbod), historie en (verwachte) groei of daling mee te nemen in het opleidings- en doorstroombeleid.

Van de oorzaak en analyse, naar de betekenis voor jou

Studenten vertellen dat ze de colleges heel praktisch vinden met verschillende opdrachten en casuïstiek, maar juist ook meer inzicht geven in dit voor sommigen onbekende vak. “Je krijgt veel inzicht en leert vooral dat HRM strategischer is dan ik had gedacht”, is een vaak gehoorde quote.

Inzicht in HRM en weten dat het veel meer is dan ziekteverzuimregistratie of het geven van een opleidingsadvies is helder: het is juist heel strategisch! Het is ook niet voor niets, dat HRM steeds vaker als vaste functie aan tafel zit bij een Management Team. Zeker als je daarbij optelt, dat nog steeds gemiddeld 75% van de kosten van een organisatie naar personeel uitgaat. Rinus Michels, de voetbaltrainer die oranje ooit Europees kampioen maakte zei het al: “Het kapitaal, dat staat in het veld”! … Maar je moet wel op tijd opleiden en wisselen…

Wil je meer weten over HRM of andere modules van Bedrijfskunde Opleiding Utrecht? Neem dan contact met ons op.

  • contact@bkou.nl
  • 030-369 0 468
  • 06-534 097 83

Geschreven door Edger Gubbels, docent HRM

Adviesgesprek aanvragen

Overweeg je deelname aan een van onze opleidingen en wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan met onze programmamanager. Samen verken je de mogelijkheden die de opleiding biedt en kijk je hoe jouw behoeften en de opleiding met elkaar matchen.