Home » Modules » Projectmanagement – PRINCE2 & Agile

Projectmanagement – PRINCE2 & Agile

Wil jij succesvol leidinggeven aan PRINCE2® en AgilePM® projecten? Schrijf je in voor de module Post-hbo Projectmanagement – PRINCE2 & Agile van Bedrijfskunde Opleiding Utrecht en bekwaam je in beide methodieken. Je rondt de module af met het PRINCE2® Foundation en het Agile® Foundation examen.

ADVIES OF INSCHRIJVEN?

IN HET KORT

START

Maart 

DUUR

2 maanden

LOCATIE

Utrecht (nabij Jaarbeurs en CS)

LESDAGEN

per module 2x vrijdag en 2x zaterdag (9.00-16.30)

INVESTERING

1.695

Post-hbo Projectmanagement – PRINCE2 & Agile

Bij de module post-hbo Projectmanagement – PRINCE2 en Agile bieden we je twee methodieken aan die flink van elkaar verschillen: PRINCE2®, gekenmerkt door structuur, en AgilePM®, gekenmerkt door flexibiliteit.

Bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht kun je naast de complete opleiding Projectmanagement ook de losse module post-hbo Projectmanagement – PRINCE2 & Agile volgen. Ook kun je de module volgen als extra module bij de opleiding Bedrijfskunde, de opleiding Bedrijfskunde in de Zorg en de opleiding Technische Bedrijfskunde. Je kunt meerdere keren per jaar starten.

Opleiding Projectmanagement – PRINCE2 & Agile bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

PRINCE2®

PRINCE2® is wellicht de meest gebruikte projectmanagementmethode in West-Europa. De methodiek besteedt aandacht aan de zakelijke rechtvaardiging van een project (de ‘business case’), de projectorganisatie, risicobeheersing en de veranderende factoren in de projectomgeving die van invloed kunnen zijn op het projectsucces.

Veel methoden presenteren projectmanagement in de vorm van een stap-voor-stap-aanpak. In de praktijk is het meestal niet zo’n eenvoudig lineair proces. PRINCE2®benadert projectmanagement daarom procesmatig.

AgilePM®

AgilePM® is een projectmanagementmethode die maakt dat je in projecten flexibel kunt werken aan de ontwikkeling van een product dat van waarde is voor de organisatie. AgilePM® biedt de balans tussen goede beheersing en een flexibel proces. Je maakt vooraf goede afspraken over de te bereiken doelstelling en de kaders waarbinnen het projectteam aan de oplossing gaat werken.

AgilePM® splitst projecten op in kleinere iteraties waarin de oplossing stapsgewijs tot stand komt. Bij elke iteratie kun je gebruikmaken van het inzicht dat je hebt opgedaan in vorige iteraties.

 

Na de module post-hbo Projectmanagement – PRINCE2 & Agile:

 • Kun je succesvol leidinggeven aan PRINCE2® en Agile projecten
 • Weet je wanneer je kiest voor PRINCE2® of AgilePM®
 • Kun je je keuze voor de gekozen methodiek onderbouwen
 • Kun je “management by exception” toepassen
 • Ben je voorbereid op het PRINCE2® Foundation en het Agile® Foundation examen

Thema’s die aan bod komen:

PRINCE2®:

 • De opbouw van PRINCE2® (samenhang van de 7 principes, thema’s en processen)
 • Projectopstart en inrichten van de projectorganisatie
 • Opdracht en business case helder krijgen
 • PRINCE2® op maat toesnijden op de situatie
 • Het definiëren, faseren, plannen en afsluiten van het project

AgilePM®:

 • Waarde: de stem van de klant
 • In kaart brengen en houden van projectdoelen
 • Vertalen van requirements naar geprioriteerde userstories
 • Iteratief & incrementeel ontwikkelen
 • Examenvoorbereiding

Lesdagen

Je hebt per module 4 collegedagen die afwisselend op vrijdag en zaterdag (9.00-ca. 16.30) worden verzorgd.

Blok D 2024-2025:

Start: vrijdag 7 maart 2025 (kennismaking)

Collegedagen: 14 en 22 maart 2025 (PRINCE2), 4 en 12 april 2025 (Agile) 2025

Locatie

De lessen van de opleiding Projectmanagement – PRINCE2 en Agile vinden plaats op Cursus- en vergadercentrum Domstad, Koningsbergerstraat 9 te Utrecht. Door de centrale ligging is Domstad vanuit heel Nederland goed bereikbaar met het OV en met de auto (of natuurlijk met de fiets, als je uit Utrecht of omgeving komt). De locatie heeft een lift en is rolstoeltoegankelijk.

Investering

De losse module post-hbo Projectmanagement – PRINCE2 & Agile kost 1.695. De onderdelen PRINCE2 en Agile kunnen ook los van elkaar gevolgd worden. De kosten bedragen dan €1.195 per onderdeel. Ben je eenmaal student bij ons en volg je de module als extra module, dan kost deze je slechts 995.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal voor deze module kost ca. 425. 

De examenkosten voor PRINCE2® en AgilePM® bedragen 575. Dit bedrag wordt apart op de factuur vermeld.

De opleiding Projectmanagement – PRINCE2 & Agile is vrijgesteld van btw.

IN HET KORT

STARTDAG

Lesdata volgen rond maart 2024

DUUR

2 maanden

LOCATIE

Utrecht (nabij Jaarbeurs en CS)

LESDAGEN

per module 2x vrijdag en 2x zaterdag (9.00-16.30)

INVESTERING

1.695

Projectmanagement PRINCE2 & Agile

Anders kijken, anders denken, anders doen

Tijdens de lesdagen over PRINCE2® wordt veel gewerkt met opdrachten en oefeningen om het geleerde in de praktijk toe te kunnen passen. Daarom nodigen wij de deelnemers uit om eigen projecten “mee te nemen” naar de training. Door de oefeningen leer je PRINCE2® kennen en je ontwikkelt een scherpe visie op de rol van projectmanager in de complexiteit van je eigen beroepspraktijk. Het examen bereid je voor met behulp van een digitale examentrainer, zodat je jezelf de theorie goed eigen maakt. De docent ondersteunt je tussendoor met het leren begrijpen van de theorie en het toepassen van de theorie in de praktijk.

Tijdens de lesdagen over AgilePM® bespreken we het AgilePM® framework: de processen, de rolverdeling en de producten. Je leert wanneer een project geschikt is om op een agile manier te worden aangepakt. En hoe je zo’n agile project kunt inrichten en monitoren. Ook gaan we aan de slag met agile technieken: userstories, prioriteren op basis van M.U.St. en planning poker.

In de bijeenkomsten is er continu aandacht voor het toepassen van de opgedane kennis en inzichten aan de eigen praktijksituatie.

Bedrijfskunde Opleidingen

Deze module is onderdeel van de opleiding Projectmanagement. Ook is de module een keuzemodule bij de opleiding Bedrijfskunde, de  opleiding Bedrijfskunde in de Zorg en de opleiding Technische Bedrijfskunde.

Docenten

Kitty Clerc, docent AgilePM bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

Kitty Clerc

Docent Projectmanagement - AgilePM

Peter van der Maas

Peter van der Maas

Docent Projectmanagement - PRINCE2

l

Inschrijven

Schrijf je hier in voor een opleiding van Bedrijfskunde Opleiding in Utrecht. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om de inhoud en het startmoment van je opleiding af te stemmen.

Adviesgesprek

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan. Wij maken daarna graag een afspraak met je om de mogelijkheden te bespreken. We vinden het belangrijk dat de opleiding bij je past.

REVIEWS

{

“De module is direct toepasbaar in de praktijk. Het gaat over veel meer dan alleen een project draaien. Erg boeiend en een leuke manier van lesgeven. Gewoon heel leerzaam om deze module te volgen.”

Roy
Projectmanagement - IPMA
Hoofd Technische Dienst
{

“Heel leerzaam. Direct toe te passen in de praktijk. De docenten zijn zeer ervaren en hebben veel persoonlijke aandacht voor de groep.”

Lisanne
Projectmanagement
Business engineer
{

“Het is een prettige module met een duidelijke structuur. Je leert hoe je projectmatig kan werken en rust en overzicht brengt in je aanpak. Er is een goede afwisseling tussen twee zeer ervaren docenten, die ook ruimte aan de studenten laten om van elkaar te leren en hierop inspelen.”

Gaby
Projectmanagement
Teamleider IC Neonatologie

PRINCE2

PRINCE2: een gestandaardiseerde projectmanagementmethodiek

PRINCE2, wat staat voor ‘PRojects IN Controlled Environments’, is een veelgebruikte projectmanagementmethodiek die oorspronkelijk is ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk. De 2 in PRINCE2 geeft aan dat het de tweede, verder doorontwikkelde versie is. Deze methodiek biedt een gestructureerde en systematische aanpak voor het beheren van projecten in uiteenlopende sectoren en omgevingen. Het kenmerkende van PRINCE2 is de focus op het bieden van controle, structuur en duidelijkheid in alle stadia van een project.

Flexibel en aanpasbaar

PRINCE2 is ontworpen om een breed scala aan projecten te ondersteunen, ongeacht hun omvang of complexiteit. Het kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van een project, waardoor het flexibel is en geschikt voor diverse branches en sectoren. De methodiek heeft een duidelijk gedefinieerde set van principes, thema’s en processen die samenwerken om het project succesvol te beheren.

De 7 principes van PRINCE2

De PRINCE2-methodiek is gebaseerd op zeven principes die de basis vormen voor elk project dat volgens deze methodiek wordt uitgevoerd. Deze principes omvatten onder andere continue zakelijke rechtvaardiging, een gedefinieerde rol en verantwoordelijkheid voor elke betrokkene, en het opleveren van het project in beheersbare fasen. Deze principes helpen om de juiste mindset te creëren en zorgen voor consistentie in de aanpak van projecten.

Thematische richtlijnen

PRINCE2 omvat ook zeven thema’s die dwars door het project heen lopen. Deze thema’s zijn onder andere zakelijke rechtvaardiging, organisatie, kwaliteit, plannen, risico’s, wijzigingen en voortgang. Elk thema biedt richtlijnen en processen die relevant zijn voor het desbetreffende aspect van het project. Bijvoorbeeld, het thema ‘plannen’ legt de nadruk op het belang van het hebben van een gedetailleerd en flexibel projectplan dat regelmatig wordt bijgewerkt om veranderingen en onzekerheden op te vangen.

Duidelijke rollen en verantwoordelijkheden

Een van de sterkste punten van PRINCE2 is de duidelijke verdeling van rollen en verantwoordelijkheden binnen een project. PRINCE2 definieert verschillende rollen, zoals de projectmanager, de stuurgroep en de business sponsor, en bepaalt de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van elk van deze rollen. Dit helpt bij het voorkomen van verwarring en conflicten binnen het projectteam en zorgt ervoor dat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht.

Fasematige aanpak voor controle

PRINCE2-projecten worden opgedeeld in een reeks beheersbare fasen, waarbij elke fase begint met het opstellen van een gedetailleerd faseplan. Het project wordt periodiek beoordeeld door de stuurgroep om te controleren of het nog steeds levensvatbaar is en om beslissingen te nemen over eventuele wijzigingen in de koers van het project. Dit biedt een effectief mechanisme om te reageren op veranderende omstandigheden en om ervoor te zorgen dat het project zijn doelstellingen blijft nastreven.

PRINCE2 in diverse sectoren

PRINCE2 is ontworpen om flexibel te zijn en kan worden aangepast aan verschillende projecten, ongeacht hun grootte, complexiteit of aard.

De methodologie is toepasbaar in een breed scala aan zakelijke omgevingen en sectoren:

 • Binnen de IT-sector wordt PRINCE2 vaak gebruikt in IT-projecten, zoals softwareontwikkeling, systeemimplementaties en netwerkupgrades. De gestructureerde aanpak van PRINCE2 helpt bij het beheren van IT-projecten en het waarborgen van de juiste afstemming met de zakelijke doelstellingen.
 • Grote bouw- en constructieprojecten profiteren van PRINCE2 vanwege de behoefte aan nauwkeurige planning, risicobeheer en het beheer van complexe bouwfasen.
 • PRINCE2 is oorspronkelijk ontwikkeld door de Britse overheid en wordt nog steeds veel gebruikt in de publieke sector over de hele wereld. Het wordt toegepast in projecten variërend van infrastructuurontwikkeling tot beleidsimplementatie.
 • In de financiële sector wordt PRINCE2 gebruikt voor projecten zoals de introductie van nieuwe financiële producten, fusies en overnames, en de implementatie van regelgeving.
 • PRINCE2 wordt ingezet in de gezondheidszorgsector voor projecten zoals de implementatie van elektronische patiëntendossiers, de bouw van nieuwe medische faciliteiten en het verbeteren van de operationele efficiëntie van ziekenhuizen.
 • In de productiesector kan PRINCE2 worden gebruikt voor projecten gericht op productieprocessen, kwaliteitsverbetering en productlanceringen.
  Adviesbureaus passen PRINCE2 vaak toe om projecten voor hun klanten te beheren, ongeacht de sector waarin de klant actief is.

Het belangrijkste voordeel van PRINCE2 is dat het een gestandaardiseerde aanpak biedt voor projectmanagement, met duidelijke principes, thema’s en processen. Hierdoor kan PRINCE2 in vrijwel elke zakelijke omgeving worden gebruikt, omdat het kan worden aangepast aan de specifieke behoeften en eisen van elk project en elke branche. Het zorgt voor consistentie, transparantie en effectief beheer, ongeacht de context waarin het wordt toegepast.

AGILE PM

Agile Project Management (Agile PM) in een notendop

In het spectrum dat loopt van structuur en controle naar flexibel, kunnen we PRINCE2 labellen als structuur en controle, en AgilePM als flexibel. Neem dat niet te letterlijk.

AgilePM, wat staat voor Agile Project Management, is een flexibele en iteratieve projectmanagementmethodiek die is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van projecten waarin verandering en onzekerheid centraal staan. Deze aanpak is gebaseerd op de principes van het Agile-manifest, dat in de IT-sector is ontstaan maar sindsdien is uitgebreid naar andere domeinen. AgilePM, of Agile voor de leesbaarheid, richt zich op het leveren van waarde aan klanten en stakeholders door middel van snelle en frequente iteraties.

De essentie van Agile: flexibiliteit en samenwerking

Om te begrijpen wat Agile is, is het eerst belangrijk om het begrip ‘agile’ te definiëren. Agile is een overkoepelende filosofie en set van principes die gericht zijn op flexibiliteit, samenwerking en klantgerichtheid. Agile-projecten erkennen dat de behoeften en eisen van klanten kunnen veranderen gedurende de levensduur van een project. In plaats van uitgebreide planning en documentatie vooraf, richt Agile zich op het inspelen op deze veranderingen.

De Agile Projectmanagementmethode

Agile is een gestructureerde projectmanagementmethodiek die Agile-principes integreert in zijn aanpak. Een belangrijk aspect van Agile is de nadruk op samenwerking tussen het projectteam, de klant en andere belanghebbenden. In plaats van een rigide projectplan dat van begin tot eind wordt gevolgd, wordt het project opgedeeld in korte iteraties, meestal genaamd sprints of timeboxes, die meestal enkele weken duren. Tijdens elke iteratie wordt een deel van het werk uitgevoerd en geëvalueerd.

De rollen in Agile PM: Product Owner en Scrum Master

Een kenmerkend element van AgilePM is het onderscheid tussen twee verschillende rollen:

 • de rol van de Product Owner, die verantwoordelijk is voor het beheren van de product backlog, een lijst met taken of functies die moeten worden uitgevoerd in het project. De Product Owner werkt nauw samen met het ontwikkelingsteam en de belanghebbenden om prioriteiten te stellen en te beslissen welke functies in elke iteratie worden opgenomen.
 • AgilePM kent ook de rol van Scrum Master, die verantwoordelijk is voor het faciliteren van het scrum-proces en het verwijderen van obstakels voor het team. Scrum is een van de meest populaire Agile-frameworks en wordt vaak in combinatie met AgilePM gebruikt.

Focus op werkende resultaten

Een ander belangrijk kenmerk van Agile is de focus op het opleveren van werkende producten of functies aan het einde van elke iteratie. Dit stelt klanten en stakeholders in staat om snel feedback te geven en de koers van het project aan te passen op basis van die feedback.

Agile Foundation: de basis van AgilePM

Agile Foundation is de basiscertificering binnen het AgilePM-framework. Het biedt een fundamenteel begrip van de principes en praktijken van AgilePM en helpt individuen om effectief te werken binnen Agile-projecten.

Hoewel de werkwijze en aanpak verschillen, is Agile in dezelfde sectoren toepasbaar als PRINCE2, zelfs voor soortgelijke thema’s:

Agile in de IT-Sector: snel reageren op veranderingen

In de IT-sector is Agile bijzonder populair en wijdverbreid. IT-projecten, zoals softwareontwikkeling, webtoepassingen en mobiele app-ontwikkeling, profiteren van de Agile-aanpak vanwege de voortdurende veranderingen in technologie en klantvereisten. Agile stelt IT-teams in staat om snel te reageren op wijzigingen in specificaties, marktomstandigheden en technologische trends.

Agile in de bouw- en constructie-industrie: flexibiliteit in complexiteit

De bouw- en constructie-industrie is een andere sector waar Agile van waarde kan zijn. Grote bouwprojecten omvatten complexe taken en vereisen flexibiliteit bij het omgaan met veranderende omgevingsfactoren en regelgeving. Door Agile-principes te integreren, kunnen bouwprojecten sneller reageren op ontwerp- en bouwwijzigingen, wat leidt tot efficiëntere projectuitvoering.

Agile in de financiële dienstverlening: snel inspringen op marktverschuivingen

In de financiële dienstverlening kan Agile worden gebruikt voor projecten zoals de ontwikkeling van financiële software, online bankieren, en het implementeren van nieuwe financiële producten en diensten. In een snel veranderende financiële omgeving is het van cruciaal belang om snel en effectief te reageren op marktverschuivingen en klantbehoeften.

Agile in de gezondheidszorg: aanpassen in een constant veranderende sector

De gezondheidszorg is een andere sector waarin Agile toepasbaar is. Hier kan het worden ingezet voor projecten zoals de ontwikkeling van elektronische medische dossiersystemen, de implementatie van klinische protocollen en procesverbeteringen in ziekenhuizen. De mogelijkheid om snel te itereren en aan te passen is van onschatbare waarde in een sector waar de regelgeving, behandelmethoden en technologie voortdurend veranderen.

Agile in de productie-industrie: snelle productontwikkeling

In de productie-industrie kan Agile nuttig zijn voor projecten gericht op procesoptimalisatie, productontwikkeling en productlanceringen. Het stelt teams in staat om snel prototypes te ontwikkelen en productontwikkeling te versnellen.

Agile in consultancy: klantgericht en flexibel beheer

Consultancybedrijven passen ook Agile vaak toe om projecten voor hun klanten te beheren, ongeacht de sector waarin de klant actief is. De flexibiliteit en klantgerichte aanpak van Agile stellen consultants in staat om de verwachtingen van hun klanten beter te managen en snel te reageren op veranderende behoeften.