Home » Actueel » Leiderschap: “Be there”

Leiderschap: “Be there”

Leiderschap in deze tijd betekent: aandacht voor de mensen, er echt voor ze zijn. Dat is een kunst, een kunde.

In de afgelopen kerstvakantie keek ik wat meer dan gewoonlijk naar Netflix en ik kwam “Don’t look up“ tegen. Een hilarische film met een topcast en een aanrader voor iedereen die even wat plezier wil hebben. Het gaat over de ontdekking van een komeet die op de aarde afkomt en het onvermogen van de mens om er iets aan te doen. Het is een moddervette parodie op eigenlijk heel veel: het Amerikaanse presidentschap, het gebruik van social media en vooral op de enorme onverschilligheid en hang naar selectieve communicatie van ons mensen. De rating van een 7,3 is wat laag vind ik, maar ik ben geen filmspecialist.

Actief leiderschap

Na het beëindigen van de film bleef de glimlach op mijn gezicht, maar ook de vraag welke boodschap de regisseur heeft. De koppeling die ik in ieder geval ook maakte is die naar leiderschap: het gebrek ervan in de film (de oproep om vooral niet naar boven – naar de komeet – te kijken en het te negeren) en de noodzaak om actief leiderschap te tonen in deze hybride tijd.

Teamleider

Aantrekkelijk blijven

Hybride werken zal een blijvertje zijn is de verwachting.  Wat dat precies voor de lange termijn betekent weet niemand. Dat het een groter appel doet op het vak, het ambacht van leidinggeven is duidelijk. Veel medewerkers ervaren dat zij stilstaan in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling en zijn in de war waar het naartoe gaat. Dit geluid is in veel middelgrote en grote bedrijven en instellingen hoorbaar. Er zal een groter appel gedaan worden om aantrekkelijk te blijven, zodat de talenten binnenboord blijven en ook dat het werk op de werkvloer ‘goed’ gedaan blijft worden.

Jitske Kramer: ’wat’ in plaats van ‘hoe’

Jitske Kramer geeft aan dat leiderschapsvak nog een extra verdieping. In haar nieuwe, zeer leesbare boek “Werk heeft het gebouw verlaten” (2020) zegt ze: “In deze verwarrende en zoekende tijden, is er grote behoefte aan duidelijkheid, sturing en controle. De neiging is dat veel leidinggevenden in alleen die controle schieten.” Jitske zegt dan ook: “Focus je als leidinggevende op het ‘wat’ en minder op het ‘hoe’. Ga na of het doel en de prioriteiten duidelijk zijn en laat je medewerkers vrij in hoe ze dit oppakken. Stuur op output en wees bereikbaar voor vragen, maar voorkom dat je in de weg staat. Faciliteer het proces, maar neem het niet over.” Nb In de module Leiderschap en Teammanagement wordt dit boek ook behandeld.

Performance coaching: volledige aandacht

Het begrip ‘performance coaching’ als middel, als tool, komt in wat mij betreft snel in zicht. In het dagelijks werk, op de werkvloer en via het scherm. Het geconcentreerd luisteren en bijstaan van mensen kan zowel fysiek als digitaal. Op dat vlak heb ik goede ervaringen met “co-active coaching”. Oorspronkelijk ontwikkeld door het Coaches Training Institute (CTI) van Laura Whitworth en Karen en Henry Kimsey-House (2007-2018). Het gaat dan niet om de korte ‘tussendoorcontacten’, maar vooral als iets belangrijk is: de kwaliteit van het werk, de vorderingen en ook de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker. “Be there”, er op dat moment echt zijn; je bent in het gesprek. Het is een samenwerkingsverband tussen de medewerker en de leidinggevende of coach en beiden worden uitgedaagd om verder te komen. Er wordt ter plekke geleerd. Er is volledige aandacht.

Fixed en growth mindset

Daarbij raken we de bekende theorie van Carol Dweck (2007) over de fixed en growth mindset. Een ervaren leidinggevende kent dit: een dusdanig gesprek voeren waardoor de medewerker onder woorden kan brengen wat hem dwarszit en blokkeert en ook wat er voor nodig is om weer licht in de tunnel te zien en een plan te maken om zich beter te voelen en weer perspectief te zien. Het gaat daarbij om invloed op de mindset en daarbij kan de beproefde 5G-methodiek gebruikt worden. Het is even oefenen, maar voor leidinggevenden een mooie houvast om medewerkers te helpen in de ontwikkeling of verandering van hun mindset.

 

Kortom, het vak van leidinggeven staat enorm in de belangstelling en het vraagt om extra skills en die zijn te leren, zodat je er ook echt bent voor je mensen, “be there”.

-Hans Prinsen, docent

Meer leren over Leiderschap en Teammanagement? Bekijk de module of neem contact met ons op via contact@bkou.nl. Een van onze adviseurs neemt dan zo snel mogelijk contact met je op om een adviesgesprek in te plannen. In dat gesprek kijken we of de opleiding bij je past en kun je al je vragen stellen. Je kunt ook rechtstreeks een adviesgesprek aanvragen.

Leiderschap & Teammanagement

Leidinggeven is een ambacht, een vak. Het managen van teams, het leidinggeven aan professionals is boeiend, maar vraagt ook veel kennis en vaardigheden en het hebben van een visie. Ben jij leidinggevende en wil je je verder ontwikkelen, als persoon en als professional? Over het vak van leidinggeven gaat het expliciet in deze module post-hbo Leiderschap & Teammanagement.

Adviesgesprek aanvragen

Overweeg je deelname aan een van onze opleidingen en wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan met onze programmamanager. Samen verken je de mogelijkheden die de opleiding biedt en kijk je hoe jouw behoeften en de opleiding met elkaar matchen.