Leergang Project- en Verandermanagement
Wil je projecten beter aanpakken én veranderingen echt laten landen in jouw organisatie? In de leergang Project- en Verandermanagement leer je hoe je gestructureerd werkt aan resultaat én mensen meekrijgt in beweging.
ADVIES OF INSCHRIJVEN?
IN HET KORT
STARTDATA
september – november – januari – maart – mei
DUUR
6 maanden
LOCATIE
Utrecht (nabij Jaarbeurs en CS)
LESDAGEN
per module 2x vrijdag en 2x zaterdag (9.00-16.30)
INVESTERING
Vanaf 4.600
Leergang Project- en Verandermanagement
In je werk krijg je steeds vaker te maken met verandering én moet je tegelijkertijd resultaat boeken. Je stuurt projecten aan, begeleidt een team of je bent verantwoordelijk voor een veranderopgave, en ondertussen verandert de omgeving gewoon door. Je beweegt in een speelveld waar structuur en dynamiek samenkomen. Hoe zorg je dat je grip houdt op je project, en tegelijkertijd mensen meeneemt in de verandering? Wat vraagt dat van jouw rol, en hoe maak je het verschil? In de leergang Project- en Verandermanagement leer je hoe je effectief werkt aan verandering én projectresultaten.
Je ontwikkelt een bredere blik op organisaties en gedrag, oefent met projectmatig werken en verdiept je in methodieken die zorgen voor structuur en voortgang. Je leert hoe je projecten scherp neerzet, met aandacht voor samenwerking, communicatie en omgeving. Tijdens deze leergang verbind je theorie met je eigen praktijk. Je staat stil bij wat jij nodig hebt om projecten en verandering in goede banen te leiden, en oefent met tools die je meteen kunt toepassen. Je leert van ervaren docenten uit het werkveld én van elkaar.
Kies je voor Bedrijfskunde Opleiding Utrecht, dan kies je voor een flexibele leergang. Je kan vijf keer per jaar instromen: in september, november, januari, maart en mei. Je kiest je eigen leerroute en studietempo.
Thema’s die aan bod komen:
- Organisatieverandering en menselijk gedrag
- Veranderkracht en invloed zonder macht
- Projectmatig werken: van start tot oplevering
- Rollen, eigenaarschap en samenwerking in projecten
- Werken met methodieken als IPMA, PRINCE2® en AgilePM
- Projectbeheersing, risicoanalyse en voortgang
- De rol van communicatie in verandering
- Structuur aanbrengen én flexibel blijven
- Praktijkgericht werken aan je eigen casus
Opzet van de leergang Projectmanagement en Verandermanagement
In de leergang Project- en Verandermanagement leer je hoe je grip krijgt op projectmatig werken én mensen meekrijgt in beweging. Je ontwikkelt jezelf tot een stevige project- en veranderprofessional.
De leergang bestaat uit drie modules:
- Bij de module Verandermanagement & Organisatiekunde duik je in de wereld van organisatieverandering. Hoe herken je patronen en creëer je beweging?
- Projecten opzetten, plannen en beheersen staat centraal tijdens de module Projectmanagement – IPMA. Maar je kijkt verder dan alleen de inhoud: we besteden veel aandacht aan communicatie, samenwerking en de omgeving van het project.
- In de module Projectmanagement – Structuur en methode duiken we dieper in projectcultuur en de structuur en methodiek van projecten, zoals PRINCE2®.
Lesdagen
Je hebt per module 4 collegedagen die afwisselend op vrijdag en zaterdag (9.00-ca. 16.30) worden verzorgd.
Locatie
De lessen van de leergang Leiderschap in Verandering vinden plaats op Cursus- en vergadercentrum Domstad, Koningsbergerstraat 9 te Utrecht. Door de centrale ligging is Domstad vanuit heel Nederland goed bereikbaar met het OV en met de auto (of natuurlijk met de fiets, als je uit Utrecht komt). De locatie heeft een lift en is rolstoeltoegankelijk.
Startmomenten
Je kunt 5 keer per jaar starten (januari, maart, mei, september en november). Je begint je leergang Leiderschap in Verandering met een startdag, doorgaans 1 à 2 weken voor de start van je eerste module. Tijdens deze dag krijg je alle benodigde praktische informatie en ontmoet je je nieuwe medestudenten. Ook maak je kennis met de performance- en effectmetingsmethodiek die in elke module terugkomt. Zo maak je een vliegende start met je opleiding en ben je optimaal voorbereid op je eerste collegedag.
De startdagen zijn gepland op de volgende datums:
Collegejaar 2025-2026
- vrijdag 5 september 2025
- vrijdag 31 oktober 2025
- vrijdag 9 januari 2026
- vrijdag 6 maart 2026
- vrijdag 8 mei 2026
Ben je verhinderd tijdens de startdag? Geef dat bij of na je inschrijving even aan ons door. We denken graag met je mee over de mogelijkheden.
De module Verandermanagement & Organisatiekunde start in september, november en maart en bij voldoende belangstelling in mei. De module Projectmanagement – IPMA start in januari, gevolgd door de module Projectmanagement – Structuur en methode in maart. We raden aan de 2 projectmanagementmodules in de aangegeven volgorde te volgen, voor Verandermanagement & Organisatiekunde kies je je eigen startmoment. Je hebt daarmee invloed op je eigen leerroute en studietempo. Vraag ons daarbij gerust om advies.
Investering
De leergang Project- en Verandermanagement bestaat uit 3 modules. De studiekosten voor de opleiding (inclusief catering) bedragen:
- 3 modules: 4.600 (optie: + boekenpakket 350)
Besluit je na de leergang verder te studeren met een hele post-hbo-opleiding (minimaal 6 modules à 7.950) dan verrekenen wij de totaalprijs van de hele opleiding met het bedrag dat je al betaald hebt. Je bent dan in verhouding niet duurder uit.
Je kunt de boeken bij ons als 1 pakket bestellen maar je kunt er ook voor kiezen deze zelf aan te schaffen. In dat geval ontvang je van ons een literatuurlijst.
Bij Cursus- en Vergadercentrum Domstad geniet je elke collegedag weer van een gevarieerd lunchbuffet. In het gebouw vind je diverse Coffee Lounges waar je onbeperkt koffie, thee, water en frisdrank kunt nuttigen. De catering is inbegrepen bij de opleidingskosten.
De opleiding is vrijgesteld van btw.
IN HET KORT
STARTDATA
september – november – januari – maart – mei
DUUR
6 maanden
LOCATIE
LESDAGEN
INVESTERING
Vanaf 4.600

Anders kijken, anders denken, anders doen
Veranderen én organiseren vragen om een frisse blik. In een tijd waarin projecten steeds complexer worden en veranderingen elkaar snel opvolgen, is het belangrijk dat jij als professional het overzicht houdt. Jij kunt het verschil maken door structuur aan te brengen én beweging te creëren. Met jouw projectvaardigheden en veranderkracht geef je richting aan processen én mensen. Zo draag je bij aan resultaat én ontwikkeling, ook als de omstandigheden uitdagend zijn.
Flexibel programma
In de post-hbo-leergang Project- en Verandermanagement heb je maximale flexibiliteit. Je kunt vijf keer per jaar instromen. De opleiding is studeerbaar in 6 maanden. Blijkt privé en studie lastiger te combineren dan je dacht? Dan doe je er gewoon iets langer over. Je kiest je eigen leerroute en studietempo.
Toelaatbaarheid
Je bent toelaatbaar met een hbo-diploma (of hbo-denk- en werkniveau), minimaal 3 jaar relevante werkervaring en een geschikte werkplek om de opdrachten in uit te voeren.
Praktijk centraal
Tijdens de opleiding krijg je modellen, concepten en theorieën aangereikt die gekoppeld zijn aan de praktijk. Onze docenten zijn experts uit de praktijk die naast hun lessen nog volop werkzaam zijn in hun vakgebied. Ze dagen je graag uit om casussen uit je eigen werkomgeving in te brengen. Ook voor je eindopdracht zet je eigen casuïstiek in. Op die manier ben je van grote waarde voor je organisatie.
Modules
Adviesgesprek
Voorafgaand aan de leergang Project- en Verandermanagement voeren wij altijd een adviesgesprek. Dit gesprek is uiteraard vrijblijvend. Hierin bepalen we de toelating, leggen goed uit hoe wij werken en hoe de opleiding in elkaar zit. Je bent toelaatbaar met een hbo-diploma of aantoonbaar hbo-werk- en denkniveau, drie jaar (relevante) werkervaring en een geschikte werkomgeving.
Verder studeren na de leergang
Heb je na deze leergang de smaak te pakken en wil je verdergaan met de hele post-hbo-opleiding Bedrijfskunde, Bedrijfskunde in de Zorg of Technische Bedrijfskunde, Projectmanagement of Projectmanagement in de Zorg? Dat kan. Om aanspraak te maken op het erkende, door CPION uitgegeven post-hbo-diploma, volg je nog minimaal drie modules. Welke modules dat zijn, is afhankelijk van de opleiding die je kiest. In een adviesgesprek kunnen we met je meedenken over het vervolg van je opleiding.
Verkort MBA-programma
Na een succesvolle afronding van een post-hbo-opleiding van Bedrijfskunde Opleiding Utrecht van minimaal 6 modules bestaat de mogelijkheid om een verkort MBA-programma bij Business School Nederland in Buren te volgen. De examencommissie van BSN verleent vrijstellingen.
Studiebelasting
Buiten de collegedagen heb je gemiddeld 6 tot 8 uur per week nodig voor de voorbereiding van de collegedagen en de uitwerking van de opdrachten.
Inschrijven
Schrijf je hier in voor een opleiding van Bedrijfskunde Opleiding in Utrecht. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om de inhoud en het startmoment van je opleiding af te stemmen.
Adviesgesprek
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan. Wij maken daarna graag een afspraak met je om de mogelijkheden te bespreken. We vinden het belangrijk dat de opleiding bij je past.