Home » Actueel » Het DOR-model: organisatie in beeld

Voor iedere bedrijfskundige of projectmanager is het van belang om de organisatie goed in beeld te hebben. Daarbij kijk je naar de wijze waarop de organisatie is ingericht en functioneert, waarbij de organisatiedynamiek een belangrijke rol speelt. Een goed middel om je organisatie in kaart te brengen, is het DOR-model.

Organisatie in beeld

Tijdens de startdag die je volgt voorafgaand aan je opleiding bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht, voeren we een eerste verkenning uit naar het functioneren van de eigen organisatie. Ter voorbereiding voer je een DOR-analyse uit. De grafiek, die deze analyse oplevert, geeft een goede eerste indruk. Tijdens de startdag gaan we nader in op het achterliggende model en de analyse zelf.

Het DOR-model: holistische aanpak voor organisatiemanagement

Het DOR-model, ontwikkeld door Rudy Kor, biedt een holistische manier om organisaties te leiden. Het richt zich op het stellen van doelen, het organiseren en het realiseren van deze doelen. Deze aanpak helpt bedrijven om meer structuur en richting te geven aan hun werkzaamheden.

DOR-model

Dor-model op managementmodellensite.nl

Doelen stellen, organiseren en realiseren

Het DOR-model bestaat uit drie stappen:

Doelen stellen (D):

Organisaties moeten haalbare, maar uitdagende doelen vaststellen die aansluiten bij hun visie en strategie. Duidelijke doelen geven medewerkers richting en zorgen ervoor dat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht.

Organiseren (O):

Zodra de doelen helder zijn, is het belangrijk om de organisatie zo in te richten dat de doelen daadwerkelijk behaald kunnen worden. Dit omvat de juiste structuur, processen, rollen en middelen. Een goed georganiseerde structuur verhoogt de kans op succes.

Realiseren (R):

In deze fase draait alles om uitvoering. De gestelde doelen worden gerealiseerd door de processen uit te voeren, de voortgang te monitoren en waar nodig aanpassingen te doen. Begeleiding en ondersteuning van medewerkers spelen hierbij een cruciale rol.

Het ESH-model binnen ‘Organiseren’

Binnen het onderdeel ‘Organiseren’ kan het ESH-model van Matthieu Weggeman worden toegepast. Het model kijkt naar zes elementen die evenwichtig moeten samenwerken om de doelen van een organisatie te realiseren:

  • Strategie
  • Structuur
  • Managementstijl
  • Cultuur
  • Systemen
  • Personeel

Door deze elementen op elkaar af te stemmen, kan de organisatie efficiënter werken en betere resultaten behalen.

Toepassing van het DOR-model

Het DOR-model werkt volgens een iteratief proces dat lijkt op de PDCA-cyclus (Plan, Do, Check, Act). Hierbij stel je duidelijke doelen op die meetbaar en uitdagend zijn, richt je de organisatie in met de juiste processen, structuren en middelen en voer je de plannen uit. Je monitort de voortgang, ondersteunt de medewerkers en stuurt bij waar nodig. Je evalueert de resultaten en past de doelen of processen aan om continu te verbeteren.

Door deze stappen voortdurend te herhalen en te verbeteren, blijft de organisatie zich aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Kritiek op het DOR-model

Een model helpt om structuur te geven bij het onderzoeken van de werkelijkheid, maar zoals alle modellen gelden ook voor het DOR-model enkele punten van kritiek:

  1. Te lineair: Het model houdt onvoldoende rekening met de complexiteit van moderne organisaties. In de praktijk lopen doelen stellen, organiseren en realiseren vaak door elkaar.
  2. Prestatiegericht: Er is te veel focus op prestaties, terwijl aspecten als cultuur en betrokkenheid minder aandacht krijgen.
  3. Weinig focus op externe stakeholders: Het model kijkt voornamelijk naar interne factoren en houdt weinig rekening met externe belanghebbenden, zoals klanten en leveranciers.
  4. Minder geschikt voor complexe organisaties: Voor non-profits en overheidsinstellingen, waar meerdere belangen spelen, kan het model te rigide zijn.

Toolbox voor de bedrijfskundige of projectleider

In de opleiding bieden we in iedere module altijd meerdere modellen aan, zodat je toolbox als bedrijfskundige of projectleider goed wordt gevuld. Het DOR-model staat hoog in het lijstje van favoriete modellen, omdat meerdere basismodellen in dit model worden verenigd én er een handige scan voor beschikbaar is.

Dat maakt het mogelijk om snel bij meerdere mensen in de organisatie informatie op te halen en daarmee een breder beeld van de organisatie te krijgen. Vooral wanneer de resultaten met gesprekken nader worden geduid en verder worden verdiept. Studenten die het model inzetten en intern gesprekken voeren, krijgen vaak enthousiaste reacties van hun collega’s.

Gert Jan Schop, directeur Bedrijfskunde Opleiding Utrecht-Gert Jan Schop, directeur en docent Verandermanagement & Organisatiekunde

 

 

 

Wil jij ook je toolbox (aan)vullen en de juiste handvatten krijgen om jezelf, je team en je organisatie in kaart te brengen en verder te ontwikkelen? Bedrijfskunde Opleiding Utrecht biedt vier handige post-hbo-opleidingen en diverse losse modules. Welke opleiding past bij jou? Vraag nu een persoonlijk adviesgesprek aan, we denken graag met je mee.

Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

Wil je meer focus op strategie, leiderschap en ontwikkeling? Bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht koppel je theorie aan de praktijk. Je volgt de modules los of kiest voor een volledig post-hbo-diploma Bedrijfskunde, Bedrijfskunde in de Zorg, Technische Bedrijfskunde of Projectmanagement. In een jaar heb je vijf startmogelijkheden. Hierdoor bepaal je makkelijk je eigen leerroute en studietempo. Wij garanderen zichtbaar resultaat in jouw functioneren binnen je organisatie en verdere ontwikkeling als professional.

Adviesgesprek aanvragen

Overweeg je deelname aan een van onze opleidingen en wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan met onze programmamanager. Samen verken je de mogelijkheden die de opleiding biedt en kijk je hoe jouw behoeften en de opleiding met elkaar matchen.