Home » Actueel » Leidinggeven aan de onderstroom

Leidinggeven aan de onderstroom

“Nothing in life is to be feared, it is only to be understood” (Marie Curie). Een prachtige uitspraak in het kader van radioactiviteit waarvan Marie Curie aan de wieg stond. Maar wat als je als leider ineens in figuurlijke vorm radioactiviteit in je team tegenkomt? Er lekt bijvoorbeeld veel energie naar onderhuids gedoe, mensen lijken niet in beweging te komen en je begrijpt eigenlijk niet wat het probleem is waardoor er steeds weer op de rem getrapt wordt. Intussen krijg je er zelf soms ook een punthoofd van. Hoe geef je leiding aan deze onderstroom?

Teamleider

Wat is die onzichtbare maar voelbare onderstroom?

Het fenomeen onderstroom wordt omschreven als de minder concrete realiteit van gedoe, gesprekken, cultuur en gebruiken in een organisatie of team. We weten allemaal dat het er is alleen is het vaak lastig om er goed mee om te gaan omdat het veel oproept. Gebrek aan inzicht in de onderstroom leidt daarom vaak tot incorrecte conclusies over het zichtbare gedrag in de bovenstroom en dus ook tot niet werkende interventies.

Om anderen te kunnen bewegen, moet je zelf bewogen zijn

Leidinggeven aan de onderstroom vraagt dus iets anders van je. In eerste instantie van jou als leider in het verkennen wat er gebeurt in jouw persoonlijke onderstroom als je leiding geeft. En vervolgens ontdek je wat je hierin met je team kunt doen. Tijdens de module Teammanagement en Leiderschap besteden we een dag aan die dingen die je tegenkomt in het leidinggeven waar jij een punthoofd van krijgt of soms zelfs van wakker ligt.

Impliciet cv

Zo beschreef Sam, een van de studenten uit de module, hoe hij van huis uit veel waarde hecht aan harmonie en heel ongemakkelijk en zelfs angstig wordt van conflict in zijn team. We deden een werkvorm rondom het verkennen van je ‘impliciet cv’. Naast ons expliciete cv van opleiding en werkervaring hebben we ook een impliciet cv wat iets zegt iets over jouw ervaringen in contact met anderen, over je opvoeding, waarden en normen, maar ook je ‘zere plekken’ die je door de jaren heen en door je leven heen hebt opgelopen. Vertaald naar leiderschap zou er op jouw impliciet cv kunnen staan waardoor jij getriggerd raakt, hoe je omgaat met autoriteit, hoe je samenwerkt, hoe je contact aangaat of uit de weg gaat en welke existentiële behoeften je meeneemt naar het werk.

Beweging in brein, hart en lijf

Daar waar we ons niet bewust zijn van hoe ons impliciet cv meedoet in ons gedrag als leider, kunnen we werken aan de onderstroom van het team wat we willen, en werken we soms zelfs tegen op het resultaat wat je wilt bereiken. Sam werd zich tijdens de module  bewust van zijn impliciet cv en leerde zelfregulatietechnieken die hij kon inzetten bij zijn angst voor conflict waardoor hij nu doelbewust ander gedrag kon inzetten. Met groot resultaat. Het conflict in het team kreeg voor het eerst ruimte en daarmee ook ruimte om zichzelf op te lossen. En daarmee ontstond er rust in de relatie in het team en ruimte voor de taak.

-Janita Moes, docent

De onderstroom is een belangrijk thema in de post-hbo-module Leiderschap en Teammanagement. Meer weten? Bekijk de module of neem contact met ons op via contact@bkou.nl. Een van onze adviseurs neemt dan zo snel mogelijk contact met je op om een adviesgesprek in te plannen. In dat gesprek kijken we of de opleiding bij je past en kun je al je vragen stellen. Je kunt ook rechtstreeks een adviesgesprek aanvragen.

Leiderschap & Teammanagement

Leidinggeven is een ambacht, een vak. Het managen van teams, het leidinggeven aan professionals is boeiend, maar vraagt ook veel kennis en vaardigheden en het hebben van een visie. Ben jij leidinggevende en wil je je verder ontwikkelen, als persoon en als professional? Over het vak van leidinggeven gaat het expliciet in deze module post-hbo Leiderschap & Teammanagement.

Adviesgesprek aanvragen

Overweeg je deelname aan een van onze opleidingen en wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan met onze programmamanager. Samen verken je de mogelijkheden die de opleiding biedt en kijk je hoe jouw behoeften en de opleiding met elkaar matchen.