Home » Actueel » Transitie in leiderschap

Transitie in leiderschap

Frank Overduin studeerde in 2023 cum laude af aan de post-hbo-opleiding Bedrijfskunde. Tegelijkertijd kreeg hij promotie en werd hij benoemd tot operationeel directeur bij Indaad, een organisatie die gezinnen, jeugdigen en volwassenen met een licht verstandelijke beperking helpt bij het verbeteren van de kwaliteit van hun leven. De oprichters, directeuren Soliman Allaui en Samir Zahhaf, doen nu een stapje terug en geven Frank de ruimte voor zijn nieuwe rol. Een interview met Frank en Soliman, op een zonnige doordeweekse middag in hun Amsterdamse kantoor dat aanvoelt als een huiskamer. Er ligt een lijvig eindrapport op tafel. Daarover straks meer.

Frank, wat is de reden dat je Bedrijfskunde ging studeren bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht?

“Ik ben theoretisch opgeleid, ik heb bestuurskunde gestudeerd. Een universitaire studie is abstract en analytisch en leert je adviseren vanaf de zijlijn. Voorheen was ik consultant in het bedrijfsleven. Bij Indaad is het meer handen uit de mouwen en moet ik meer de vertaalslag maken van strategie naar uitvoering en de collega’s daarin meenemen. Hoe je dat doet, daar was ik zoekende in. Ik had behoefte aan theoretische kennis, modellen en handelingsperspectieven en een stukje zelfinzicht. Zo kwam ik terecht bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht.”

Wat heeft de opleiding jou en de organisatie opgeleverd?

“Elke module heeft de organisatie iets opgeleverd, zoals de business case die ik heb geschreven voor de module Financieel Management. Bij de module Leiderschap & Teammanagement heb ik geleerd dat leidinggeven mensen meenemen vanuit kwetsbaarheid is en niet vanaf de zijlijn roepen: ‘Nu gaan we het anders doen!’ Dat deed ik in het begin wel. Ik gaf eerst leiding aan operationele teams, nu aan leidinggevenden, dat vraagt een andere aanpak. De module Persoonlijk Leiderschap & Ondernemerschap heeft me vervolgens weer extra aan het denken gezet over mezelf.”

Bij de module Strategisch Management kwamen beide directeuren kijken bij de presentatie van het eindrapport. Wat heeft die module opgeleverd?

Frank: “Binnen de organisatie waren ze al gewend om op een analytische en strategische manier naar vraagstukken te kijken, met interne en externe analyses. Wij signaleren gezamenlijk trends. Docent François van Heurn voegde er het doorvertalen van strategische analyses naar strategische opties aan toe. Van scenariodenken tot strategische opties en kijken naar haalbaarheid.”

Soliman: “De bevindingen van het onderzoek voor Strategisch Management waren voor mij een verfrissende klap in het gezicht. Je bent gewend om in je eigen straatje te denken. Door de module zijn we anders gaan kijken naar hoe we het nu georganiseerd hebben en hoe we het eventueel in de toekomst beter kunnen doen. Zo kwam er een nieuwe doelgroep in beeld: de ouderen. Dat was een verfrissende kijk. Net als de online mogelijkheden in de zorg, en meer strategisch kijken naar samenwerkingen. Een heel aantal dingen die in de module behandeld zijn, hebben meteen een plek gekregen binnen de tactiek en strategie.”

Eindassessment Frank Overduin - Transitie in Leiderschap bij Indaad

Frank Overduin en Soliman Allaui na afloop van het eindassessment. 

Welke invloed heeft de opleiding gehad op je functioneren?

Frank: “Ik zit er nu met meer vertrouwen in. Voor mij ligt de lat hoog wat betreft mijn eigen functioneren. Ik voel een sterke verantwoordelijkheid naar onze collega’s met hun gezinnen en onze cliënten, die vaak complexe problematiek hebben. Het gaat echt ergens over. Ik voel me persoonlijk verbonden met de missie van de organisatie. De beslissingen die ik neem, kunnen grote impact hebben.”

Soliman voegt toe: “De functie van Frank vraagt een grote verantwoordelijkheid. Vanuit grote lijnen afpellen naar het operationele. De zorgsector is heel dynamisch, met veel veranderende wetgeving en wijzigingen in CAO’s, wat direct invloed heeft op je organisatie. Hoe vertaal je dat naar collega’s? Wat deel je met je team en hoe deel je dat.”

Welk onderzoek heb je uitgevoerd voor je afstuderen?

Frank: “Mijn eindrapport gaat over de transitie in leiderschap binnen de organisatie. De twee oprichters doen nu een stap terug, gaan meer besturen en gaan zich richten op de langeretermijndoelstellingen van de organisatie. Ik doe een stap naar voren.

Het stuk voelt als een startsein om dat op een goede, doordachte manier te doen. Ik wil graag de complexiteit overzien. Vanuit de details weer teruggaan naar het grotere plaatje. In het stuk zie je mijn worsteling ermee. Het goed willen begrijpen, juist vanuit dat verantwoordelijkheidsgevoel.”

Soliman: “Het rapport stikt van de theoretische onderbouwing. De aanbevelingen uit het rapport gebruiken we nu 1-op-1 bij de transitie waarin we zitten. Wat is er nodig voor het bestuur om een stap terug te zetten? Dat gaat om loslaten en vertrouwen geven. Het is belangrijk om je bewust te zijn van het proces en van de nieuwe rolverdeling.”

Wat kenmerkt Indaad?

Frank: “Indaad wil aantrekkelijk werkgeverschap bieden en werken aan een inclusieve maatschappij. We hebben veel aandacht voor medewerkers. Daarin willen we ons echt onderscheiden en we willen mensen trekken die bij ons passen.”

Soliman: “Oprechtheid en aandacht voor de medemens zit echt in ons DNA. We worden door passie gedreven en gaan samen voor resultaat. Binnen de opgelegde kaders die er nu eenmaal zijn in de zorg, is er veel vrijheid en flexibiliteit.”

Hoe kijken jullie terug op de opleiding Bedrijfskunde?

Frank: “De directeuren, Soliman en Samir, hebben het initiatief om de opleiding te volgen altijd heel erg gesteund. Ik ben dankbaar voor de kansen en de steun die ik van Indaad heb ervaren.”

Soliman: “Iedereen zou een managementopleiding moeten volgen. Het heeft ons heel veel gebracht. Er was een duidelijke wisselwerking tussen wat Frank ophaalde bij de opleiding en het snel toepassen binnen onze organisatie. Dat heeft zeker z’n vruchten afgeworpen. De opleiding zit goed in elkaar, het is een stevige basis voor Franks nieuwe directeursrol.”

Hoe bevalt het om de opleiding nu achter de rug te hebben?

Frank: “Dat is een gigantische opluchting natuurlijk. Ik heb weer tijd voor mijn vrouw, voor mijn vrienden en voor nieuwe hobby’s. Ik heb mijn ouders laatst spontaan bezocht, die waren helemaal verbaasd.😊”

-Geschreven door Dianne Duijs

Meer leren over de post-hbo opleiding Bedrijfskunde , de opleiding Bedrijfskunde in de Zorg de opleiding Technische Bedrijfskunde of de opleiding Projectmanagement? Neem contact met ons op via contact@bkou.nl. Een van onze programmamanagers neemt dan zo snel mogelijk contact met je op om een adviesgesprek in te plannen. In dat gesprek kijken we of de opleiding bij je past en kun je al je vragen stellen. Je kunt ook rechtstreeks een adviesgesprek aanvragen of een online informatieavond bezoeken.

Bedrijfskunde Opleiding Utrecht

Wil je meer focus op strategie, leiderschap en ontwikkeling? Bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht koppel je theorie aan de praktijk. Je volgt de modules los of kiest voor een volledig post-hbo-diploma Bedrijfskunde, Bedrijfskunde in de Zorg, Technische Bedrijfskunde of Projectmanagement. In een jaar heb je vijf startmogelijkheden. Hierdoor bepaal je makkelijk je eigen leerroute en studietempo. Wij garanderen zichtbaar resultaat in jouw functioneren binnen je organisatie en verdere ontwikkeling als professional.

Adviesgesprek aanvragen

Overweeg je deelname aan een van onze opleidingen en wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan met onze programmamanager. Samen verken je de mogelijkheden die de opleiding biedt en kijk je hoe jouw behoeften en de opleiding met elkaar matchen.