Stel je voor: je bent net begonnen aan je nieuwe rol als leidinggevende binnen een organisatie die flink in beweging is. Je merkt al snel dat er allerlei ideeën en meningen rondgaan over de toekomst en richting van het bedrijf. Iedereen wil vooruit, maar niet iedereen lijkt dezelfde kant op te kijken. Herkenbaar? Hier komt het Visievierluik, ontwikkeld door Hans van der Loo en beschreven in zijn boek ‘Kus de visie wakker’, je te hulp; een krachtig en praktisch model om met jouw team tot een gezamenlijke visie te komen.
Wat is het Visievierluik?
Het Visievierluik helpt jou en je team bij het gezamenlijk vormgeven van een heldere en gedragen toekomstvisie. Het model werkt vanuit vier perspectieven: verleden, heden, toekomst en actie. Door deze vier invalshoeken bewust te verkennen, krijg je grip op wat jouw team drijft en wat jullie gezamenlijk belangrijk vinden. Het Visievierluik helpt niet alleen om verschillen zichtbaar te maken, maar ook om overeenkomsten te vinden en vervolgens doelgericht te handelen.
Waarom is dit model praktisch en relevant?
Iedereen heeft een eigen kijk op zaken. Juist als leidinggevende loop je regelmatig tegen situaties aan waarin verschillende perspectieven elkaar ontmoeten—en soms zelfs botsen. Door met het Visievierluik aan de slag te gaan, voorkom je dat discussies in de lucht blijven hangen of tot spanningen leiden. Je leert om vanuit verschillende invalshoeken te kijken en vervolgens concreet te worden: wat gaan we nú doen om dichter bij onze gezamenlijke visie te komen?

Hoe zet je het Visievierluik concreet in?
Stel, je leidt een afdeling binnen een organisatie die net een grote fusie achter de rug heeft. Medewerkers van beide voormalige organisaties zitten nu samen in één nieuw team en lijken op sommige vlakken lijnrecht tegenover elkaar te staan. Hoe pak je dat aan?
In een gezamenlijke sessie gebruik je het Visievierluik om het gesprek te structureren. Je begint met terugkijken (verleden): wat bracht elke groep mee uit hun eigen organisatie? Welke waarden en ervaringen spelen mee? Vervolgens onderzoek je samen het heden: hoe ervaren medewerkers de huidige samenwerking, en waar staan jullie nu? Daarna kijk je naar de toekomst: wat is jullie gedeelde ambitie en hoe ziet een ideale toekomst eruit waarin iedereen zich herkent? Ten slotte maak je het concreet door acties te formuleren: wat moet er gebeuren om dichterbij die gedeelde toekomst te komen?
Deze praktische toepassing zorgt ervoor dat medewerkers zich gehoord voelen en actief betrokken raken bij de koers van de organisatie.
Zelf aan de slag met het Visievierluik
Persoonlijk heb ik het Visievierluik meerdere malen succesvol ingezet, juist omdat het teams helpt om vanuit hun eigen ervaringen en dromen samen een sterke en gedeelde visie te formuleren. Mijn advies aan jou: wacht niet totdat verschillen uitgroeien tot conflicten, maar pak dit model erbij zodra je merkt dat het team zoekend is naar duidelijkheid en richting. Het is verrassend krachtig om te ontdekken hoe snel mensen elkaar vinden zodra duidelijk is waar ze samen naartoe gaan.
Wil je dieper aan de slag met het Visievierluik en andere praktische tools? In onze modules Leiderschap & Teammanagement, Strategisch Management en Verandermanagement & Organisatiekunde ontdek je hoe je met visie, verbinding en actie echt beweging krijgt in je team én organisatie. Vraag nu een persoonlijk adviesgesprek aan en ontdek welke module of opleiding het best bij je past.
-Gert Jan Schop, directeur en docent