Andi Krijgsman is Hoofd Belichting bij de Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Hij volgt de post-hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde. Hij leerde niet alleen denken in processen en betere vragen stellen, maar kwam tot onverwachte inzichten over zichzelf. Lees hier zijn verhaal.
“Ik heb altijd al graag met mijn handen willen werken. Op de middelbare school, een Vrije School, waar altijd veel voorstellingen worden gemaakt, zat ik in het lichtteam. Hier leerde ik voor het eerst hoe je met licht kon werken. In het begin simpel en analoog, later complex en digitaal.”
Andi volgde tijdens zijn carrière als Belichter diverse cursussen op het gebied van elektrotechniek en installatietechniek en theatertechniek. Licht was en bleef zijn passie. Overal waar hij werkte, zag men zijn ambitie en kreeg hij kansen. Hij begon bij een klein theater en groeide door via de Rotterdamse Schouwburg naar de Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.
Wat was de reden dat je Technische Bedrijfskunde wilde gaan studeren?
“17 jaar lang was ik teamleider en reisde met mijn team door Nederland en Europa om het licht te verzorgen bij verschillende theaterproducties. Mijn team was mijn familie. Door corona zag ik hoe het thuis soepeler liep als ik er vaker was. In die tijd ging ik ook nadenken over een volgende stap. Ik wilde leren meer strategisch te denken. Hoe geef je leiding aan grotere teams en hoe kan ik een toekomstbestendige afdeling bouwen waar werk en privé meer in balans is?“
Sinds september 2021 is hij Hoofd Belichting bij de Nationale Opera & Ballet. Hier geeft hij leiding aan 35 technici in 5 verschillende operationele teams. In een gesprek met zijn huidige Technisch Directeur ging het terloops over Technische Bedrijfskunde. Over denken in processen, over de verschillende manieren om je doelen te bereiken. “Ik wilde de taal van de managers leren spreken. Mij makkelijker uitdrukken om mijn dromen te kunnen verwezenlijken.”
Wat heeft de opleiding je tot nu toe gebracht?
Technische Bedrijfskunde bij Bedrijfskunde Opleiding Utrecht is een heel praktische opleiding. Dat spreekt Andi erg aan. “De kracht van de opleiding zit ‘m in de discussies met de medestudenten. We komen uit verschillende sectoren, maar herkennen veel in elkaar. Zo heeft een Hoofd Belichting bij de Nationale Opera & Ballet op het oog weinig gemeen met een projectleider op een Research & Development-afdeling van een productiebedrijf, maar allebei zijn we bezig met hoe machines de mens helpen efficiënter te werken. De docent verbindt al die werelden en onderbouwt alles met theorie. Altijd met het oog op resultaat en hoe je de theorie toepast tijdens het werk.”
Andi heeft inmiddels het grootste deel van de opleiding afgerond. Wat heeft hij in die tijd geleerd en wat doet hij nu anders in zijn werk? “De kwaliteit van mijn vragen is beter. Ik vraag door, stel verdiepende vragen. Ik ben me bewust van de context, van de interne verhoudingen en het aandeel van mijn afdeling in het grote geheel. Ik denk meer in processen, niet in afdelingen.”
Welke module interesseerde je het meest?
“Strategisch Management was tot nu toe de meest waardevolle module. Dat denken op macro-, meso- en microniveau heeft me heel erg geholpen bij het werk dat ik nu doe. Ook Persoonlijk Leiderschap & Ondernemerschap was zeer waardevol. Het heeft me echt een ander mens gemaakt. Ik zag mezelf altijd als hardcore technicus. Door de 360 graden feedback leerde ik mijn sterke en zwakke punten kennen en werd ik er door mijn omgeving op gewezen dat ik veel meer een mensenmens ben dan ik zelf dacht.
Ook kan ik nu beter nee zeggen en ben ik beter in staat om met het hoger management te communiceren. Ik zeg nu eerder: ‘Ik zie dat heel anders, je kunt dat ook zo en zo doen.’”
Laatste vraag, wat is er zo mooi aan licht?
“Licht kun je niet zien, je moet het ervaren. Met licht creëer je sfeer, het accentueert de omgeving. Daarom spreken we ook van bélichting, in plaats van vérlichting. Je verlicht niet wat er is, je maakt zelf een selectie.”
Andi, om in deze termen te blijven: we zijn blij dat je BKOU hebt geselecteerd als opleidingsinstituut. Met je enthousiasme en gedrevenheid geef je de opleiding echt kleur.
Ben jij een professional met een technische achtergrond en wil je kunnen meepraten in de volle breedte van de organisatie? Bij de opleiding Technische Bedrijfskunde leer je alles over procesmanagement, projectmanagement, persoonlijk leiderschap, verandermanagement & oganisatiekunde, strategisch management en meer. Vraag een persoonlijk adviesgesprek aan en ontdek of de opleiding bij je past en aansluit bij je leerbehoefte.