Bedrijfskunde in de Zorg
Ben jij teamleider, adviseur of manager in de zorg en wil je meer theoretische onderbouwing bij de bedrijfsvoering? Met kennis van strategie, financiën, veranderen en teammanagement ben jij voorbereid op de taken die horen bij het bedrijfskundig zorgmanagement. Welkom bij de post-hbo-opleiding Bedrijfskunde in de Zorg!
ADVIES OF INSCHRIJVEN?
IN HET KORT
STARTDATA
januari – maart – mei – september – november
DUUR
12 maanden
LOCATIE
LESDAGEN
INVESTERING
Vanaf 7.950
Opleiding Bedrijfskunde in de zorg: van zorgprofessional naar strategisch leider
Je werkt in de zorg en je hebt een hart voor je medewerkers, collega’s én de mensen die jullie helpen. Maar de uitdagingen in de sector stapelen zich op: personeelstekorten, stijgende werkdruk, complexere regelgeving en financiële knelpunten. Tegelijkertijd wordt er steeds meer van jou verwacht als leidinggevende of specialist. Hoe zorg je ervoor dat je niet alleen in de zorg werkt, maar ook aan de zorg?
In de post-hbo-opleiding Bedrijfskunde in de Zorg van Bedrijfskunde Opleiding Utrecht ontwikkel je brede bedrijfskundige kennis en praktische vaardigheden om je organisatie beter te begrijpen, strategisch te denken en verandering te realiseren. Je leert hoe andere sectoren met vergelijkbare vraagstukken omgaan en vertaalt deze inzichten naar de zorg. We richten ons op drie belangrijke thema’s:
- Hoe leid je veranderingen in een steeds complexere zorgomgeving?
Je krijgt inzicht in hoe organisaties functioneren, hoe je veranderprocessen aanstuurt en hoe je binnen de grenzen van regelgeving en financiering toch innovatieve oplossingen vindt.
- Hoe ontwikkel jij je van zorgprofessional naar strategisch gesprekspartner?
Je combineert je zorginhoudelijke expertise met bedrijfskundig inzicht, waardoor je sterker in je rol staat en beter samenwerkt met andere disciplines binnen én buiten de zorg.
- Hoe pas je bedrijfskundige inzichten direct toe in jouw praktijk?
De opleiding koppelt theorie aan praktijk: jouw beroepsproducten en opdrachten komen rechtstreeks uit je eigen organisatie. Wat je vandaag leert, pas je morgen al toe.
Tijdens de post-hbo bedrijfskunde in de zorg leer je:
- de theoretische basis van bedrijfskunde, altijd gekoppeld aan de zorgpraktijk.
- je argumentatie beter onderbouwen, zodat je sterker in je rol staat.
- organisatievraagstukken beter doorgronden, van strategie tot verandermanagement.
- hoe je jouw carrière verder ontwikkelt, of je nu wilt doorgroeien naar een leidinggevende functie of je adviesrol wilt versterken.
- van en met professionals uit de zorg én andere sectoren, zodat je frisse perspectieven op de zorg krijgt.
Voor wie is deze opleiding?
Deze opleiding is bedoeld voor zorgprofessionals die hun impact binnen de organisatie willen vergroten. Je bent bijvoorbeeld teamleider, beleidsadviseur, zorgmanager of senior-specialist en wilt je bedrijfskundige kennis verdiepen.
Tijdens deze opleiding werk je aan belangrijke thema’s zoals strategisch management, verandermanagement, financieel management en organisatieontwikkeling. Dankzij de modulaire opzet is deze perfect te combineren met je werk.
Wil jij als zorgprofessional niet alleen in de zorg, maar ook aan de zorg werken? Dan is deze opleiding voor jou.
Opzet van de opleiding Bedrijfskunde in de Zorg
De opleiding bestaat uit minimaal zes modules. De kernmodules zijn:
- Strategisch Management
- Verandermanagement & Organisatiekunde
- Financieel Management in de Zorg
- Persoonlijk Leiderschap & Ondernemerschap
- Strategisch Onderzoek & Implementatie
Daarnaast maak je een keuze uit de volgende modules:
Management in de zorg post-hbo
In de zorg speelt bedrijfskundig zorgmanagement een steeds grotere rol. Speciaal voor studenten uit de zorg is er de module Financieel Management in de Zorg. In deze module krijg je inzicht in de specifieke geldstromen van de zorg, die een eigen financiële taal en verantwoording met zich meebrengen.
Lesdagen
Je hebt per module 4 collegedagen die afwisselend op vrijdag en zaterdag (9.00-ca. 16.30) worden verzorgd.
Locatie
De lessen van de opleiding Bedrijfskunde in de Zorg vinden plaats op Cursus- en vergadercentrum Domstad, Koningsbergerstraat 9 te Utrecht. Door de centrale ligging is Domstad vanuit heel Nederland goed bereikbaar met het OV en met de auto (of natuurlijk met de fiets, als je uit Utrecht komt). De locatie heeft een lift en is rolstoeltoegankelijk.
Startmomenten
Je kunt 5 keer per jaar starten (januari, maart, mei, september en november). Je begint je opleiding Bedrijfskunde in de Zorg met een startdag, doorgaans 1 à 2 weken voor de start van je eerste module. Tijdens deze dag krijg je alle benodigde praktische informatie, ontmoet je je nieuwe medestudenten en ga je alvast aan de slag met een organisatieanalyse. Ook maak je kennis met de performance- en effectmetingsmethodiek die in elke module terugkomt. Zo maak je een vliegende start met je opleiding en ben je optimaal voorbereid op je eerste collegedag.
De startdagen zijn gepland op de volgende datums:
Collegejaar 2024-2025
- zaterdag 10 mei 2025
Collegejaar 2025-2026
- vrijdag 5 september 2025
- vrijdag 31 oktober 2025
- vrijdag 9 januari 2026
- vrijdag 6 maart 2026
- vrijdag 8 mei 2026
Ben je verhinderd tijdens de startdag? Geef dat bij of na je inschrijving even aan ons door. We denken graag met je mee over de mogelijkheden
Investering
De opleiding bestaat uit minimaal 6 modules. De studiekosten voor de opleiding (inclusief catering) bedragen:
- 6 modules: 7.950 (optie: + boekenpakket 450)
- 7 modules: 8.850 (optie: + boekenpakket 525)
- 8 modules: 9.650 (optie: + boekenpakket 600)
- 9 modules: 10.350 (optie + boekenpakket 675)
Een losse module kost 1.795. Ben je eenmaal student bij ons, dan kost een extra module je tijdens of na je opleiding slechts 1.095.
Je kunt de boeken bij ons als 1 pakket bestellen maar je kunt er ook voor kiezen deze zelf aan te schaffen. In dat geval ontvang je van ons een literatuurlijst.
Bij Cursus- en Vergadercentrum Domstad geniet je elke collegedag weer van een gevarieerd lunchbuffet. In het gebouw vind je diverse Coffee Lounges waar je onbeperkt koffie, thee, water en frisdrank kunt nuttigen. De catering is inbegrepen bij de opleidingskosten.
De opleiding is vrijgesteld van btw.
IN HET KORT
STARTDATA
januari – maart – april – september – november
DUUR
12 maanden
LOCATIE
LESDAGEN
INVESTERING
Vanaf 7.700,-

Anders kijken, anders denken, anders doen
De huidige uitdagingen vragen om andere, om nieuwe oplossingen en dat vraagt om andere perspectieven van waaruit je kijkt. Denk hierbij aan een verschuiving van strategische planning naar strategisch denken, van grote bedrijven naar lokale initiatieven, van lineair naar circulair en van instrumenteel veranderen naar bottom-up.
Flexibel programma
In de post-hbo-opleiding Bedrijfskunde in de Zorg heb je maximale flexibiliteit. Je kunt vijf keer per jaar instromen. De opleiding is studeerbaar in een jaar. Blijkt privé en studie lastiger te combineren dan je dacht? Dan doe je er gewoon iets langer over. Je kiest je eigen leerroute en studietempo.
Toelaatbaarheid
Je bent toelaatbaar met een hbo-diploma (of hbo-denk- en werkniveau), minimaal 3 jaar relevante werkervaring en een geschikte werkplek om de opdrachten in uit te voeren.
Praktijk centraal
Tijdens de opleiding krijg je modellen, concepten en theorieën aangereikt die gekoppeld zijn aan de praktijk. Onze docenten zijn experts uit de praktijk die naast hun lessen nog volop werkzaam zijn in hun vakgebied. Ze dagen je graag uit om casussen uit je eigen werkomgeving in te brengen. Ook voor je eindopdracht zet je eigen casuïstiek in. Op die manier ben je van grote waarde voor je organisatie.
Modulaire opbouw
De post-hbo-opleiding Bedrijfskunde in de Zorg bestaat uit negen modules waarvan je zes modules moet volgen om een post-hbo-diploma te krijgen. Er valt dus iets te kiezen! Er zit geen volgordelijkheid in de modules. Modules kan je ook los volgen. Wil je niet kiezen, maar alle modules volgen? Dat kan natuurlijk ook. We rekenen dan een kleine meerprijs.
Adviesgesprek
Voorafgaand aan de opleiding bedrijfskunde zorg voeren wij altijd een adviesgesprek. Dit gesprek is uiteraard vrijblijvend. Hierin bepalen we de toelating, leggen goed uit hoe wij werken en hoe de opleiding in elkaar zit. Je bent toelaatbaar met een hbo-diploma of aantoonbaar hbo-werk- en denkniveau, drie jaar (relevante) werkervaring en een geschikte werkomgeving.
Erkend post-hbo-diploma
Je volgt bij ons een Registeropleiding die na succesvolle afronding recht geeft op een officieel erkend post-hbo-diploma van CPION. Onze opleidingen zijn geregistreerd bij 4 certificerende instellingen: NRTO, CRKBO, CEDEO en CPION. Hiermee ben je verzekerd van een opleiding van kwalitatief hoogstaand niveau, met een grote arbeidsmarktrelevantie en een hoge studenttevredenheid (9+).
Verkort MBA-programma
Na een succesvolle afronding van de opleiding Bedrijfskunde bestaat de mogelijkheid om een verkort MBA-programma bij Business School Nederland in Buren te volgen. De examencommissie van BSN verleent vrijstellingen.
Studiebelasting
Buiten de collegedagen heb je gemiddeld 6 tot 8 uur per week nodig voor de voorbereiding van de collegedagen en de uitwerking van de opdrachten.
Inschrijven
Ik wil me graag inschrijven voor deze opleiding.
Adviesgesprek
Ik wil graag een adviesgesprek plannen.